ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

Η Γερμανία παρατείνει το «πάγωμα» στις εξαγωγές όπλων στη Σ. Αραβία

Η Γερμανία παρατείνει το «πάγωμα» στις εξαγωγές όπλων στη Σ. Αραβία Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατείνει έως το τέλος Μαρτίου το πάγωμα στις εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία.

Η Γερμανία πήρε αυτή την απόφαση παρά τις επικρίσεις που δέχεται από τη Γαλλία και τη Βρετανία, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τη στάση της στη συνέχεια.

Το Βερολίνο αποφάσισε το φθινόπωρο να αναστείλει τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Αρχικά το εμπάργκο θα ίσχυε έως τις 9 Μαρτίου, όμως η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να το παρατείνει κατά μερικές εβδομάδες, μέχρι το τέλος Μαρτίου.

«Λάβαμε την απόφαση αυτή εξαιτίας της εξέλιξης της κατάστασης στην Υεμένη. Είμαστε της άποψης ότι ο πόλεμος στην Υεμένη πρέπει να τερματιστεί στο συντομότερο δυνατό», εξήγησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι το εμπάργκο πρόκειται να χαλαρώσει μετά το τέλος Μαρτίου.

«Στη διάρκεια του μήνα θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στην Υεμένη. Θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», επεσήμανε ο Μάας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να εξάγει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία στις 3 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά τη δολοφονία Κασόγκι.

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις από τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι οποίες ανησυχούν ότι θα δημιουργήσει προβλήματα σε κοινά βιομηχανικά έργα.

Εξάλλου η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ένταση και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, με τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης του εμπάργκο και τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP) να υπερασπίζονται μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στο Ριάντ.

Η Γερμανία είναι μεταξύ των τεσσάρων ή πέντε χωρών με τις περισσότερες εξαγωγές όπλων παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γαλλία.

Ωστόσο οι εξαγωγές όπλων δεν είναι καθόλου δημοφιλείς στην κοινή γνώμη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΑΝΤΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM
Σαναέ Τακαΐτσι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει

Διεθνή / Σαναέ Τακαΐτσι: Από μηχανόβια και ντράμερ στην κορυφή της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής της Ιαπωνίας

Η ίδια δηλώνει εργασιομανής, θαυμάστρια της Θάτσερ και αποφεύγει να μιλά για ζητήματα ισότητας φύλου - Ποια είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας;
LIFO NEWSROOM
«Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Διεθνή / «Ο κόρες μου είναι μικρότερες από εσένα»: Τι αποκαλύπτει η Βιρτζίνια Τζουφρέ για τον πρίγκιπα Άντριου στο βιβλίο

Η κυκλοφορία του έρχεται την ώρα που ο πρίγκιπας Άντριου δήλωσε ότι παραιτείται από τους τίτλους και τις τιμές του λόγω των απανωτών σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του
LIFO NEWSROOM