Κυβέρνηση και αντάρτες υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης στο Νότιο Σουδάν

Κυβέρνηση και αντάρτες υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης στο Νότιο Σουδάν Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν, Σάλβα Κιρ, υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με αντάρτικες οργανώσεις για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται εδώ και περίπου πέντε χρόνια.

Ο απολογισμός των νεκρών έχει ήδη ξεπεράσει τις 50.000, προκαλώντας παράλληλα τον εκτοπισμό δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.


Η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στον Κιρ και στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ και ηγέτη των μεγαλύτερων ανταρτικών οργανώσεων έγινε στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής στην Αιθιοπία.


Το Νότιο Σουδάν ανεξαρτητοποιήθηκε και αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2011. Ο εμφύλιος ξέσπασε στα τέλη του 2013, όταν ο Κιρ κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησής Ρικ Μάκαρ ότι σχεδίαζε πραξικόπημα.

Από τον πόλεμο αυτό έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν. Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες αναζήτησαν καταφύγιο στο γειτονικό Σουδάν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μια ειρηνευτική συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015 κατέρρευσε ένα χρόνο αργότερα, έπειτα από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ κυβερνητικών και αντάρτικων δυνάμεων, εξαναγκάζοντας τον Μάκαρ να φύγει από την πρωτεύουσα Τζούμπα.


Η νέα συμφωνία, που υπεγράφη με τη διαμεσολάβηση του Σουδάν, επαναφέρει τον πρώην αντιπρόεδρο Μάκαρ στο πρώην αξίωμά του.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Νορβηγία, γνωστή ως Τρόικα που επιβλέπει τις προσπάθειες ειρήνευσης, χαιρέτισαν την υπογραφή της συμφωνίας από τους Κιρ, Μάκαρ καθώς και από άλλες οργανώσεις.

«Ελπίζουμε οι συζητήσεις να παραμείνουν ανοιχτές σε εκείνους που δεν έχουν ακόμη πεισθεί από τν βιωσιμότητα αυτής της συμφωνίας», υπογράμμισαν σε ανακοίνωσή τους.

«Θα πρέπει να αδράξουμε αυτή τη δυναμική που υπάρχει ευρεία στην περιοχή για να διασφαλίσουμε ειρήνη για το λαό του Νότιου Σουδάν», πρόσθεσαν.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Το Ιράν διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων στον Λίβανο

Η Τεχεράνη απειλεί με καθολικό αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ και την ενεργοποίηση άλλων μετώπων - «Προς το συμφέρον του Νετανιάχου να σαμποτάρει οποιαδήποτε συμφωνία», σχολιάζει ο διεθνής Τύπος για τις επιθέσεις στον Λίβανο
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Ιράν: «Η εκεχειρία στον Λίβανο είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία»

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το Ιράν δεν διεξάγει επί του παρόντος συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τις λεπτομέρειες του πυρηνικού του προγράμματος, που απασχολεί περισσότερο τον Τραμπ
THE LIFO TEAM