Κόντε: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο τροποποίησης του προϋπολογισμού

Κόντε: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο τροποποίησης του προϋπολογισμού Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε την Τετάρτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης του προϋπολογισμού της κυβέρνησής του για το 2019.

Ο προϋπολογισμός υποβλήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση και  θεωρήθηκε πως αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.

«Περιθώρια θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν», είπε ο Κόντε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη, πριν προσθέσει ότι αναμένει να λάβει τις «κριτικές παρατηρήσεις» της Κομισιόν. «Θα ανταπαντήσουμε», σημείωσε, πάντως «είμαι πεπεισμένος πως μπορούμε να κάνουμε εποικοδομητικό διάλογο».

Λίγο μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ο Κόντε συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τον προέτρεψε να επιδιώξει την οικοδόμηση «εμπιστοσύνης» στις συνομιλίες με την Επιτροπή.

Όπως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, η Ιταλία υπέβαλε τη Δευτέρα το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού της στην Επιτροπή, η οποία θα τον αξιολογήσει.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη επικρίνει τα μεγέθη που προβλέπει το ιταλικό σχέδιο, καθώς το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει την επόμενη χρονιά στο 2,4% του ΑΕΠ, επίπεδο πολύ υψηλότερο από το 0,8% που υποσχόταν η προηγούμενη κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της συμμαχίας που βρίσκεται στην κυβέρνηση της Ιταλίας ανησυχεί την Ευρωζώνη καθώς το δημόσιο χρέος της χώρας αυτής (131% του ΑΕΠ) είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που ανήκουν στη νομισματική ένωση.

«Θα μεταφέρω το μήνυμα πως έχουμε έναν προϋπολογισμό που έχει καταρτιστεί προσεκτικά, είναι ένας προϋπολογισμός για να αντιστραφεί η τάση στην οποία κατευθυνόταν η ιταλική οικονομία. Θέλουμε ανάπτυξη και τη θέλουμε για το καλό της χώρας», εξήγησε ο Κόντε.

Υπερασπιζόμενος τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκα, απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση προς «Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι: αφήστε την ιταλική κυβέρνηση να φροντίσει τους Ιταλούς. Δεν πάει άλλο, αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας».

«Δεν θα αλλάξουμε» τον προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο Σαλβίνι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα.

Βάσει των κανόνων της ΕΕ, η Κομισιόν έχει χρονικά περιθώρια ως τις 22 Οκτωβρίου για να αρχίσει διαβουλεύσεις με τη Ρώμη σε περίπτωση «σοβαρής» αθέτησης των κανόνων, κάτι που αναμένεται αναμφίβολα να κάνει, και δύο εβδομάδων για να δημοσιοποιήσει τη γνώμη της.

Εάν η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι απορριπτική, αναμένεται να ζητήσει από την Ιταλία να της παρουσιάσει αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στη Ρώμη. Θα έχει συνομιλίες κυρίως με τον υπουργό Τζοβάνι Τρία, το απόγευμα.

«Προφανώς τα ιταλικά δημοσιονομικά μας προκαλούν έντονη ανησυχία, όμως δεν έχουμε προκαταλήψεις», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, ΑFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM