Καλοκαίρι στο Μεσολόγγι: Η αύρα μιας «ιερής» πόλης και η αρμύρα της λιμνοθάλασσας

Καλοκαίρι στο Μεσολόγγι: Η αύρα μιας «ιερής» πόλης και η αρμύρα της λιμνοθάλασσας Facebook Twitter
Αν, όμως, ξεχωρίζει για κάτι το Μεσολόγγι, αυτό είναι η λιμνοθάλασσά του, ένας από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους στην Ευρώπη. Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος / LiFO
0

Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου». Αυτή την επιγραφή θα δείτε μπαίνοντας από τη βόρεια πύλη στην πόλη, που έχει το προνόμιο να αποκαλείται «ιερή» χάρη στην ιστορία της, η οποία φτάνει 192 χρόνια πίσω, όταν οι κάτοικοί της αποφάσισαν να κάνουν τη μεγάλη Έξοδο, αν και γνώριζαν πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επικρατήσουν εναντίον των Τούρκων πολιορκητών. Το Μεσολόγγι και η ιστορία του πάνε χέρι-χέρι μέχρι σήμερα.


Δίπλα στη βόρεια πύλη της πόλης βρίσκεται ο Κήπος των Ηρώων, όπου έχουν ταφεί όλοι εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους κατά την Έξοδο. Τα μνημεία των πεσόντων και τα γλυπτά γνωστών και άγνωστων καλλιτεχνών πλαισιώνονται από πανύψηλους φοίνικες, πεύκα και ευκάλυπτους που κάνουν ιδανική σκιά όταν η θερμοκρασία στον κήπο ανεβαίνει τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Το Μεσολόγγι έχει μια διαφορετική αύρα. Αποτελεί, ίσως, τη μοναδική πόλη στην Ελλάδα που έχει τόσο μεγάλη αναλογία μεταξύ κατοίκων και ποδηλάτων. Ενώ στις περισσότερες πόλεις πρέπει να προσέχουμε μήπως μας χτυπήσει αυτοκίνητο, στο Μεσολόγγι πρέπει να ελέγχουμε μήπως μας παρασύρει ποδηλάτης.


Στα στενά της πόλης θα βρείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη, που είναι επισκέψιμη και όπου έχετε τη δυνατότητα να παρατηρήσετε έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, όπως το αντίγραφο της «Εξόδου του Μεσολογγίου», την κατοικία ενός εκ των πρώτων πρωθυπουργών του ελληνικού κράτους, του Χαρίλαου Τρικούπη, αλλά και αυτή του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά.

Το Μεσολόγγι έχει μια διαφορετική αύρα. Αποτελεί, ίσως, τη μοναδική πόλη στην Ελλάδα που έχει τόσο μεγάλη αναλογία μεταξύ κατοίκων και ποδηλάτων. Ενώ στις περισσότερες πόλεις πρέπει να προσέχουμε μήπως μας χτυπήσει αυτοκίνητο, στο Μεσολόγγι πρέπει να ελέγχουμε μήπως μας παρασύρει ποδηλάτης.

Είναι, θα έλεγε κανείς, μια πόλη γεμάτη ποδηλάτες και φαντάρους. Στο Μεσολόγγι βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων στην Ελλάδα. Περπατώντας στα σοκάκια της πόλης, είναι πολύ πιθανό να δείτε αρκετούς, όχι απαραίτητα χαρούμενους, καθώς θα προτιμούσαν να βρίσκονται στο σπίτι τους και όχι στις σκοπιές μέσα στον καλοκαιρινό καύσωνα.

Καλοκαίρι στο Μεσολόγγι: Η αύρα μιας «ιερής» πόλης και η αρμύρα της λιμνοθάλασσας Facebook Twitter
Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε μέχρι και φλαμίνγκο, όχι τα πλαστικά, τα κανονικά, μαζί με τα άλλα 200 είδη πτηνών που ζουν στη λιμνοθάλασσα. Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος / LiFO


Αν, όμως, ξεχωρίζει για κάτι το Μεσολόγγι, αυτό είναι η λιμνοθάλασσά του, ένας από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους στην Ευρώπη. Συμβουλή: Πάρτε ένα ποδήλατο και κάντε πετάλι μέχρι τις διάσημες αλυκές, εκεί όπου οι αχτίδες του ήλιου αντανακλούν πάνω στους διάσημους λόφους με αλάτι.

Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε μέχρι και φλαμίνγκο, όχι τα πλαστικά, τα κανονικά, μαζί με τα άλλα 200 είδη πτηνών που ζουν στη λιμνοθάλασσα. Ο συγκεκριμένος υδροβιότοπος είναι προστατευόμενος. Το ψάρεμα επιτρέπεται μόνο με τον παραδοσιακό τρόπο και για μικρές ποσότητες.


Η ποιότητα του φαγητού στο Μεσολόγγι ξεχωρίζει επίσης. Κοντά στο λιμάνι μπορείτε να βρείτε ψαροταβέρνες με νόστιμα φαγητά. Ξεχωρίζει η ταβέρνα του Δημητρούκα. Αν βρεθείτε, δε, στο Μεσολόγγι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβρη, μπορείτε να δοκιμάσετε από πρώτο χέρι το διάσημο αυγοτάραχο Μεσολογγίου με σφραγίδα ΠΟΠ και εξαγωγές μέχρι και στις ΗΠΑ.


Όλα αυτά δημιουργούν ένα ολόκληρο σύμπαν που προστατεύουν τα τείχη και τα παλιά κανόνια της πόλης, ένα σύμπαν που αξίζει να ανακαλύψετε.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τήνος: Φως, τέχνη, αγνότητα

Ταξίδια / Τήνος: Φως, τέχνη, αγνότητα

Η χαρακτηρισμένη και ως «μούσα του Αιγαίου», γενέτειρα των σπουδαίων Γύζη και Χαλεπά, έγινε αρκετά «της μόδας» τα τελευταία χρόνια και παρότι είναι ακόμα συνδεδεμένη κυρίως με τον θρησκευτικό τουρισμό, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΑΚΟΓΚΟΝΑΣ
Ελαφόνησος: Η μαγεία του να ξυπνάς δίπλα στη θάλασσα

Ταξίδια / Ελαφόνησος: Η μαγεία του να ξυπνάς δίπλα στη θάλασσα

Όσο κι αν το «ελεύθερο» πνεύμα της κατασκήνωσης στο λιλιπούτειο αυτό νησί της Λακωνίας εξαντλήθηκε τα τελευταία χρόνια, τα αξιοθέατα και οι ομορφιές της Ελαφονήσου δεν χάθηκαν. Βρίσκονται εκεί και περιμένουν παλιούς και νέους επισκέπτες
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ