H Πολωνία εμμένει στην αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία

H Πολωνία εμμένει στην αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ σε πρόσφατη επίσκεψη του στη Γερμανία (EPA)
0

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του εμμένει στην διεκδίκηση επανορθώσεων από τη Γερμανία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται μερικές ημέρες πριν από τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις που προβλέπεται να γίνουν μεταξύ της Βαρσοβίας και του Βερολίνου.

«Σύμφωνα με μένα, το κεφάλαιο της καταβολής αποζημιώσεων δεν έχει κλείσει», δήλωσε ο Ντούντα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Ο ίδιος παρέπεμψε σε έκθεση που συνέταξε ο πρώην πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι και μια άλλη του πολωνικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες «οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Πολωνία δεν αποτέλεσαν ποτέ αντικείμενο αποζημίωσης», ιδιαίτερα η καταστροφή της πρωτεύουσας Βαρσοβίας από τον γερμανικό στρατό.

«Πρόκειται επομένως για ένα ζήτημα αλήθειας και ευθύνη», σημείωσε.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει απορρίψει στο παρελθόν τις διεκδικήσεις για αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επιχειρηματολογώντας ότι η Πολωνία παραιτήθηκε επισήμως τον Αύγουστο του 1953 από τα αιτήματά της για επανορθώσεις από τη Γερμανία.

Ωστόσο το συντηρητικό κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία στην Πολωνία αμφισβητεί την εγκυρότητα του σχετικού εγγράφου, επιχειρηματολογώντας ότι είχε υπογραφεί υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η δήλωση αυτή του Ντούντα έγινε την ώρα που την Παρασκευή αναμένεται να διεξαχθούν στη Βαρσοβία πολωνο-γερμανικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνοδευόμενη από πολλούς υπουργούς αναμένεται να συναντήσει στην πολωνική πρωτεύουσα τον Πολωνό ομόλογό της Ματέους Μοραβιέτσκι.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Διεθνή / Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Τουρκία να επαναγοράσει τους S-400, καθώς αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω αυξημένης ζήτησης - Πώς η πρόταση επηρεάζει τις σχέσεις Άγκυρας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και τι σημαίνει για τα F-35
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Διεθνή / «Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Μεγάλη διαδήλωση 50.000 ατόμων στην Άγκυρα ενάντια στη δικαστική απόφαση που απειλεί την ηγεσία του CHP - Ο Οζγκιούρ Οζέλ κάνει λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα» και επιτίθεται στην κυβέρνηση Ερντογάν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Στο Ισραήλ ο Ρουμπιο - Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στην ατζέντα

Διεθνή / Στο Ισραήλ ο Ρουμπιο - Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στην ατζέντα

Ο Ρούμπιο έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι η αμερικανική διοίκηση δεν θα αντιταχθεί στην προσάρτηση αυτή - Αξιωματούχοι επισημαίνουν όμως τον κίνδυνο να διαταραχθούν οι Συμφωνιες του Αβραάμ
LIFO NEWSROOM