Κάθειρξη 5.160 ετών σε πρώην στρατιωτικό στην Γουατεμάλα

Κάθειρξη 5.160 ετών σε πρώην στρατιωτικό στην Γουατεμάλα Facebook Twitter
EPA
0

Σε 5.160 χρόνια κάθειρξη καταδίκασε η δικαιοσύνη της Γουατεμάλας τον Σάντος Λόπες, έναν πρώην στρατιωτικό που κρίθηκε ένοχος για τη σφαγή πολλών από τους 201 πολίτες που δολοφονήθηκαν σε ένα χωριό στο βόρειο τμήμα της χώρας το 1982. 

Η σφαγή θεωρείται μια από τις χειρότερες ωμότητες του εμφυλίου πολέμου στη λατινοαμερικάνικη χώρα, ο οποίος διήρκεσε 36 χρόνια.

Η ποινή προκύπτει από το άθροισμα 30 χρόνων κάθειρξης για καθένα από 171 θύματα, για τους φόνους των οποίων το δικαστήριο έκρινε τον πρώην στρατιωτικό ένοχο «ως δράστη».

Σε αυτή προστέθηκαν άλλα 30 χρόνια κάθειρξη για τη διάπραξη ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας εξαιτίας των φόνων αμάχων και την απαγωγή ενός ανήλικου που επέζησε.

Η ποινή σε βάρος του 60χρονου Σάντος Λόπες έχει πάντως κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, αφού η νομοθεσία στη Γουατεμάλα προβλέπει ως μέγιστη διάρκεια κάθειρξης τα 50 έτη.

Η σφαγή διαπράχθηκε επί των ημερών του καθεστώτος του πραξικοπηματία στρατηγού Εφρέν Ρίος Μοντ, που απεβίωσε τον Απρίλιο, σε ηλικία 91 ετών. Ο δικτάτορας επίσης δικαζόταν για τη συγκεκριμένη σφαγή.

Ο Λόπες, πρώην μέλος των Kaibiles, μονάδας των ειδικών δυνάμεων εκπαιδευμένης σε τακτικές καταστολής εξεγέρσεων, εκδόθηκε στη χώρα του το 2016 από τις ΗΠΑ.

Όπως έδειξαν οι έρευνες που διενεργήθηκαν, συμμετείχε όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα στην περίπολο του στρατού που διέπραξε τη σφαγή από την 6η ως την 8η Δεκεμβρίου 1982 στο χωριό Ντος Έρες, στην επαρχία Πετέν, στον απώτατο βορρά της Γουατεμάλας.

Τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν καθώς ο στρατός έψαχνε περίπου είκοσι τουφέκια τα οποία είχαν κλέψει αντάρτες μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο Σάντος Λόπες δεν είναι καν εκείνος στον οποίο επιβλήθηκε η βαρύτερη ποινή. Πέντε απόστρατοι στρατιωτικοί είχαν καταδικαστεί, το 2011 και το 2012, να εκτίσουν ποινές 6.060 ετών κάθειρξης ο καθένας.

Η Επιτροπή Αλήθειας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, κατέγραψε συνολικά 669 σφαγές που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα (1960-1996), από τις οποίες 626 αποδόθηκαν στους στρατιωτικούς.

Ο απολογισμός της ένοπλης σύρραξης ανήλθε σε περίπου 200.000 νεκρούς και εξαφανισθέντες, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το 1999.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΚΗ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η δίκη του για διαφθορά συνεχίζεται την Κυριακή

«Με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιστροφή του δικαστικού συστήματος σε πλήρη λειτουργία, οι ακροάσεις θα συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε ανακοίνωση των ισραηλινών δικαστηρίων
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣΗ ΣΠΙΤΙ

Διεθνή / Άντριου Μάουντμπάτεν - Ουίνδσορ: Μετακόμισε μετά από αρκετή καθυστέρηση στο νέο του σπίτι

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου προσπαθεί να εδραιώσει μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα μακριά από το Royal Lodge, ενώ συνεχίζονται οι νομικές και προσωπικές του υποθέσεις
THE LIFO TEAM
DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ LGBTQI+ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Τουρκία: Σε δίκη στελέχη οργάνωσης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας - Κατηγορούνται για «ανηθικότητα»

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποτελεί συχνά στόχο των αρχών, οι οποίες την κατηγορούν για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα
THE LIFO TEAM