Τουλάχιστον 13 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Γαλλία

Τουλάχιστον 13 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Γαλλία Facebook Twitter
EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
0

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της νύχτας, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών στη νότια Γαλλία.

Κατά τόπους, η στάθμη του νερού έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1891, προκαλώντας επίσης μεγάλες υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με τον νεότερο προσωρινό απολογισμό της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, εκτός από τους 13 θανάτους, οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν και τουλάχιστον πέντε σοβαρούς τραυματισμούς.

Σε διάστημα πέντε ωρών «από 160 έως 180 χιλιοστόμετρα νερού έπεσαν στο διαμέρισμα της Καρκασόν», σύμφωνα με τον νομάρχη της Οντ Αλέν Τιριόν. Όμως η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί και προβλέπονται πλημμύρες μέσα στις ερχόμενες ώρες, σύμφωνα με την υπηρεσία Vigicrues.

Περίπου 1.000 κάτοικοι από τους συνολικά 1.500 της κοινότητας Πεζένς, στον Οντ, εκκενώθηκαν σήμερα το πρωί για προληπτικούς λόγους λόγω του κινδύνου υπερχείλισης ενός φράγματος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Η εκκένωση των υπόλοιπων κατοίκων ανεστάλη, πρόσθεσε.

Σε αυτή την περιοχή της Καρκασόν, οι αγροί έχουν πλημμυρίσει πλήρως, πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί ή έχουν καταστεί αδιάβατοι καθώς δέντρα έχουν πέσει στο οδόστρωμα. Χείμαρροι λάσπης κυλούν επίσης σε δρόμους ενώ αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τα νερά.

Ο απολογισμός «είναι πιθανό να αποδειχθεί βαρύτερος», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ πριν από την ανακοίνωση του νεότερου απολογισμού με τους 13 νεκρούς. Ο Φιλίπ αναμένεται στην περιοχή το απόγευμα μαζί με τον υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Φρανσουά ντε Ρουζί.

Στο μοναστήρι της κοινότητας Βιγιαρντονέλ, όπου μια καλόγρια έχασε τη ζωή της, «οι ζημιές είναι σημαντικές, τα τζάμια έχουν σπάσει. Τους δανείσαμε καρέκλες ώστε να μπορέσουν να φάνε το μεσημέρι. Η αδελφή που πέθανε ήταν 90-95 ετών», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ροζελίν Ναβαρό, μέλος της επιτροπής κοινωνικής δράσης της πόλης.

«Ορισμένοι κάτοικοι αντιμετώπισαν σημαντικές ζημιές... Είναι επικίνδυνο, κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία», προειδοποίησε.

Ο κόκκινος συναγερμός για πλημμύρες, που ίσχυε από σήμερα το πρωί για την κεντρική κοιλάδα του Οντ, επεκτάθηκε σε τρία ακόμη τμήματα, ανέφερε το μεσημέρι η Vigicrues.

«Οι πλημμύρες στην Τρεμπ προσεγγίζουν αλλά δεν έχουν φθάσει τις πλημμύρες του 1891», σημειώνει η Vigicrues στο ενημερωτικό δελτίο της. Η στάθμη των υδάτων έφθασε τα 7,68 μέτρα γύρω στις 08:30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου. Το 1891, είχε φθάσει έως τα 7,95 μέτρα στις 25 Οκτωβρίου.

Στον Ερό (νότια), ισχυρές βροχές που έπλητταν το μεσημέρι το δυτικό τμήμα του διαμερίσματος, αναμένεται να μετακινηθούν ανατολικά το απόγευμα και το βράδυ. Προκαλούν ισχυρές πλημμύρες.

Η καταιγίδα Λέσλι έπληξε την Κυριακή τη γειτονική Ισπανία με λιγότερη από την προβλεπόμενη ένταση. Η πόλη Θαμόρα (δυτικά) κατέγραψε ανέμους 100 χλμ. την ώρα και πτώσεις δέντρων προκάλεσαν διακοπές της ηλεκτροδότησης επηρεάζοντας περίπου 400 ανθρώπους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM