ΑΘΗΝΑ

Η Κομισιόν προειδοποιεί Facebook, Google και Twitter να λάβουν μέτρα για την παραπληροφόρηση

Η Κομισιόν προειδοποιεί Facebook, Google και Twitter να λάβουν μέτρα για την παραπληροφόρηση Facebook Twitter
0

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα το Facebook, το Google και το Twitter να «εντείνουν τις προσπάθειές τους» κατά της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο καθώς πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019, επισείοντας την απειλή των υποχρεωτικών μέτρων σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή.

«Οφείλουμε να προχωρήσουμε περισσότερο και ταχύτερα πριν από τον Μάιο», διαβεβαίωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Τζούλιαν Κινγκ, αρμόδιος για τα θέματα ασφαλείας, κατά την παρουσίαση ενός πρώτου απολογισμού του μη υποχρεωτικού «Κώδικα συμπεριφοράς» ο οποίος υπογράφηκε το 2018 απ' αυτές τις ιντερνετικές πλατφόρμες.

«Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατάργηση ψεύτικων λογαριασμών και τον περιορισμό της προβολής ιστότοπων που προωθούν την παραπληροφόρηση», αναγνώρισε η Κομισιόν.

Όμως «επιπλέον μέτρα είναι απαραίτητα για να υπάρξει εγγύηση της πλήρους διαφάνειας των πολιτικών διαφημίσεων από τώρα μέχρι την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωπαϊκές εκλογές σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επτροπή ζητεί επίσης από τις ιντερνετικές πλατφόρμες, που έχουν υπογράψει τον «Κώδικα συμπεριφοράς» (Facebook, Google, Twitter, Mozilla), να επιτρέπουν στους ερευνητές να έχουν «αρμόζουσα πρόσβαση» στα δεδομένα τους και να βελτιώσουν τη συνεργασία τους με τις αρχές των κρατών μελών.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις του κόσμου της διαφήμισης, η Κομισιόν εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι καμιά απ' αυτές δεν έχει υπογράψει τον «Κώδικα συμπεριφοράς», ο οποίος έχει υιοθετηθεί μόνο από τις επαγγελματικές ομοσπονδίες του κλάδου.

«Δεν θέλουμε να ξυπνήσουμε την επομένη των εκλογών και να αντιληφθούμε ότι έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα», επέμεινε ο Κινγκ.

Εκθέσεις θα δημοσιεύονται πλέον κάθε μήνα από την Κομισιόν, η οποία «θα πραγματοποιήσει μια πλήρη αξιολόγηση» της εφαρμογής του «Κώδικα συμπεριφοράς» μέχρι το τέλος της χρονιάς.

«Αν τα αποτελέσματα αποδειχθούν μη ικανοποιητικά, η Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει άλλες δράσεις, ακόμη και κανονιστικής φύσεως», δηλαδή να εγκαταλείψει τον εθελοντικό χαρακτήρα του μέτρου, προειδοποίησε.

Το Facebook πήρε χθες, Δευτέρα, την πρωτοβουλία ανακοινώνοντας «νέα εργαλεία» για τη μάχη κατά της «ανάμιξης» στις ευρωπαϊκές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Μαΐου 2019, και για να «καταστεί περισσότερο διαφανής η πολιτική διαφήμιση».

«Θα ήθελα λιγότερες ρητορείες ή δικαιολογίες και περισσότερες συγκεκριμένες δράσεις», είχε αντιδράσει η ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Βιέρα Γιούροβα, έπειτα από συνομιλία της με τον Νικ Κλεγκ, τον παγκόσμιο διευθυντή δημόσιων υποθέσεων της γιγάντιας αμερικανικής εταιρείας.

Διεθνή
0

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM