Οι χορταριασμένες πόλεις της Σόφι Φάινς

Οι χορταριασμένες πόλεις της Σόφι Φάινς Facebook Twitter
0
Οι χορταριασμένες πόλεις της Σόφι Φάινς Facebook Twitter
Η Σόφι Φάινς φέρει και ένα διάσημο όνομα αφού είναι αδελφή των ηθοποιών Ρέιφ και Τζόζεφ Φάινς αλλά και της σκηνοθέτιδας Μάρθα Φάινς και του συνθέτη Μάγνους Φάινς. Φυσικά δεν έχει ανάγκη τη φήμη εκείνων, καθώς έχει κατακτήσει μια ιδιαίτερη θέση στη σύγχρονη κινηματογραφία της Αγγλίας... Φωτο: Vangelis Patsialos

Η ντοκιμαντερίστρια Σόφι Φάινς ανήκει στην συνομοταξία εκείνων των κινηματογραφιστών που αντιμετωπίζουν τις ταινίες τεκμηρίωσης απολύτως ισότιμα καλλιτεχνικά με εκείνες της μυθοπλασίας. Ως εκ τούτου, τα δικά της ντοκιμαντέρ διαφοροποιούνται από όλα εκείνα που συχνά παρακολουθούμε στην τηλεόραση με το ρεπορταζιακό στυλ όπου κυριαρχούν η αφήγηση και οι συνεντεύξεις. Άλλωστε η ίδια, η οποία δεν έχει καν τηλεόραση στο σπίτι της, είχε την τύχη να δει τις ταινίες της να παίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε κινηματογραφικές αίθουσες. «Δεν είμαι δημοσιογράφος, δεν είμαι καλή στο να παίρνω συνεντεύξεις» ξεκαθάρισε εξαρχής στο master class που παραχώρησε την περασμένη Κυριακή στο Exile room στο Μοναστηράκι και με αφορμή την ταινία της «Χορταριασμένες πόλεις» (Over Your Cities Grass will Grow ) αποκαλύπτοντας την προσωπική της προσέγγιση όσον αφορά το μέσο που υπηρετεί. Η ταινία είναι βασισμένη στη δουλειά του σημαντικού Γερμανού εικαστικού Άνσελμ Κίφερ με τον οποίο ήρθε εντέλει σε ρήξη ακριβώς για την διαφορετική άποψη της για το πως γυρίζεται ένα ντοκιμαντέρ. Όσοι παραβρεθήκαμε ανάμεσα στο ακροατήριο της μας διηγήθηκε πώς ο Κίφερ ενώ συμφώνησε καταρχάς με το αποτέλεσμα, εκ των υστέρων απαίτησε μια πιο συμβατική εκδοχή με επίκεντρο τον ίδιο και λιγότερο το έργο του. Κι όμως, οι μνημειακών διαστάσεων εγκαταστάσεις του, σε ένα παλιό εργοστάσιο μεταξιού στη νότια Γαλλία το οποίο μετέτρεψε σε μία λαβυρινθώδη πολιτεία, ταίριαζαν απόλυτα με το υποβλητικό στυλ της Φάινς όπου η εικόνα και η μουσική υποστήριζαν καταλυτικά τον τρόπο παρουσίασης της δουλειάς του. Αλλά αυτό ακριβώς είναι που την διαφοροποιεί κι όπως λέει: «Δεν κάνω ντοκιμαντέρ – βιογραφίες. Με ενδιαφέρει το έργο κάποιου και όχι η ζωή του. Οι «Χορταριασμένες πόλεις» σχετίζονται με το τοπίο, τις πόλεις και το παράλληλο σύμπαν».

«Ο κινηματογράφος έχει να κάνει με το χρόνο. Δεν είναι απλώς εικόνα, είναι χρόνος. Με ποιον τρόπο αποκαλύπτεις το θέμα που αφηγείσαι. Υπάρχει τεράστια ευκολία να αναπαράγει κανείς εικόνες από το κινητό. Το να οργανώσεις όμως το υλικό σου σε ταινία, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια».


Έφτασε στην Αθήνα καλεσμένη του αφιερώματος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος «Art&Docs: Επίμονα ταλέντα» για να μιλήσει για το έργο της και να συζητήσει με το κοινό για δύο ταινίες της . Η Σόφι Φάινς φέρει και ένα διάσημο όνομα αφού είναι αδελφή των ηθοποιών Ρέιφ και Τζόζεφ Φάινς αλλά και της σκηνοθέτιδας Μάρθα Φάινς και του συνθέτη Μάγνους Φάινς. Φυσικά δεν έχει ανάγκη τη φήμη εκείνων, καθώς έχει κατακτήσει μια ιδιαίτερη θέση στη σύγχρονη κινηματογραφία της Αγγλίας. Πριν καθίσω δίπλα της σε δείπνο που παρέθεσε η Ταινιοθήκη προς τιμή της, κάθισα και είδα το ένα από τα δύο ντοκιμαντέρ που έκανε σε συνεργασία με τον φιλόσοφο Σλαβόι Ζίζεκ. Ο «Οδηγός διεστραμμένων για τον κινηματογράφο»(The Pervert's Guide to Cinema), είναι μια τρομερά ενδιαφέρουσα ψυχαναλυτική προσέγγιση του Σλοβένου διανοούμενου σκηνών διάσημων ταινιών του Χίτσκοκ, του Λυντς, του Τσάπλιν, των αδελφών Μαρξ, για να αναφέρω μερικά μόνο ονόματα. Τον έχει βάλει και μιλάει μέσα στο σκηνικό (άλλοτε αληθινά και άλλοτε ρέπλικες) ταινιών όπως το «Ψυχώ» ή τα «Πουλιά» ή το «Μαλχόλαντ Ντράιβ». Πιάσαμε την κουβέντα με τον πανέμορφο τετράχρονο γιο της Χόρας να μιλάει ακατάπαυστα, να τραγουδάει και να χορεύει - μου φαίνεται ότι ήδη συναγωνίζεται σε λάμψη τους θειους του. Τι αποκομίσατε κάνοντας την ταινία με τον Ζίζεκ; ρωτάω. «Πάρα πολλά πράγματα, δεν είναι μόνο ένα. Κυρίως την επανατοποθέτηση δεδομένων διαπιστώσεων. Υπάρχουν τόσα πολλά μυστικά που μένουν να αποκαλυφθούν όπως στις ταινίες του Τσάρλυ Τσάπλιν, αυτό που λόγου χάρη κάνει στα «Φώτα της πόλης». Ήταν, νομίζετε, τόσο συνειδητά όλα αυτά στους σεναριογράφους και τους σκηνοθέτες παλιότερων δεκαετιών, ακόμα και στις κωμωδίες, όπως διατείνεται ο Ζίζεκ; Μου εξηγεί: «Η κωμωδία είναι ένα φοβερό εργαλείο που προκαλεί τη σάτιρα. Ο κόσμος ήδη από τη δεκαετία του '50 ενδιαφερόταν για τη ψυχανάλυση και ήταν συνειδητοποιημένος όσον αφορά αυτές τις ιδέες. Ο Φρόυντ είχε κάνει μεγάλη αίσθηση. Ο Ζίζεκ βέβαια είναι υπέρμαχος του Λακάντ του οποίου οι ιδέες έχουν εφαρμογή κυρίως σε θέματα κουλτούρας». Είναι όντως τρομερά ενδιαφέρον να μαθαίνεις μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ των Φάινς –Ζίζεκ ότι τα τρία πατώματα του σπιτιού του Άντονυ Πέρκινς – Νορμαν Μπέιτς αντανακλούν το Εγώ, το Υπερεγώ και το Id! Κι άλλα ανάλογα καθώς όλες οι ταινίες που αναλύονται ανήκουν στη συλλογική μνήμη και ποπ κουλτούρα του δυτικού κόσμου.

Οι χορταριασμένες πόλεις της Σόφι Φάινς Facebook Twitter
Η ταινία Χορταριασμένες Πόλεις είναι βασισμένη στη δουλειά του σημαντικού Γερμανού εικαστικού Άνσελμ Κίφερ με τον οποίο ήρθε εντέλει σε ρήξη ακριβώς για την διαφορετική άποψη της για το πως γυρίζεται ένα ντοκιμαντέρ.


Πως καταλήξατε να κάνετε το είδος των ντοκιμαντέρ που κάνετε; Ρωτάω, ξέροντας ότι ξεκίνησε ως βοηθός του Πήτερ Γκρήναγουέι. «Έχω δει πολύ περισσότερες ταινίες μυθοπλασίας απ' ότι τεκμηρίωσης, κι εκτιμώ ιδιαίτερα τη δουλειά του Φρέντερικ Γουάιζμαν. Το είδος της κινηματογραφίας το οποίο παίρνει το χρόνο του να παρατηρήσει και όχι να επιταχύνει - με την έννοια ότι η επιτάχυνση πετυχαίνει και τη δραματικότητα. Πρόκειται για έναν διαφορετικό ρυθμό χάρη στον οποίο σου προσφέρεται ο χρόνος να κοιτάξεις και να καταλάβεις κάτι. Αυτό που λέει η Σούζαν Σόνταγκ «Το να νιώσεις τον κόσμο σε μορφή εικόνων είναι να ξανανιώσεις τη μη-πραγματικότητα μέσα από την απομόνωση του πραγματικού. Όταν κινηματογραφείς κάτι, αλλάζει, γίνεται μια εικόνα με πιθανότητες νοήματος». Αυτό είναι που κάνει τις ταινίες τεκμηρίωσης υποκειμενικές, σχολιάζω. «Απολύτως υποκειμενικές» υπογραμμίζει. Και τι συμβαίνει σήμερα με το ίντερνετ όπου ο καθένας ανεβάζει εικόνες, συχνά αποκλειστικά ντοκουμέντα που μπορεί να απομόνωσε μια τυχαία στιγμή μέσα από το κινητό του; Ρωτάω και μου εξηγεί: «Παραμένουν ντοκουμέντα, οπτικό υλικό. Δε διαφέρουν από το μολύβι. Μπορείς να γράψεις μυθιστόρημα με ένα μολύβι. Αλλά ο κινηματογράφος έχει να κάνει με το χρόνο. Δεν είναι απλώς εικόνα, είναι χρόνος. Με ποιον τρόπο αποκαλύπτεις το θέμα που αφηγείσαι. Υπάρχει τεράστια ευκολία να αναπαράγει κανείς εικόνες από το κινητό. Το να οργανώσεις όμως το υλικό σου σε ταινία, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια».

Οι χορταριασμένες πόλεις της Σόφι Φάινς Facebook Twitter
«Ενδιαφέρομαι για το χώρο τον οποίο τον συμπληρώνει το κομμάτι που έχει να προσφέρει ένα νόημα. Με ενδιαφέρει το πώς ο Ζίζεκ επανατοποθετεί την αντίληψη μας σε ένα χώρο τον οποίο νομίζαμε ότι το έχουμε κατακτήσει και ξαφνικά συνειδητοποιούμε την αλήθεια των πραγμάτων.»... Φωτο: Vangelis Patsialos


Μετά από όλα αυτά τα χρόνια που κάνετε ντοκιμαντέρ, τι είναι αυτό που ακόμα σας κάνει να επιμένετε; «Ενδιαφέρομαι για το χώρο τον οποίο τον συμπληρώνει το κομμάτι που έχει να προσφέρει ένα νόημα. Με ενδιαφέρει το πώς ο Ζίζεκ επανατοποθετεί την αντίληψη μας σε ένα χώρο τον οποίο νομίζαμε ότι το έχουμε κατακτήσει και ξαφνικά συνειδητοποιούμε την αλήθεια των πραγμάτων. Επανατοποθετώντας την αλήθεια, αυτό που μοιάζει να είναι η αλήθεια, ακόμα και αν ήταν ένας γοητευτικός χώρος του οποίου η ισορροπία ταράσσεται, διαρρηγνύεται αυτό που έμοιαζε προφανές. Στη δημιουργία ταινιών τεκμηρίωσης μεταπλάθεις αληθινά αντικείμενα σε ακόμα πιο αληθινά. Το να μην ελέγχεις τα πράγματα είναι συναρπαστικό επειδή πρέπει να βρεις με ποιον τρόπο συνδέονται μεταξύ τους. Ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να έχει κάτι να σου πει, με συναρπάζει. Όταν κινηματογραφείς τον κόσμο, είναι σαν να ξανα-ανακαλύπτεις μέσα στον ίδιο τον κόσμο το μη-πραγματικό. Αν κινηματογραφώ την καρέκλα σου και σηκωθείς και φύγεις, κι εγώ εξακολουθώ να την κινηματογραφώ, αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Αυτή η διαδικασία κινηματογράφησης αλλάζει την πραγματικότητα», κατέληξε. Και η βραδιά συνεχίστηκε εκφράζοντας τον ενθουσιασμό της για την νεοεκλεγείσα μας κυβέρνηση και για τα μέτρα εναντίον της λιτότητας του Γιάνη Βαρουφάκη του οποίου η Σόφι Φάινς δηλώνει μεγάλη θαυμάστρια.

Οι χορταριασμένες πόλεις της Σόφι Φάινς Facebook Twitter
«Δεν κάνω ντοκιμαντέρ – βιογραφίες. Με ενδιαφέρει το έργο κάποιου και όχι η ζωή του. Οι «Χορταριασμένες πόλεις» σχετίζονται με το τοπίο, τις πόλεις και το παράλληλο σύμπαν».
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Daily / «Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Η τελευταία ερευνητική δουλειά της βραβευμένης σκηνοθέτριας Πέτρα Κόστα, είναι ένα υποδειγματικό, υποβλητικό ντοκιμαντέρ με κεντρικό άξονα την καθοριστική συμβολή των Βραζιλιάνων Ευαγγελιστών στην άνοδο του «Τραμπ των Τροπικών» στην εξουσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το «requel» ενός θρίλερ των 90s και 8 ακόμη λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Το requel ενός θρίλερ των ΄90s και 7 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Η ανάσταση του «I Know What You Did Last Summer», η νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν, η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby» και η ταινία που εδραίωσε το άστρο της Μόνικα Μπελούτσι - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ MICHAEL DOUGLAS

Οθόνες / Μάικλ Ντάγκλας: Το ήσυχο αντίο ενός ανήσυχου σταρ

«Nepo baby» πριν καν υπάρξει ο όρος, ο Μάικλ Ντάγκλας βρήκε τη δική του φωνή μέσα από ρόλους που σφράγισαν το Χόλιγουντ, φτάνοντας σε μια καριέρα έξι δεκαετιών γεμάτη σκαμπανεβάσματα και δυνατές στιγμές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ