Ξεκίνησε ο «πόλεμος» Ρώμης-Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό

Ξεκίνησε ο «πόλεμος» Ρώμης-Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό Facebook Twitter
EPA
0

Λίγες ώρες μετά την αποστολή του σχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού στην Κομισιόν, οι Βρυξέλλες απάντησαν με έντονο τρόπο δείχνοντας πως η κρίση στις σχέσεις Ιταλίας-Ε.Ε. έχει πολλά επεισόδια ακόμα. 

«Αν δεχθούμε την παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με την Ιταλία», ήταν το σχόλιο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η δυναμική της ιταλικής δημόσιας οικονομίας «τον κάνει να ανησυχεί ιδιαίτερα», αλλά υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν προκαταλήψεις» και ότι «με την Ιταλία θα αναπτυχθεί συζήτηση, όπως γίνεται και με όλες τις άλλες χώρες».

Ο Γιούνκερ δεν θέλησε να σχολιάσει με λεπτομέρειες τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό όμως, όπως είπε, εξετάζει τα αποτελέσματα όσον αναφορά στο στόχο του ελλείμματος στο 2,4% έναντι του ΑΕΠ, που μπορεί να είναι χαμηλότερο από το ανώτατο όριο του 3% των κανόνων της Ε.Ε., αλλά είναι υψηλότερο από το 1,8%, το οποίο έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες προκείμενου να μην αυξηθεί το δημόσιο χρέος, του υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά από αυτό της Ελλάδας.

«Δεν θέλω να σχολιάσω τα μέτρα του ιταλικού προϋπολογισμού. Ασχολούμαι με τον τελικό ισολογισμό εσόδων και εξόδων. Δεν θα υπεισέλθουμε στα περιεχόμενα, διότι θα γινόμασταν στόχος επιθέσεων», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αργά σήμερα το απόγευμα αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάντως τόνισε ότι «δεν θεωρεί πως στην αυριανή σύνοδο κορυφής η Ιταλία πρέπει να καθίσει στο σκαμνί του κατηγορούμενου», διότι «πρώτα υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί». «Η Ιταλία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Ιταλία», τόνισε τέλος ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε ο Ιταλός υπουργός Εργασίας και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Του Γιούνκερ του μένει λίγος χρόνος. Τον Μάιο τα πράγματα θα αλλάξουν. Μας λέει ότι η Ευρωζώνη θα επαναστατήσει, αλλά εξ ονόματος ποιου μιλά; Πρέπει να μας πει ποιος λαμβάνει πραγματικά τις αποφάσεις, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει ο Ντι Μάιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΑNSA

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM