Γερμανία: Οι Χριστιανοδημοκράτες λένε όχι στη συνεργασία με το ξενοφοβικό AfD

Γερμανία: Οι Χριστιανοδημοκράτες λένε όχι στη συνεργασία με το ξενοφοβικό AfD Facebook Twitter
EPA
0

Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία καταγράφουν σημαντικές απώλειες των χριστιανικών κόμματων και στελέχη τους θέτουν θέμα συνασπισμού με το ξενοφοβικό κόμμα AfD, οι ηγεσίες των CDU και CSU εμφανίζονται κάθετα αντίθετες σε μια τέτοια προοπτική.

Χαμηλά ποσοστά εξακολουθούν να δίνουν οι δημοσκοπήσεις στα δύο χριστιανικά κόμματα, το CDU της Άνγκελα Μέρκελ και το βαυαρικό CSU του Χορστ Ζεεχόφερ. Αν σήμερα διεξάγονταν εκλογές στη Γερμανία τα δύο κόμματα θα συγκέντρωναν, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Emnid, 27%.

Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που είναι κατά έξι μονάδες χαμηλότερο απ΄ το ποσοστό τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν τα δύο κόμματα στα κρατίδια που ψηφίζουν νέα βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Στη Βαυαρία, η οποία ψηφίζει την ερχόμενη Κυριακή, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) σημειώνει απώλειες της τάξεως του 10-12% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ στο κρατίδιο της Έσσης, που ψηφίζει σε τρεις εβδομάδες, οι απώλειες της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) ξεπερνούν το 9%.

Η εξέλιξη αυτή, όπως και η είσοδος περισσοτέρων απ' ότι στο παρελθόν κομμάτων στα κοινοβούλια, καθιστά δυσκολότερη τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Χ. Ζεεχόφερ για τη συνεργασία με το AfD: «Nein, nein, nein»
Ενόψει αυτής της κατάστασης στελέχη και των δύο χριστιανικών κομμάτων θέτουν θέμα συνεργασίας με το ξενοφοβικό και λαϊκίστικο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Ενώ ως πρόσφατα ακόμη το AfD απέρριπτε μια τέτοια συνεργασία, τώρα ο πρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ εκφράζεται θετικά. Αυτή η στάση προκάλεσε την αντίδραση των ηγεσιών των χριστιανικών κομμάτων.

«Ο κ. Γκάουλαντ μπορεί να λέει ότι θέλει, δεν θα θα υπάρξει συνασπισμός των χριστιανικών κομμάτων με το AfD» δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο στην κυριακάτικη Welt ο πρόεδρος του CSU και υπουργός Εσωτερικών Χόρστ Ζεεχόφερ. Το ίδιο μήνυμα στέλνει και ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Είμαι πολύ ξεκάθαρος: όχι με το AfD» δηλώνει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός σε σημερινή του συνέντευξη στην Bild. Προηγουμένως, τόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ηγετικά στελέχη των CDU και CSU είχαν αποκλείσει μια συνεργασία με τo AfD.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MI6: Για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας – Ποια Είναι η Blaise Metreweli

Διεθνή / MI6: Για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας – Ποια Είναι η Blaise Metreweli

Η Blaise Metreweli γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη διοίκηση της MI6, της βρετανικής εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών - Ποια είναι και γιατί η ανάδειξή της θεωρείται ιστορική για το Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Ο τελευταίος αγώνας ενός σκληρού ηγέτη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το Ιράν

Ανάλυση / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Ο τελευταίος αγώνας ενός σκληρού ηγέτη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το Ιράν

Μετά από δεκαετίες απόλυτης εξουσίας, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ βρίσκεται αντιμέτωπος με γεωπολιτική απομόνωση, εσωτερική αναταραχή και κατάρρευση της περιφερειακής στρατηγικής. Το Ιράν στο χείλος αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Οι Ουκρανοί χτύπησαν εργοστάσιο ιρανικών drone – Σκληρές μάχες και χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές

Διεθνή / Ρωσία: Οι Ουκρανοί χτύπησαν εργοστάσιο ιρανικών drone – Σκληρές μάχες και χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε εργοστάσιο drones στη Ρωσία, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διυλιστήριο στην Πολτάβα. Μάχες και εξελίξεις σε Σούμι, Ντονέτσκ και Κίεβο, με φόντο επιστροφές σορών και πλήγματα στην υποδομή
THE LIFO TEAM