Τζο Όρτον: Ζωή και θάνατος σαν μαύρη κωμωδία

Τζο Όρτον: Ζωή και θάνατος σαν μαύρη κωμωδία Facebook Twitter
0

Τζο Όρτον: Ζωή και θάνατος σαν μαύρη κωμωδία Facebook Twitter

 

Είτε γιατί η ζωή του ήταν πάρα πολύ σύντομη, είτε γιατί τα έργα του παίζονται ακόμα στο αγγλόφωνο θέατρο, αποφεύχθηκε ο κίνδυνος που πάντα ελλοχεύει σε περιπτώσεις σαν τη δική του, καλλιτεχνών δηλαδή που πέρασαν σαν διάττοντες αστέρες από το στερέωμα, η ζωή τους να επισκιάσει το έργο τους και ο μύθος τους να ξεπεράσει την όποια αξία της τέχνης τους. Ο Τζο Όρτον έλαμψε για ένα σύντομο διάστημα στο αγγλικό θέατρο, έγινε διάσημος με μόλις τρία έργα, εξασφάλισε, χωρίς να προλάβει να ζήσει για να το μάθει, μια θέση στη λίστα των σημαντικότερων Άγγλων θεατρικών συγγραφέων του 20ού αιώνα και πέθανε στα 34 του με έναν θάνατο αντάξιο της πιο ευφυούς μαύρης κωμωδίας που δεν πρόλαβε να γράψει. Αλλά έζησε για να πεθάνει γι’ αυτήν! Διακωμωδώντας ακόμα και τον ίδιο του τον θάνατο…

Γεννημένος το 1933 στο Λέστερ ως Τζον, παιδί εργατικής τάξης, τίποτα δεν πρόδιδε ότι μια μέρα θα εξελισσόταν σε συγγραφέα, ούτε καν ότι θα μπορούσε να έχει μια στοιχειωδώς επιτυχημένη καριέρα σε οτιδήποτε. Απόφοιτος ενός τεχνικού λυκείου για λογιστές και γραμματείς, τα μόνα του εφόδια στα 18 ήταν οι γνώσεις γραφομηχανής και στενογραφίας. Χρειάστηκε να ξαναμπεί από την αρχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, ως αυτοδίδακτος αυτήν τη φορά, ώστε να μορφωθεί, ενώ παράλληλα βελτίωσε την άρθρωσή του με ειδικά μαθήματα, αφού είχε αποφασίσει ότι τον ενδιέφερε η υποκριτική. Συμμετείχε σε παραστάσεις ερασιτεχνικών ομάδων, μέχρι που το 1951 κατάφερε να περάσει, και μάλιστα με υποτροφία, στην περίφημη RADA, τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης. Εκεί γνώρισε τον άνθρωπο που έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο στο υπόλοιπο της ζωής του, τον Κένεθ Χάλιγουελ. Επτά χρόνια μεγαλύτερός του, από μεσοαστική οικογένεια, παρ’ όλα αυτά ορφανός και κληρονόμος ενός μικρού εισοδήματος, έγινε σύντομα ο συγκάτοικος, ο εραστής, αλλά, πάνω απ’ όλα, ο μέντοράς του. Όταν ξεμπέρδεψαν από τη σχολή, αποφάσισαν ότι δεν τους αφορούσε η καριέρα του ηθοποιού κι έτσι ρίχτηκαν με τα μούτρα στη συγγραφή μυθιστορημάτων. Βίωσαν επανειλημμένως την απόρριψη από διάφορους εκδότες, μέχρι να αρχίσουν να γράφουν αυτόνομα. Ο  Όρτον ξεχώρισε σύντομα και με τη φιλοδοξία που τον διακατείχε –καθαρά καλλιτεχνικής υφής, χωρίς βλέψεις κοινωνικής καταξίωσης– συνέχισε να γράφει, χρησιμοποιώντας μάλιστα γυναικείο ψευδώνυμο, ως κ. Έντνα Γουέλθορπ. Λίγα χρόνια μετά, με το ίδιο όνομα θα στηλίτευε τα ίδια του τα έργα στις εφημερίδες!

Τα άκρως ρεαλιστικά και κάπως πικρά «Ημερολόγιά» του που η Ράμσεϊ τον παρότρυνε να γράψει είναι αποκαλυπτικά όσον αφορά τα ατελείωτα ψωνίσματά του και την ελευθερία που βίωσε με τον σύντροφό του Χάλιγουελ. Ο τελευταίος, έχοντας τραυματικά παιδικά χρόνια, κουβαλούσε ανέκαθεν μια μανιοκατάθλιψη που τον ανάγκαζε να ζει με αντικαταθλιπτικά και βαρβιτουρικά – η κατάσταση αυτή εντάθηκε με την επιτυχία του Τζο

Συνέχισε με θεατρικά μονόπρακτα για το BBC, αλλά δεν ήταν χάρη στο συγγραφικό του ταλέντο που ο Τύπος ασχολήθηκε πρώτη φορά μαζί του, αλλά λόγω ενός ιδιότυπου εγκλήματος. Γύρω στο 1962, στο Ίσλινγκτον, όπου ζούσαν, είχαν ρημάξει μαζί με τον Χάλιγουελ την τοπική βιβλιοθήκη, καταστρέφοντας πάνω από εβδομήντα βιβλία. Έσκιζαν εικόνες για να διακοσμήσουν τους τοίχους του σπιτιού τους, άλλαζαν τα εξώφυλλά τους, ξαναέγραφαν λεζάντες. Για να «εκδικηθούν για το χαμηλό επίπεδο των βιβλίων», όπως ισχυρίστηκε ο Όρτον μετά από χρόνια σε τηλεοπτική εκπομπή. Πάντως, συνελήφθηκαν, καταδικάστηκαν και εξέτισαν ποινή έξι μηνών, ο καθένας σε διαφορετική φυλακή. Κι όπως έγραψε στα «Ημερολόγιά» του, που βγήκαν μετά θάνατον στη δημοσιότητα: «… πάντα ήξερα ότι κάτι σάπιο συμβαίνει, αλλά η φυλακή μού το έκανε ξεκάθαρο: η γριά πόρνη κοινωνία σήκωσε τη φούστα της και η μπόχα έζεχνε».

Η συνάντησή του με την ατζέντισσα συγγραφέων Πέγκι Ράμσεϊ, πέρα από την αλλαγή του ονόματός του από Τζον σε Τζο, «για να μην τον μπερδεύουν με τον Όσμπορν», σύντομα θα τον οδηγούσε σε μια ανοδική πορεία γεμάτη επιτυχίες και φήμη. Αρχής γενομένης από το «Διασκεδάζοντας τον κ. Σλόαν», μια εξαιρετική μικροαστική σάτιρα, που εν έτει 1963 έκανε όλους να προσέξουν ένα νέο ταλέντο που έφερνε στο αγγλικό θέατρο, εκτός από καλό γράψιμο κι ευθυμία, το πανέξυπνο χιούμορ στην παράδοση του Όσκαρ Ουάιλντ. Το επόμενο έργο του, το γνωστό «Loot», πέρασε από πολλές περιπέτειες και εκδοχές μέχρι να φτάσει να πάρει βραβείο Καλύτερου Έργου από την «Evening Standard». Το πρώτο ανέβασμα μάλιστα, που ήταν παταγώδης αποτυχία, οδήγησε το ζεύγος στο πρώτο ταξίδι στην Ταγγέρη, στο Μαρόκο, έναν τόπο που επέλεξαν έκτοτε να επισκέπτονται συνεχώς, για προφανείς λόγους.

Τα άκρως ρεαλιστικά και κάπως πικρά «Ημερολόγιά» του που η Ράμσεϊ τον παρότρυνε να γράψει είναι αποκαλυπτικά όσον αφορά τα ατελείωτα ψωνίσματά του και την ελευθερία που βίωσε με τον σύντροφό του Χάλιγουελ. Ο τελευταίος, έχοντας τραυματικά παιδικά χρόνια, κουβαλούσε ανέκαθεν μια μανιοκατάθλιψη που τον ανάγκαζε να ζει με αντικαταθλιπτικά και βαρβιτουρικά – η κατάσταση αυτή εντάθηκε με την επιτυχία του Τζο. Εκείνος, πάλι, αναφερόταν πάντα στον Κένεθ ως τον βασικότερο συνεργάτη του και δεν έπαψε ποτέ να του αναγνωρίζει τη συμβολή του στα έργα του. Φαίνεται πως δεν ήταν αρκετό. Το καλοκαίρι του 1967, μετά από έναν άγριο καβγά ζηλοφθονίας, ο Χάλιγουελ άφησε στον τόπο τον Όρτον με εννέα χτυπήματα στο κεφάλι με σφυρί. Ο ίδιος πήρε 22 χαπάκια Nembutal και, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, απεβίωσε πρώτος. Η μοναδική εξήγηση που έδωσε ήταν ένα σημείωμα: «Διαβάστε το ημερολόγιό του, ιδίως τις τελευταίες σελίδες, και θα καταλάβετε». Σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου ο Τζο Όρτον είχε επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο παραγωγικότητας και δημιουργικότητας: ξανάγραψε δύο παλιότερα μονόπρακτά του, το «Funeral Games» επάνω σε ένα προγενέστερο, σενάριο για μια ταινία επάνω στους Beatles και ολοκλήρωσε το αριστούργημά του «What the butler saw». Το «Τι είδε ο υπηρέτης», την ξεκαρδιστική σάτιρα για την αστική τάξη και τις νευρώσεις της μέσα από τη σεξουαλική και ψυχολογική χειραγώγηση, την κρίση σεξουαλικής ταυτότητας και τις οικονομικές συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, ο Όρτον δεν το είδε ποτέ στη σκηνή. Κι όμως, θεωρείται το σημαντικότερο έργο του και έκτοτε δεν έχει πάψει να παίζεται με μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως. Οι στάχτες των δύο συντρόφων αναμείχθηκαν και τοποθετήθηκαν στον ίδιο τάφο.

 

Η σύντομη ζωή τους έγινε μία από τις πιο απολαυστικές ταινίες του Στίβεν Φρίαρς, το «Τεντώστε τ’ αυτιά σας», δείχνοντας έναν θεοπάλαβο και τολμηρό τρόπο ζωής με φόντο τα swinging ’60s, πολύ πριν η queer culture γίνει lifestyle και ο σεξοτουρισμός στο Μαρόκο μόδα.

Η παράσταση Loot – Τα λάφυρα του Τζο Όρτον παρουσιάζεται από το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Μάκη Παπαδημητρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ