Τζο Όρτον: Ζωή και θάνατος σαν μαύρη κωμωδία

Τζο Όρτον: Ζωή και θάνατος σαν μαύρη κωμωδία Facebook Twitter
0

Τζο Όρτον: Ζωή και θάνατος σαν μαύρη κωμωδία Facebook Twitter

 

Είτε γιατί η ζωή του ήταν πάρα πολύ σύντομη, είτε γιατί τα έργα του παίζονται ακόμα στο αγγλόφωνο θέατρο, αποφεύχθηκε ο κίνδυνος που πάντα ελλοχεύει σε περιπτώσεις σαν τη δική του, καλλιτεχνών δηλαδή που πέρασαν σαν διάττοντες αστέρες από το στερέωμα, η ζωή τους να επισκιάσει το έργο τους και ο μύθος τους να ξεπεράσει την όποια αξία της τέχνης τους. Ο Τζο Όρτον έλαμψε για ένα σύντομο διάστημα στο αγγλικό θέατρο, έγινε διάσημος με μόλις τρία έργα, εξασφάλισε, χωρίς να προλάβει να ζήσει για να το μάθει, μια θέση στη λίστα των σημαντικότερων Άγγλων θεατρικών συγγραφέων του 20ού αιώνα και πέθανε στα 34 του με έναν θάνατο αντάξιο της πιο ευφυούς μαύρης κωμωδίας που δεν πρόλαβε να γράψει. Αλλά έζησε για να πεθάνει γι’ αυτήν! Διακωμωδώντας ακόμα και τον ίδιο του τον θάνατο…

Γεννημένος το 1933 στο Λέστερ ως Τζον, παιδί εργατικής τάξης, τίποτα δεν πρόδιδε ότι μια μέρα θα εξελισσόταν σε συγγραφέα, ούτε καν ότι θα μπορούσε να έχει μια στοιχειωδώς επιτυχημένη καριέρα σε οτιδήποτε. Απόφοιτος ενός τεχνικού λυκείου για λογιστές και γραμματείς, τα μόνα του εφόδια στα 18 ήταν οι γνώσεις γραφομηχανής και στενογραφίας. Χρειάστηκε να ξαναμπεί από την αρχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, ως αυτοδίδακτος αυτήν τη φορά, ώστε να μορφωθεί, ενώ παράλληλα βελτίωσε την άρθρωσή του με ειδικά μαθήματα, αφού είχε αποφασίσει ότι τον ενδιέφερε η υποκριτική. Συμμετείχε σε παραστάσεις ερασιτεχνικών ομάδων, μέχρι που το 1951 κατάφερε να περάσει, και μάλιστα με υποτροφία, στην περίφημη RADA, τη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης. Εκεί γνώρισε τον άνθρωπο που έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο στο υπόλοιπο της ζωής του, τον Κένεθ Χάλιγουελ. Επτά χρόνια μεγαλύτερός του, από μεσοαστική οικογένεια, παρ’ όλα αυτά ορφανός και κληρονόμος ενός μικρού εισοδήματος, έγινε σύντομα ο συγκάτοικος, ο εραστής, αλλά, πάνω απ’ όλα, ο μέντοράς του. Όταν ξεμπέρδεψαν από τη σχολή, αποφάσισαν ότι δεν τους αφορούσε η καριέρα του ηθοποιού κι έτσι ρίχτηκαν με τα μούτρα στη συγγραφή μυθιστορημάτων. Βίωσαν επανειλημμένως την απόρριψη από διάφορους εκδότες, μέχρι να αρχίσουν να γράφουν αυτόνομα. Ο  Όρτον ξεχώρισε σύντομα και με τη φιλοδοξία που τον διακατείχε –καθαρά καλλιτεχνικής υφής, χωρίς βλέψεις κοινωνικής καταξίωσης– συνέχισε να γράφει, χρησιμοποιώντας μάλιστα γυναικείο ψευδώνυμο, ως κ. Έντνα Γουέλθορπ. Λίγα χρόνια μετά, με το ίδιο όνομα θα στηλίτευε τα ίδια του τα έργα στις εφημερίδες!

Τα άκρως ρεαλιστικά και κάπως πικρά «Ημερολόγιά» του που η Ράμσεϊ τον παρότρυνε να γράψει είναι αποκαλυπτικά όσον αφορά τα ατελείωτα ψωνίσματά του και την ελευθερία που βίωσε με τον σύντροφό του Χάλιγουελ. Ο τελευταίος, έχοντας τραυματικά παιδικά χρόνια, κουβαλούσε ανέκαθεν μια μανιοκατάθλιψη που τον ανάγκαζε να ζει με αντικαταθλιπτικά και βαρβιτουρικά – η κατάσταση αυτή εντάθηκε με την επιτυχία του Τζο

Συνέχισε με θεατρικά μονόπρακτα για το BBC, αλλά δεν ήταν χάρη στο συγγραφικό του ταλέντο που ο Τύπος ασχολήθηκε πρώτη φορά μαζί του, αλλά λόγω ενός ιδιότυπου εγκλήματος. Γύρω στο 1962, στο Ίσλινγκτον, όπου ζούσαν, είχαν ρημάξει μαζί με τον Χάλιγουελ την τοπική βιβλιοθήκη, καταστρέφοντας πάνω από εβδομήντα βιβλία. Έσκιζαν εικόνες για να διακοσμήσουν τους τοίχους του σπιτιού τους, άλλαζαν τα εξώφυλλά τους, ξαναέγραφαν λεζάντες. Για να «εκδικηθούν για το χαμηλό επίπεδο των βιβλίων», όπως ισχυρίστηκε ο Όρτον μετά από χρόνια σε τηλεοπτική εκπομπή. Πάντως, συνελήφθηκαν, καταδικάστηκαν και εξέτισαν ποινή έξι μηνών, ο καθένας σε διαφορετική φυλακή. Κι όπως έγραψε στα «Ημερολόγιά» του, που βγήκαν μετά θάνατον στη δημοσιότητα: «… πάντα ήξερα ότι κάτι σάπιο συμβαίνει, αλλά η φυλακή μού το έκανε ξεκάθαρο: η γριά πόρνη κοινωνία σήκωσε τη φούστα της και η μπόχα έζεχνε».

Η συνάντησή του με την ατζέντισσα συγγραφέων Πέγκι Ράμσεϊ, πέρα από την αλλαγή του ονόματός του από Τζον σε Τζο, «για να μην τον μπερδεύουν με τον Όσμπορν», σύντομα θα τον οδηγούσε σε μια ανοδική πορεία γεμάτη επιτυχίες και φήμη. Αρχής γενομένης από το «Διασκεδάζοντας τον κ. Σλόαν», μια εξαιρετική μικροαστική σάτιρα, που εν έτει 1963 έκανε όλους να προσέξουν ένα νέο ταλέντο που έφερνε στο αγγλικό θέατρο, εκτός από καλό γράψιμο κι ευθυμία, το πανέξυπνο χιούμορ στην παράδοση του Όσκαρ Ουάιλντ. Το επόμενο έργο του, το γνωστό «Loot», πέρασε από πολλές περιπέτειες και εκδοχές μέχρι να φτάσει να πάρει βραβείο Καλύτερου Έργου από την «Evening Standard». Το πρώτο ανέβασμα μάλιστα, που ήταν παταγώδης αποτυχία, οδήγησε το ζεύγος στο πρώτο ταξίδι στην Ταγγέρη, στο Μαρόκο, έναν τόπο που επέλεξαν έκτοτε να επισκέπτονται συνεχώς, για προφανείς λόγους.

Τα άκρως ρεαλιστικά και κάπως πικρά «Ημερολόγιά» του που η Ράμσεϊ τον παρότρυνε να γράψει είναι αποκαλυπτικά όσον αφορά τα ατελείωτα ψωνίσματά του και την ελευθερία που βίωσε με τον σύντροφό του Χάλιγουελ. Ο τελευταίος, έχοντας τραυματικά παιδικά χρόνια, κουβαλούσε ανέκαθεν μια μανιοκατάθλιψη που τον ανάγκαζε να ζει με αντικαταθλιπτικά και βαρβιτουρικά – η κατάσταση αυτή εντάθηκε με την επιτυχία του Τζο. Εκείνος, πάλι, αναφερόταν πάντα στον Κένεθ ως τον βασικότερο συνεργάτη του και δεν έπαψε ποτέ να του αναγνωρίζει τη συμβολή του στα έργα του. Φαίνεται πως δεν ήταν αρκετό. Το καλοκαίρι του 1967, μετά από έναν άγριο καβγά ζηλοφθονίας, ο Χάλιγουελ άφησε στον τόπο τον Όρτον με εννέα χτυπήματα στο κεφάλι με σφυρί. Ο ίδιος πήρε 22 χαπάκια Nembutal και, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, απεβίωσε πρώτος. Η μοναδική εξήγηση που έδωσε ήταν ένα σημείωμα: «Διαβάστε το ημερολόγιό του, ιδίως τις τελευταίες σελίδες, και θα καταλάβετε». Σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου ο Τζο Όρτον είχε επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο παραγωγικότητας και δημιουργικότητας: ξανάγραψε δύο παλιότερα μονόπρακτά του, το «Funeral Games» επάνω σε ένα προγενέστερο, σενάριο για μια ταινία επάνω στους Beatles και ολοκλήρωσε το αριστούργημά του «What the butler saw». Το «Τι είδε ο υπηρέτης», την ξεκαρδιστική σάτιρα για την αστική τάξη και τις νευρώσεις της μέσα από τη σεξουαλική και ψυχολογική χειραγώγηση, την κρίση σεξουαλικής ταυτότητας και τις οικονομικές συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, ο Όρτον δεν το είδε ποτέ στη σκηνή. Κι όμως, θεωρείται το σημαντικότερο έργο του και έκτοτε δεν έχει πάψει να παίζεται με μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως. Οι στάχτες των δύο συντρόφων αναμείχθηκαν και τοποθετήθηκαν στον ίδιο τάφο.

 

Η σύντομη ζωή τους έγινε μία από τις πιο απολαυστικές ταινίες του Στίβεν Φρίαρς, το «Τεντώστε τ’ αυτιά σας», δείχνοντας έναν θεοπάλαβο και τολμηρό τρόπο ζωής με φόντο τα swinging ’60s, πολύ πριν η queer culture γίνει lifestyle και ο σεξοτουρισμός στο Μαρόκο μόδα.

Η παράσταση Loot – Τα λάφυρα του Τζο Όρτον παρουσιάζεται από το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Μάκη Παπαδημητρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ