Ο Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, ή σκοτώθηκε τυχαία από έναν 16χρονο μαθητή;

Ο Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, ή σκοτώθηκε τυχαία από έναν 16χρονο μαθητή; Facebook Twitter
0

 

 

Τελικά ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, ή σκοτώθηκε τυχαία από έναν 16χρονο μαθητή; Κι, ενώ, ένα βιβλίο του είχε κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2011 μας είχε σχεδόν πείσει πως επικρατέστερη είναι η δεύτερη εκδοχή, οι ερευνητές του Μουσείου Βαν Γκογκ επιμένουν πως πρέπει να επιστρέψουμε στο αρχικό σενάριο και να κατατάξουμε τον σπουδαίο μετα-ιμπρεσιονιστή στους αυτόχειρες της τέχνης.

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη στις 27 Ιουλίου 1890, ο Ολλανδός ζωγράφος βυθισμένος στην κατάθλιψη αυτοπυροβολείται στα 37 του χρόνια στο στήθος και δύο ημέρες αργότερα αφήνει την τελευταία του πνοή στην αγαπημένη και χιλιοζωγραφισμένη του πόλη Auvers-sur-Oise. Πριν από μερικά χρόνια και πάλι μέσω μιας βιογραφίας με τίτλο «Vincent Van Gogh: A Life» που είχαν κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2011 οι Steven Naifeh και Gregory White Smith μάθαμε πως ο Βαν Γκογκ φονεύθηκε από δύο έφηβους οι οποίοι πάνω στο παιχνίδι τον πυροβόλησαν κατά λάθος.


Στις 960 σελίδες τους οι δύο ερευνητές της βιογραφίας «Vincent Van Gogh: A Life» επικαλούνταν μαρτυρίες αλλά και στοιχεία που αφορούσαν τον τόπο που βρέθηκε το άψυχο σώμα του ζωγράφου αλλά και το σημείο που δέχτηκε τη σφαίρα. Τότε, το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, περιορίστηκε σε μια δήλωση που ανέφερε ότι η θεωρία τους ήταν «δραματική» και «ενδιαφέρουσα», αλλά υπάρχουν "πολλά ακόμα ερωτήματα αναπάντητα». Αλλά φυσικά δεν εμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Ισα ίσα που ανέθεσε σε δύο δικούς του ερευνητές να διαπιστώσουν αν τελικά η βιογραφία έλεγε την αλήθεια.

Και πράγματι έπειτα από δύο χρόνια ερευνών το μυστήριο γύρω από το θάνατο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ παίρνει άλλη τροπή καθώς οι δύο εμπειρογνώμονες αμφισβητούν ευθέως την πρόσφατη βιογραφία και τα όσα υποστήριζε σχετικά με τον φόνο του από τους 16χρονους. Μπορεί τα συμπεράσματα να μην έχουν δημοσιευτεί ακόμα αλλά τα ευρήματά τους λένε ξεκάθαρα πως η θεωρία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ή ακόμα και του φόνου, απλά δεν ευσταθούν. Σύμφωνα με δηλώσεις τους στο περιοδικό "Burlington Magazine", οι Louis van Tilborgh και Teio Meendendorp δήλωσαν ότι η αυτοκτονία "είναι το μόνο σενάριο που ευσταθεί, τόσο ψυχολογικά και ιστορικά".

Οι δύο ερευνητές του Μουσείου επιχειρηματολόγησαν μιλώντας για τη φύση του τραύματος, την ποιότητα της σφαίρας, τις σχέσεις του ζωγράφου με τον αδελφό του Τεό, καθώς και μια επιστολή που βρέθηκε στην τσέπη του κι η οποία άφηνε σαφείς ενδείξεις για την αυτοκτονία του. Επίσης, πρόσθεσαν ότι κρίνοντας από την ταραγμένη του ψυχική ισορροπία το πιο εύλογο ήταν να ήθελε ο Βαν Γκογκ να αυτοκτονήσει.

Ενα είναι μόνο βέβαιο: 123 χρόνια μετά το τελευταίο κεφάλαιο αυτού του μυστηρίου δεν έχει ακόμα γραφτεί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ