Η Ρωσία κατηγορεί την Ελλάδα για την επιδείνωση των διμερών σχέσεων

Η Ρωσία κατηγορεί την Ελλάδα για την επιδείνωση των διμερών σχέσεων Facebook Twitter
EPA
0

Η Ρωσία επιρρίπτει στην Αθήνα την ευθύνη για την επιδείνωση των διμερών διπλωματικών σχέσεων. 

«Δεν ήταν η Ρωσία αυτή που έκανε τις πρώτες κινήσεις που οδήγησαν στην επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων. Εμείς παραμένουμε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς», σχολίασε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η επικρατούσα «αφύσικη κατάσταση» θα είναι μόνο προσωρινή και θα επιλυθεί σύντομα. 

Οι δηλώσεις της Ζαχάροβα έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου TASS, σύμφωνα με το οποίο ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχας, Ανδρέας Φρυγανάς, θα αποχωρήσει από τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο. 

Πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, τοποθέτησε την αποχώρηση του κ. Φρυγανά στο φθινόπωρο, διευκρινίζοντας ωστόσο πως για την ώρα δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. 

Σύμφωνα με το TASS, την περασμένη εβδομάδα μια ελληνική διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ότι ο κ. Φρυγάνας θα αντικατασταθεί από νέο πρέσβη.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πάντως διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες. 

Η πρωτοφανής ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου, όταν η Αθήνα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες, απαγορεύοντας παράλληλα την είσοδο στη χώρα σε δύο ακόμα Ρώσους πολίτες.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, τα άτομα αυτά ενεπλάκησαν σε υποθέσεις απόπειρας εξαγοράς κρατικών λειτουργών, με στόχο την υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τα Σκόπια.

Η Ρωσία προχώρησε άμεσα σε «συμμετρικά αντίποινα» διατάσσοντας την απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας, που κατηγορεί τη Μόσχα για «εκδικητική κίνηση» χωρίς στοιχεία. 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Πολιτική / Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει συνταγματικό τον νόμο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "τέλος στις ιδεοληψίες" και "τολμηρό βήμα προς την πρόοδο"
LIFO NEWSROOM
Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Πολιτική / Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας από τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου συμμετείχε στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς
LIFO NEWSROOM
NΔένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

Πολιτική / Δένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα, με μία Συμφωνία η οποία αποδεικνύει την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας
LIFO NEWSROOM