Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στην Αίγυπτο - Νεκροί 19 τζιχαντιστές

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στην Αίγυπτο - Νεκροί 19 τζιχαντιστές Facebook Twitter
EPA
0

Δεκαεννέα τζιχαντιστές που συνδέονταν με την πολύνεκρη επίθεση εναντίον χριστιανών Κοπτών στη Μίνια, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν την Παρασκευή σε μια επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εναντίον λεωφορείου που μετέφερε χριστιανούς Κόπτες κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ καταμεσής της ερήμου, στην επαρχία Μίνια.

Οι τζιχαντιστές εντοπίστηκαν «στο πλαίσιο της καταδίωξης τρομοκρατικών στοιχείων που ενεπλάκησαν στην εφαρμογή εχθρικών επιχειρήσεων στη χώρα, μεταξύ των οποίων η τελευταία ένοπλη επίθεση που είχε στόχο πολίτες κατά την επιστροφή τους από το μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ, διευκρίνισε το υπουργείο.


Λιγότερο από 48 ώρες μετά την επίθεση, πολλά αιγπυτιακά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν πλάνα που έδωσε στη δημοιότητα το υπουργείο και έδειχναν πτώματα ενόπλων στην έρημο.

Τα πλάνα έδειχναν επίσης τη σκηνή που στέγαζε τον φερόμενο τζιχαντιστικό πυρήνα η οποία περιείχε κυρίως μια μικρή μαύρη σημαία του ΙΚ.

Επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις ορεινές περιοχές της δυτικής ερήμου της επαρχίας Μίνια για τον εντοπισμό «τρομοκρατικών στοιχείων που διέφευγαν», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τα τρομοκρατικά στοιχεία άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων (ασφαλείας) που ανταπέδωσαν», εξήγησε το υπουργείο.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον των Κοπτών, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας των σχεδόν 100 εκατομμυρίων κατοίκων. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε σειρά επιθέσεων εναντίον Κοπτών από τα τέλη του 2016.

«Όταν ένας Αιγύπτιος (όποιο κι αν είναι το θρήσκευμά του) σκοτώνεται σε μια τρομοκρατική επίθεση, υποφέρουμε και όλος ο αιγυπτιακός λαός υποφέρει», δήλωσε ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι στη διάρκεια ενός φόρουμ νεολαίας στο Σαρμ ελ-Σέιχ (ανατολικά). Ο αρχηγός του κράτους κάλεσε σε αγώνα «στην πράξη» εναντίον των θρησκευτικών διακρίσεων.

Αναλυτές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν συχνά την κυβέρνηση Σίσι ότι απαντά στην τρομοκρατία με καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας προς κάθε κατεύθυνση.

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε σήμερα «την οδύνη του μετά την τρομοκρατική επίθεση που έπληξε πριν από δύο ημέρες την Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αίγυπτο».

Μιλώντας από το παράθυρο του αποστολικού μεγάρου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, είπε πως «προσεύχεται για τα θύματα, τους προσκυνητές που σκοτώθηκαν μόνο και μόνο γιατί ήταν χριστιανοί».

Ο πάπας είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι, τον Απρίλιο του 2017.

Η προηγούμενη φονική επίθεση εναντίων πιστών Κοπτών στην Αίγυπτο σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, όταν τζιχαντιστής του ΙΚ σκότωσε εννέα ανθρώπους μέσα σε μια εκκλησία στο νότιο Κάιρο.

Τον Μάιο του 2017, 28 Κόπτες προσκυνητές, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν ση Μίνια από ένοπλους άνδρες, ενώ ταξίδευαν με λεωφορείο στην ίδια περιοχή με αυτήν της επίθεσης της Παρασκευής. Πραγματοποιούσαν επίσης προσκύνημα στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ.

Η Αίγυπτος είχε απαντήσει τότε στην επίθεση αυτή εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατοπέδων των τζιχαντιστών στη γειτονική Λιβύη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM