Γερμανία: Οι Χριστιανοδημοκράτες λένε όχι στη συνεργασία με το ξενοφοβικό AfD

Γερμανία: Οι Χριστιανοδημοκράτες λένε όχι στη συνεργασία με το ξενοφοβικό AfD Facebook Twitter
EPA
0

Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία καταγράφουν σημαντικές απώλειες των χριστιανικών κόμματων και στελέχη τους θέτουν θέμα συνασπισμού με το ξενοφοβικό κόμμα AfD, οι ηγεσίες των CDU και CSU εμφανίζονται κάθετα αντίθετες σε μια τέτοια προοπτική.

Χαμηλά ποσοστά εξακολουθούν να δίνουν οι δημοσκοπήσεις στα δύο χριστιανικά κόμματα, το CDU της Άνγκελα Μέρκελ και το βαυαρικό CSU του Χορστ Ζεεχόφερ. Αν σήμερα διεξάγονταν εκλογές στη Γερμανία τα δύο κόμματα θα συγκέντρωναν, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Emnid, 27%.

Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που είναι κατά έξι μονάδες χαμηλότερο απ΄ το ποσοστό τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν τα δύο κόμματα στα κρατίδια που ψηφίζουν νέα βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Στη Βαυαρία, η οποία ψηφίζει την ερχόμενη Κυριακή, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) σημειώνει απώλειες της τάξεως του 10-12% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ στο κρατίδιο της Έσσης, που ψηφίζει σε τρεις εβδομάδες, οι απώλειες της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) ξεπερνούν το 9%.

Η εξέλιξη αυτή, όπως και η είσοδος περισσοτέρων απ' ότι στο παρελθόν κομμάτων στα κοινοβούλια, καθιστά δυσκολότερη τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Χ. Ζεεχόφερ για τη συνεργασία με το AfD: «Nein, nein, nein»
Ενόψει αυτής της κατάστασης στελέχη και των δύο χριστιανικών κομμάτων θέτουν θέμα συνεργασίας με το ξενοφοβικό και λαϊκίστικο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Ενώ ως πρόσφατα ακόμη το AfD απέρριπτε μια τέτοια συνεργασία, τώρα ο πρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ εκφράζεται θετικά. Αυτή η στάση προκάλεσε την αντίδραση των ηγεσιών των χριστιανικών κομμάτων.

«Ο κ. Γκάουλαντ μπορεί να λέει ότι θέλει, δεν θα θα υπάρξει συνασπισμός των χριστιανικών κομμάτων με το AfD» δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο στην κυριακάτικη Welt ο πρόεδρος του CSU και υπουργός Εσωτερικών Χόρστ Ζεεχόφερ. Το ίδιο μήνυμα στέλνει και ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Είμαι πολύ ξεκάθαρος: όχι με το AfD» δηλώνει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός σε σημερινή του συνέντευξη στην Bild. Προηγουμένως, τόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ηγετικά στελέχη των CDU και CSU είχαν αποκλείσει μια συνεργασία με τo AfD.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Διεθνή / Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Το πλήγμα ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από άλλη επιχείρηση των ΗΠΑ, στην οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα που η Ουάσινγκτον συνδέει με τη συμμορία Tren de Aragua από τη Βενεζουέλα
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις

Διεθνή / Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις μετά τα επεισόδια

Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ήρθαν μία μέρα μετά την πρόωρη διακοπή του ποδηλατικού αγώνα Vuelta a España, εξαιτίας επεισοδίων με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM