Αίγυπτος: Εκτέλεση 9 ανδρών για τη δολοφονία του εισαγγελέα Χισάμ Μπαρακάτ

Αίγυπτος: Εκτέλεση 9 ανδρών για τη δολοφονία του εισαγγελέα Χισάμ Μπαρακάτ Facebook Twitter
EPA
0

Οι αιγυπτιακές αρχές εκτέλεσαν εννέα άνδρες που είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία του ανώτατου εισαγγελέα της χώρας, σύμφωνα με πηγή του σωφρονιστικού συστήματος και έναν δικηγόρο.

Οι άνδρες ήταν μέλη μιας ομάδας 28 ατόμων που καταδικάστηκαν σε θάνατο για την υπόθεση το 2017. Ο γενικός εισαγγελέας Χισάμ Μπαρακάτ σκοτώθηκε σε επίθεση το 2015 με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον της αυτοκινητοπομπής του στην πρωτεύουσα, το Κάιρο.

Η Αίγυπτος επέρριψε την ευθύνη για τη δολοφονία στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και σε μαχητές της Χαμάς με έδρα τη Γάζα. Οι δύο οργανώσεις αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμιξη.

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία είχε καλέσει χθες Τρίτη τις αρχές να σταματήσουν τις εκτελέσεις, επικαλούμενη μαρτυρίες των κατηγορουμένων ότι κρατούνταν μυστικά και είχαν υποβληθεί σε βασανιστήρια προκειμένου να ομολογήσουν την ενοχή τους.

Από το 2013, όταν ο στρατός με επικεφαλής τότε τον Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι εκδίωξε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τα αιγυπτιακά ποινικά δικαστήρια έχουν εκδώσει εκατοντάδες θανατικές ποινές.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτές έχει εκτελεστεί, αν και ο ρυθμός των εκτελέσεων έχει αυξηθεί από το 2015, σύμφωνα με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εφημερίδα El Watan ανέφερε πως οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί.

Είχαν προηγηθεί έξι νωρίτερα αυτό τον μήνα. Τρεις από τους κατηγορουμένους είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός αστυνομικού τον Σεπτέμβριο του 2013 και τρεις για τη δολοφονία του γιου ενός δικαστή το επόμενο έτος.

Και στις δύο περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι ή οι δικηγόροι τους είχαν πει πως είχαν χρησιμοποιηθεί βασανιστήρια προκειμένου να τους αποσπάσουν ομολογίες ενοχής, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Ο Σίσι, που εξελέγη πρόεδρος το 2014 και επανεξελέγη πέρυσι, λέει πως εργάζεται για να φέρει σταθερότητα και ασφάλεια στην Αίγυπτο μετά την αναταραχή της εξέγερσης του 2011.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

Διεθνή / Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

«Ο Έπσταϊν ήταν Δημοκρατικός, και είναι πρόβλημα των Δημοκρατικών...Όλοι ξέρουν για αυτόν. Μην χάνετε τον χρόνο σας με τον Τραμπ. Έχω μια χώρα να διοικήσω!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
«Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Διεθνή / «Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Κεντρικό στοιχείο του αμερικανικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, που προβλέπεται να στηριχθεί κυρίως σε ευρωπαϊκά στρατεύματα
LIFO NEWSROOM