5 νέα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που αξίζει να διαβάσετε

5 νέα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που αξίζει να διαβάσετε Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Atelier / LIFO
0

Θεόδωρος Γρηγοριάδης

Γιατί πρόδωσα την πατρίδα μου

Πατάκης

Τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη ανέκαθεν τον απασχολούσαν οι σύνθετες ιδιότητες, τα σύνορα και τα όρια, τα παιχνίδια μεταξύ των ταυτοτήτων. Σε αυτήν τη συλλογή διηγημάτων ‒η τρίτη του‒ ετερόκλητες αλλά και τόσο συναφείς μεταξύ τους ιστορίες εμπλέκονται σε αυτό το ταξίδι των συναντήσεων και των αποχωρήσεων σε διάφορα μέρη, από την Καβάλα μέχρι το Παγγαίο και από την Ξάνθη μέχρι τον Έβρο.

Εννοείται, βέβαια, ότι ένα ανοιχτό ταξίδι διαφορετικών ιστοριών δεν μπορεί να αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά επεκτείνεται στην Ευρώπη ή στη Συρία. Προσφυγιά, ενηλικίωση, συνείδηση του τόπου προέλευσης αλλά και αναφοράς μετατρέπουν αυτήν τη συλλογή σε ένα χωροχρονικό ταξίδι με κάθε είδους πρωταγωνιστές: πόρνες, τραβεστί, μικροαστούς, προδότες και κρυφοήρωες, αγρότες και ανθρώπους της γειτονιάς.

Άλλωστε, όπως θα επέμενε πολύ εύστοχα ο Γρηγοριάδης, όλοι έχουν ισότιμα δικαίωμα στο όνειρο και στη διεκδίκηση της επιθυμίας τους.

Κώστας Ακρίβος

Γάλα Μαγνησίας

Μεταίχμιο

Τα έχει καλά με τη μνήμη, την ανάμνηση και τις ιδανικές ατμόσφαιρες ο Κώστας Ακρίβος ‒ αυτές που όταν μπεις δεν θες να ξεφύγεις και σε ακολουθούν, φέρνοντας στον νου εικόνες, συναισθήματα αλλά και αναζητήσεις.

Έτσι και στο νέο του βιβλίο, η παλιοπαρέα του Βόλου από τα βάθη της δεκαετίας του '70 δεν μοιράζεται μόνο κοινές αγωνίες και τα πρώτα πειράγματα, καζούρες και αλητοδουλειές, αλλά κρύβει και μυστικά.

Σε αυτήν τη ζόρικη ζωή του οικοτροφείου της Μητρόπολης Δημητριάδος κάποια στιγμή τα πράγματα αγριεύουν και ένας θάνατος έρχεται να συνταράξει τον μικρό περίγυρο: ποιος είναι άθελά του ή ηθελημένα ο ένοχος; Τι σήμαινε ο θάνατος ενός πιτσιρικά σε εποχές που το μπούλινγκ απουσίαζε από το δημόσιο λεξιλόγιο και η οικονομική στενότητα γεννούσε υποψιασμένους ανθρώπους αλλά και τέρατα;

Όλες αυτές τις αντιφάσεις πραγματεύεται ο συγγραφέας στο νέο του μυθιστόρημα που δείχνει τι σήμαινε να ζεις στην ελληνική επαρχία σε αλλοτινές εποχές, όπου η μάχη της επιβίωσης δεν επέτρεπε στους ευαίσθητους παιδικούς ψυχισμούς περαιτέρω αναζητήσεις, μέχρι που τα έπαιρνε όλα σβάρνα η πραγματικότητα, βάζοντας ουσιαστικά ερωτήματα, τα οποία τελικά μπορεί να λύσει μόνο η λογοτεχνία.

Κώστας Κατσουλάρης

Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά

Μεταίχμιο

Ποτέ ο τρόπος που συνομιλεί κανείς με τα κείμενα δεν είναι μόνο θεωρητικός: ενίοτε τρυπάει τις καρδιές, διαπερνά το στήθος και ανιχνεύει κυριολεκτικά την άβυσσο.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην περίπτωση του ταραγμένου εσωτερικού κόσμου του Αργύρη και του Νάσου, δηλαδή του δασκάλου και του μαθητή, των οποίων η στενή σχέση θα εδραιωθεί μέσα από τα κείμενα, αλλά θα επεκταθεί προς τα έξω, εκεί στα άγρια σύμπαντα της σύγχρονης μεγαλούπολης, όπου μαίνονται ο κοινωνικός πόλεμος και η βία.

Οι μετατοπίσεις των αναγνώσεων από τις οποίες εμπνέεται ο συγγραφέας, έτσι, δεν αφορούν μόνο την Ιλιάδα, απ' όπου και ο ωραίος, αλληγορικός στίχος του τίτλου, αλλά μια σειρά από ακριβέστατους μελετητές των ακραίων ορίων, όπως ο Ρίτσος ή ο Χειμωνάς.

Το βιβλίο, εν ολίγοις, δεν αφήνει απ' έξω κανένα επίπεδο συμβολισμού ή βίας, από αυτό του ανδροκρατούμενου και αγέρωχου ιλιαδικού κόσμου έως εκείνο του εκδικητικού και ρατσιστικού σύμπαντος της Χρυσής Αυγής.

Καθένας από τους ήρωες έχει τα δικά του σκοτάδια να γαληνέψει και τον δικό του δρόμο να τραβήξει στην αναζήτηση της προβληματικής αλήθειας. Προφανώς, μαρτυρά πολλά για την ευεπίφορη σε αμέτρητα ξεσπάσματα και αναγνώσεις εφηβική συνθήκη και τον εύκολο τρόπο που εγγράφονται σε αυτήν τα πάντα η φωτογραφία του Λουκά Βασιλικού που κοσμεί το εξώφυλλο, με τον αμήχανο πιτσιρικά να κοιτάει με αγωνία και ευθύτητα τον φακό ‒ ή μήπως τον ίδιο τον κόσμο;

Ιωάννα Καρυστιάνη

Χίλιες Ανάσες

Καστανιώτης

«Ψυχοπλανταγμένος» είναι ένα από τα επίθετα που επιλέγει η Καρυστιάνη για να περιγράψει μια εσωτερική κατάσταση με ακραιφνώς ελληνικούς όρους και με το δικό της γλωσσικό ιδίωμα, που τιμά τα ύστερα και ανιχνεύει τα πρώτα.

Και δεν είναι το μόνο που προκύπτει περήφανα από τις επιταγές της δικής της λογοτεχνικής γλώσσας και αλήθειας, οι οποίες φτιάχνουν αρχέγονα σύμπαντα, ακόμα κι αν αναφέρονται στο τώρα. Πρόκειται για έναν άλλο τρόπο να αναγιγνώσκεται ο κόσμος, ακόμα και αν είναι ο τωρινός, δηλαδή αυτός της Ελλάδας της κρίσης και της προσφυγιάς, της αγωνίας και των εσωτερικών αδιεξόδων.

Άλλωστε, μπροστά στη λογοτεχνία δεν μετρά κανένα επικαιροποιημένο σύμπαν ‒ απόδειξη ότι κάθε λέξη ή φράση και κάθε εσωτερική σκέψη της Πηγής, της Πέπης ή της Πόπης είναι σμιλεμένη σαν ένα εργόχειρο που έρχεται να στολίσει πολύτιμα ψυχικά αντικείμενα.

Έντονη και εδώ η παρουσία του θανάτου, η αγωνία της θνητότητας, οι φοβίες του γήρατος, οι οποίες ενώνουν την ατελείωτη μαγεία της φύσης με τη σκληρότητα της πόλης, το μεταφυσικό με το πιο απτό και πραγματικό.

Κρίτων Σαλπιγκτής

Θρυμματισμένη Φρυγανιά

Ίκαρος

Δυστυχώς, ο πρόσφατα εκλιπών συγγραφέας δεν πρόλαβε να χαρεί την κυκλοφορία του ευφάνταστου αυτού βιβλίου με ήρωα τον ποιητή Τέλη Δημητρέλη, έναν ήρωα που θα απολαύσουν οι φίλοι του νουάρ αλλά και του ελληνικού μυθιστορήματος εν γένει.

Πρόκειται ίσως για την ιδανική απάντηση της Θεσσαλονίκης στον χώρο των αστυνομικών μυθιστορημάτων, καθώς η πόλη αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με τους δύο παλιόφιλους, τον ποιητή Τέλη Δημητρέλη, και τον μαθηματικό με καριέρα στις ΗΠΑ Αλέξανδρο Τεφλιώνη, οι οποίοι συναντιούνται μετά από χρόνια στη συμπρωτεύουσα.

Η Ελλάδα της κρίσης αναδεικνύεται ανάγλυφα μέσα από τις περιγραφές, καθώς το πολιτικό στοιχείο ανιχνεύεται σε γενναίες δόσεις, πηγαίνοντας πίσω, στα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής.

Γραμμένο με συνείδηση, βαθιά γνώση του είδους αλλά και το απαραίτητο σαρκαστικό χιούμορ, κάτι που συνάδει με τη σχετική κριτική βιβλίου που παραθέτει στο εσωτερικό της αφήγησης ο συγγραφέας: «Στο βιβλίο του Teff, ακόμα και στις πιο αιματηρές περιγραφές του, δεν είναι η ανάδειξη της φρίκης που σε κερδίζει. Είναι η αναζήτηση της λύσης μέσα σε υποθέσεις εντελώς απροσδόκητες που σε κατακτά».

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ