Ο El Greco στην ψηφιακή εποχή

Ο El Greco στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
0
Ο El Greco στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
Πορτραίτο άνδρα, Ελ Γκρέκο (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος)

Ένας νέος Έλληνας δημιουργός αποφάσισε να φέρει το έργο του El Greco στην ψηφιακή εποχή, με το σύντομο βίντεο φιλμ "Domenicos".


Είκοσι τέσσερα διάσημα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, όπως "Τα δάκρυα του Αποστόλου Πέτρου", "Το όραμα Αγ. Ιωάννη", "Ο διαμερισμός των ιματίων του Χριστού" κ.α., επεξεργάζονται ψηφιακά από τον Ζούαν Κούρτι και αποκτούν "ζωή" και κίνηση σε ένα πεντάλεπτο βίντεο που "αφηγείται" μία σύντομη ιστορία γύρω από τη ζωή του Χριστού.

Συλλαμβάνω μία ιδέα και προσπαθώ να την υλοποιήσω με σεβασμό στο ίδιο το έργο που επεξεργάζομαι, και στους ανθρώπους που θα δουν το αποτέλεσμα. Ελπίζω το βίντεο να δίνει ένα έναυσμα για να δημιουργήσει κάποιος που θα το δει κάτι καινούριο.


Who is who:


Ο Ζούαν Κούρτις έχει Συριακή καταγωγή, και γεννήθηκε το 1983 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Προερχόμενος από μία οικογένεια με παρελθόν στην τέχνη του θεάτρου και του κινηματογράφου, ασχολήθηκε από νωρίς με την ζωγραφική πριν καταλήξει να σπουδάσει σκηνοθεσία.

Καταπιάνεται με την μέθοδο του stop motion, και το 2006 βραβεύτηκε στο Athens Video Art Festival για την μικρού μήκους ταινία του "Ταξίδι στη Σελήνη" – εμπνευσμένη από το έργο του αγαπημένου του Ζωρζ Μελιές. Σε κάθε του μικρή η μεγαλύτερη δημιουργία ο Ζούαν υπογράφει και την μουσική σύνθεση.

Το "Domenicos" είναι η πρώτη του επίσημη απόπειρα με την τεχνοτροπία της επεξεργασίας εικόνας και μετατροπής της έπειτα σε βίντεο.

Πώς ακριβώς "ζωντάνεψες" τους πίνακες του El Greco;

O κάθε πίνακας ήταν και μια ξεχωριστή σκηνή που έπρεπε να περάσει από τρία διαφορετικά στάδια για την ολοκλήρωσή του βίντεο.

Αρχικά επεξεργάστηκα τις εικόνες ώστε να αποκοπούν οι χαρακτήρες από τους πίνακες και ανακατασκευαστούν τα τοπία τους. Έπειτα πέρασα ένα ένα τα έργα σε 3D πρόγραμμα επεξεργασίας ώστε να αποκτήσουν κίνηση.

Το κομμάτι αυτό έγινε καρέ καρέ ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική η κίνηση των χαρακτήρων. Τέλος, όλο το επεξεργασμένο υλικό πέρασε από το στάνταρ πρόγραμμα του μοντάζ που χρησιμοποιώ στα φιλμ μικρού μήκους.


Γιατί διάλεξες συγκεκριμένα το έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου γι' αυτό το πρότζεκτ;

Ήταν σχεδόν μοιραίο. Η έμπνευση προήλθε από την έκθεση τριών έργων του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου στο Βυζαντινό Μουσείο, όπου είχα βρεθεί τυχαία εκείνο το διάστημα. Τότε είδα από κοντά το Τρίπτυχο της Μόντενα και μου γεννήθηκε η επιθυμία να ετοιμάσω ένα βίντεο ξεχωριστό απ' ό,τι είχα κάνει μέχρι τότε.

Ο El Greco στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
Τα δάκρυα του Αποστόλου Πέτρου, Ελ Γκρέκο (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος)

Και η πρώτη φορά που ήρθες σε επαφή με το έργο του;

Γνώρισα τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο μέσα από τα σχολικά βιβλία. Το σκοτεινό του ύφος με τρόμαζε τότε, και θυμάμαι ότι απέφευγα τις σελίδες με τα έργα του. Πολύ αργότερα, όταν ξεκίνησα τη ζωγραφική, το σκοτεινό αυτό στοιχείο όχι μόνο δεν με τρόμαζε αλλά με ενέπνεε και προσπαθούσα να το χρησιμοποιήσω κι εγώ στη ζωγραφική μου, αποτυπώνοντας το συναίσθημα της παιδικής μου ηλικίας.

Ποιος είναι ο σκοπός του "Domenicos";

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σκοπός, πρόκειται μάλλον για την ανάγκη μου να πραγματοποιήσω το όραμα που έχω κατά νου. Συλλαμβάνω μία ιδέα και προσπαθώ να την υλοποιήσω με σεβασμό στο ίδιο το έργο που επεξεργάζομαι, και στους ανθρώπους που θα δουν το αποτέλεσμα. Ελπίζω το βίντεο να δίνει ένα έναυσμα για να δημιουργήσει κάποιος που θα το δει κάτι καινούριο.

Ετοιμάζεις κάποιο άλλο παρόμοιο βίντεο;

Μόλις τελείωσα το καινούριο μικρό μήκους φιλμ "Θούριος", με θέμα την Επανάσταση του 1821. Είναι δημιουργημένο με την ίδια animation τεχνοτροπία του "Domenicos", και η "ιστορία" λέγεται αυτή τη φορά μέσα από 36 πίνακες. Σ' αυτή την περίπτωση χρησιμοποίησα καινούριες μεθόδους επεξεργασίας, ώστε οι κινήσεις των χαρακτήρων να είναι ακόμα πιο αληθοφανείς και εντυπωσιακές.

"Θούριος" trailer

Ο El Greco στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
Η ταφή του κόμητος του Οργκάθ, Ελ Γκρέκο (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος)
Ο El Greco στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
Το όραμα του Αγίου Ιωάννη, Ελ Γκρέκο (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος)
Ο El Greco στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
Ο διαμερισμός των ιματίων του Χριστού, Ελ Γκρέκο (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος)
Ο El Greco στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
Αγωνία στον κήπο, Ελ Γκρέκο (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος)
Ο El Greco στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
H Θεραπεία του Τυφλού, Ελ Γκρέκο (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος)
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Απρίλιος φέρνει τις μεγάλες εκθέσεις στην Αθήνα

Εικαστικά / Ο Απρίλιος φέρνει τις μεγάλες εκθέσεις στην Αθήνα

Από τις εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών στο ΕΜΣΤ μέχρι τη ρωσική πρωτοπορία στην Εθνική Πινακοθήκη και τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου, η εικαστική σκηνή του Απριλίου είναι πιο γεμάτη από ποτέ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το ΜΙΕΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα από τη συλλογή του

Εικαστικά / Το ΜΙΕΤ παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα από τη συλλογή του

Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να περιηγηθεί στον κόσμο των Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα μέσα από έργα που έχει συγκεντρώσει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σύλβια Κούβαλη: «Το μόνο που φοβάμαι, το πιο επικίνδυνο, είναι ο συντηρητισμός»

Οι Αθηναίοι / Σύλβια Κούβαλη: «Το μόνο που φοβάμαι, το πιο επικίνδυνο, είναι ο συντηρητισμός»

Μεγάλωσε στην Αχαρνών, ανάμεσα σε μωσαϊκά και τσιμέντο. Η τέχνη την ενδιέφερε πάντα και τελικά βρέθηκε να στήνει γκαλερί ανάμεσα σε Κωνσταντινούπολη, Πειραιά και Λονδίνο. Από τότε που άνοιξε τη Rodeo, το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να κάνει εκθέσεις, δεν σκεφτόταν πώς θα βγάλει χρήματα. Η γκαλερίστα, Σύλβια Κούβαλη, αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT
Οι αιχμηρές λέξεις και οι καθηλωτικές εικόνες της Μπάρμπαρα Κρούγκερ

Εικαστικά / Οι αιχμηρές λέξεις και οι καθηλωτικές εικόνες της Μπάρμπαρα Κρούγκερ

Η εμβληματική Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα κάνει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα, με δεκατρία νέα μεγάλης κλίμακας έργα, ειδικά σχεδιασμένα για τον εξωτερικό χώρο του ΚΠΙΣΝ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Τζεφ Κουνς συζητά με Έλληνες δημοσιογράφους στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εικαστικά / Τζεφ Κουνς: «Η τέχνη είναι κάτι που μας ενώνει»

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου του «Balloon Venus Lespugue (Orange)» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ο Αμερικανός εικαστικός μίλησε για τη ζωή, την τέχνη, το έργο του και την οφειλή του ως καλλιτέχνη στην ανθρωπότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Είσαι ό,τι φοράς», μια έκθεση για την τέχνη και το ρούχο στον 21ο αιώνα

Εικαστικά / «Είσαι ό,τι φοράς» και ό,τι φοράς ίσως είναι τέχνη

Με επίκεντρο το έργο της Σοφίας Κοκοσαλάκη, η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη φέρνει σε δημιουργικό διάλογο 32 Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και σχεδιαστές, προτείνοντας τη μόδα ως μορφή τέχνης, στάση ζωής και πολιτισμική δήλωση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πότε θα προλάβουμε να δούμε τόσες εκθέσεις;

Εικαστικά / Πότε θα προλάβουμε να δούμε τόσες εκθέσεις;

Αληθινή πoπ αρτ από τον πρωτοπόρο Τομ Γουέσελμαν, ποίηση με νέον από τον Stephen Antonakos, τα λησμονημένα αλλά αριστουργηματικά έργα της Αλεξάνδρας Χρήστου. Όλες οι εκθέσεις εικαστικών που έχουν εγκαίνια τώρα και αξίζουν την προσοχή σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Βαγγέλης Γκόκας ανακαλύπτει τη ζωγραφική ξανά

Εικαστικά / Βαγγέλης Γκόκας: «Αυτό που πρέπει να μείνει στο τέλος είναι μια συγκίνηση»

Μπορεί να σταθεί σε ένα μήλο, σε ένα αχλάδι πολλές μέρες, δουλεύει σε οικείες επιφάνειες, όχι στο παγωμένο λευκό του τελάρου και έχει πάντα τον θεατή στο μυαλό του. Στη νέα του έκθεση δείχνει μικρά έργα που έχουν περάσει άπειρα στάδια και αποτυπώνουν μια κατάσταση που δεν τελειώνει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσο ζούσε η ζωγραφική της δεν εκτιμήθηκε. Τώρα θριαμβεύει

Αλεξάνδρα Χρήστου / Όσο ζούσε η ζωγραφική της δεν εκτιμήθηκε. Τώρα θριαμβεύει

Η Αλεξάνδρα Χρήστου δεν κατόρθωσε όσο ήταν εν ζωή να δει τους πίνακές της σε μια γκαλερί. Τα θέματά της, μια μοναδική καταγραφή των ανθρώπων του περιθωρίου, ήταν απαγορευτικά. 16 χρόνια μετά τον θάνατό της, πήραν τη θέση που τους αξίζει με εκθέσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χλόη Ακριθάκη: Φωτογράφος. Γεννήθηκε στο Βερολίνο, ζει στα Εξάρχεια.

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ακριθάκη: «Θαύμαζα τον πατέρα μου, κάποιες φορές τον αμφισβήτησα»

Μεγάλωσε δίπλα σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους ενώ από την ηλικία των 8 έζησε το θρυλικό εστιατόριο της μητέρας της, το Fofi's Bar στο Βερολίνο. Είναι φωτογράφος και ακόμα θυμάται τον Χέλμουτ Νιούτον να της λέει στα πρώτα της βήματα «Τι κάθεστε και διαβάζετε; Βγείτε έξω, ζήστε». Η Χλόη Ακριθάκη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Μιχάλης Κιούσης ζωγραφίζει ανθρώπινες φιγούρες σε αφρικανικά τοπία

Εικαστικά / Η αγάπη του Μιχάλη Κιούση για την Αφρική φαίνεται στα έργα του

Στην τρίτη προσωπική του έκθεση με τίτλο «The spaces in between», ο μυστικισμός, ο ανιμισμός και ο θρησκευτικός συμβολισμός συνυπάρχουν και συγκρούονται σε συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων που δημιουργούν έναν δικό του κόσμο, αναγνωρίσιμο και γεμάτο χρώματα.
M. HULOT
Stephen Antonakos, ο καλλιτέχνης που έκανε ποίηση με νέον

Εικαστικά / Stephen Antonakos, ο καλλιτέχνης που έκανε ποίηση με νέον

Εκατό χρόνια από τη γέννησή του, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη τιμά τον σπουδαίο εικαστικό με μια μεγάλη έκθεση που φέρνει το έργο του σε δημιουργικό διάλογο με κορυφαίες μορφές της διεθνούς πρωτοπορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ