Ο Μαδούρο μπλοκάρει με οδοφράγματα την ανθρωπιστική βοήθεια - Οι ΗΠΑ τον προειδοποιούν

Ο Μαδούρο μπλοκάρει με οδοφράγματα την ανθρωπιστική βοήθεια - Οι ΗΠΑ τον προειδοποιούν Facebook Twitter
2

Τα στρατεύματα της Βενεζουέλας έχουν μπλοκάρει μια γέφυρα στα δυτικά σύνορα της χώρας με την Κολομβία σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Την Τετάρτη το μεσημέρι, κοντέινερ τα οποία φυλάσσονται από στρατό εμφανίστηκαν τη διεθνή γέφυρα Tienditas, η οποία συνδέει τις δύο χώρες.

Η κίνηση αυτή έχει εξοργίσει τις ΗΠΑ και απόψε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο ότι «εμποδίζει» την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλαν διάφορες χώρες στην Βενεζουέλα, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, σε συντονισμό με τον επίδοξο – αυτοανακυρηχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό.

«Ο λαός της Βενεζουέλας χρειάζεται απεγνωσμένα ανθρωπιστική βοήθεια, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά ο βενεζουελανός στρατός υπό τον Μαδούρο εμποδίζει τη βοήθεια που φτάνει με φορτηγά και πλοία», τόνισε με tweet του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Το καθεστώς Μαδούρο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ», τόνισε.

Ο Μαδούρο μπλοκάρει με οδοφράγματα την ανθρωπιστική βοήθεια - Οι ΗΠΑ τον προειδοποιούν Facebook Twitter

Χθες, στο Καράκας η Εθνοσυνέλευση, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γκουαϊδό, ενέκρινε ένα στρατηγικό σχέδιο για τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων από την Κολομβία και τη Βραζιλία. «Αν θέλουν να βοηθήσουν, ας άρουν το μπλόκο και τις κυρώσεις», απάντησε ο αμφισβητούμενος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να «ταπεινωθεί» η Βενεζουέλα με «ένα σόου ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο αντιπολιτευόμενος Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου 40 χώρες, προσπαθεί να οργανώσει την παροχή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στους Βενεζουελάνους, αψηφώντας τον  Μαδούρο ο οποίος βλέπει σε αυτή το πρελούδιο μιας στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

Ο Ερυθρός Σταυρός της Βενεζουέλας δήλωσε έτοιμος να διανείμει την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά μόλις αυτή έχει εισέλθει στη Βενεζουέλα.

Ο Καναδάς δεσμεύθηκε τη Δευτέρα να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 40 εκ. δολαρίων για τον λαό της Βενεζουέλας, η οποία προστίθεται στα 20 εκ. δολάρια που έχει ανακοινώσει η Ουάσινγκτον. Χθες Τρίτη η ΕΕ αποδέσμευσε βοήθεια 5 εκ. ευρώ.

«Δεν θα εισέλθει κανείς εδώ στη Βενεζουέλα, ούτε ένας εισβολέας στρατιώτης», απάντησε ο Μαδούρο, τον οποίο στηρίζει η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, η Κούβα και το Ιράν.

Ο Μαδούρο κατηγορεί την Ουάσινγκτον, με την οποία η Βενεζουέλα έχει διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις, ότι χρησιμοποιεί τον Γκουαϊδό ως «μαριονέτα» για να τον εκδιώξει από την εξουσία και να υφαρπάξει τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας. Κατηγορεί και τους Ευρωπαίους ότι στηρίζουν τους Αμερικανούς «πραξικοπηματίες».

Μετά την αναγνώρισή του από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, από περίπου 20 ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και δώδεκα λατινοαμερικανικές ο Γκουαϊδό σκοπεύει να ζητήσει την προστασία των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό.

Οι ΗΠΑ πρόκειται να απαγορεύσουν από τις 28 Απριλίου σε τρίτες χώρες και ξένους θεσμούς να χρησιμοποιούν το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα για να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Στο θεσμικό πεδίο η Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε χθες νομοσχέδιο που ορίζει σε 12 μήνες τη μέγιστη διάρκεια μιας μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Γκουαϊδό. Η περίοδος αυτή θα ξεκινήσει μόλις πάψει η «υφαρπαγή», όπως τη χαρακτηρίζει η Εθνοσυνέλευση, της εξουσίας από τον Μαδούρο.

Με πληροφορίες από Guardian/ AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM