Ξεσκέπαστη: H πιο εύκολη ελληνική πίτα που μπορείς να φτιάξεις

Ξεσκέπαστη: H πιο εύκολη ελληνική πίτα που μπορείς να φτιάξεις Facebook Twitter
Η πίτα χωρίς φύλλο γίνεται γρήγορα και πανεύκολα και από τον πιο ανειδίκευτο μάγειρα, σε γεύσεις διαφορετικές που χωρούν ό,τι τρώγεται σ' αυτόν το μάταιο κόσμο. Φωτο: Makos
1

Η ελληνική παράδοση ανοίγει υπέροχο φύλλο. Και είναι ν' απορείς που, χρησιμοποιώντας πάντα τα ίδια απλά υλικά (αλεύρι, νερό, αλάτι, λάδι ή βούτυρο), το φύλλο βγαίνει πάντα σε τόσες παραλογές όσες και οι νοικοκυρές που το ανοίγουν.

Να ανοίξεις φύλλο δεν είναι δύσκολο. Είναι, όμως, μπελάς και επιπλέον από πολλές κουζίνες λείπουν ο χώρος, το άνετο τραπέζι και ο λεπτός πλάστης από την Αθηνάς, που θα το ανοίξει λεπτό και δαντελένιο.

Γι' αυτό, η παράδοση που λατρεύει την πίτα, και δικαίως, αφού πρόκειται για μια πλήρη και υγιεινή τροφή που γίνεται με ό,τι διαθέτει το ψυγείο, έχει φροντίσει να τις φτιάξει και ξεσκέπαστες ή «της τεμπέλας».

Εκτός κι αν την πεις κορκοτό, κασόπιτα, κολοκυθένια, μπλατσάρα, πλαστό, αλευρόπιτα, πεπέκι ή όπως αλλιώς, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής σου.


Η πίτα χωρίς φύλλο γίνεται γρήγορα και πανεύκολα και από τον πιο ανειδίκευτο μάγειρα, σε γεύσεις διαφορετικές που χωρούν ό,τι τρώγεται σ' αυτόν το μάταιο κόσμο.

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά για 6 άτομα

6 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες

1 μάτσο φρέσκο δυόσμο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ φλ. ελαιόλαδο

4 αυγά

1 1/2 φλ. φέτα ή ανθότυρο σπασμένα

1 ποτήρι γάλα

1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια με το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν όσο γίνεται, αφού βγάζουν πολύ νερό. Δεν μας πειράζει καθόλου που σχεδόν θα διαλυθούν.


Ψιλοκόβουμε πάνω τους τον δυόσμο ή τον μαϊντανό ‒ καλύτερα και τα δύο μαζί. Χτυπάμε σε ένα μπολ το γάλα, τα αυγά, το αλεύρι και τα τυριά, προσθέτουμε το πιπέρι και αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα κολοκύθια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


Ένα αντικολλητικό ταψί βολεύει στο ξεφορμάρισμα.


Πριν την κόψουμε, την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

*Αντί για κολοκύθι, μπορείς να βάλεις μελιτζάνες σε κυβάκια ή πιπεριές, βλίτα, σκέτα κρεμμύδια και οποιοδήποτε λαχανικό που προηγουμένως θα έχεις σοτάρει και αρωματίσεις με όσο περισσότερα φρέσκα μυρωδικά σού βρίσκονται ‒ κυρίως με μπόλικο μαϊντανό ή βασιλικό ή ρίγανη. Η υπόλοιπη διαδικασία ‒αυγά, γάλα, τυρί‒ παραμένει η ίδια. Στο τυρί, βέβαια, ακολουθείς τα γούστα σου και βάζεις ό,τι θέλεις να ξεφορτωθείς από το ψυγείο. Όλα ταιριάζουν.

*Με την ίδια συνταγή μπορείς να ανακυκλώσεις το φαγητό που περίσσεψε από την προηγούμενη: κοτόπουλο, κιμά για μακαρόνια, ένα κοκκινιστό κομμένο σε κομματάκια, φασολάκια, μπάμιες και όλα τα λαδερά που θα φροντίσεις να στραγγίξεις από τα πολλά ζουμιά πριν τα χρησιμοποιήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 20.10.2018

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Το φύλλο είναι πολύ εύκολο να το ανοίξεις με την προϋπόθεση ότι δε θα ξεχάσεις να βάλεις μέσα ξίδι. Ανοίγει τσακ μπαμ και δεν σπάει με τίποτα. Και το λέω εγώ που γκουγκλάρω για να δω σε πόσα λεπτά γίνεται σφιχτό το αυγό και πάντα καίω στο βράσιμο τα μακαρόνια.