Αν και για πολλούς είναι ακόμα συνδεδεμένη κυρίως με τον θρησκευτικό τουρισμό, λόγω του διάσημου ναού της Παναγίας στη Xώρα της, η Τήνος έχει να επιδείξει και να προσφέρει πολλά περισσότερα.

 

Η χαρακτηρισμένη και ως «μούσα του Αιγαίου», γενέτειρα των σπουδαίων Γύζη και Χαλεπά, έγινε αρκετά «της μόδας» τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν μεν ακόμα περισσότεροι τις αμέτρητες κρυμμένες ομορφιές της, αλλά να υπάρχουν και μικροί παράδεισοι-πρώην ησυχαστήρια που πλέον διακρίνονται από μια κάποια (ευτυχώς, όχι ανυπόφορη) πολυκοσμία.


Για τη διαμονή σου, μια καλή επιλογή είναι κάποιο από τα ήσυχα διαμερίσματα στον Άγιο Ρωμανό με την απαράμιλλης ομορφιάς θέα που είναι σχεδόν αδύνατο να μη σε ηρεμήσει. Σπιτικό πρωινό (το έχουν παράδοση) θα φας αν φιλοξενηθείς στα επίσης ήρεμα Κιόνια, ενώ «ξεχασμένος», αλλά με την καλή έννοια, θα νιώσεις αν επιλέξεις κάποιο κατάλυμα στην Κολυμπήθρα.

 

Η χαρακτηρισμένη και ως «μούσα του Αιγαίου», γενέτειρα των σπουδαίων Γύζη και Χαλεπά, έγινε αρκετά «της μόδας» τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν μεν ακόμα περισσότεροι τις αμέτρητες κρυμμένες ομορφιές της, αλλά να υπάρχουν και μικροί παράδεισοι-πρώην ησυχαστήρια που πλέον διακρίνονται από μια κάποια (ευτυχώς, όχι ανυπόφορη) πολυκοσμία.


Για να δεις την όμορφη, παρθένα πλευρά της Τήνου πρέπει να ανακαλύψεις τις μη οργανωμένες υπέροχες αμμουδιές της (Λυχναφτιά, Άγιος Πέτρος, Σάντα Μαργαρίτα, Απηγανιά, Λιβάδα). Θα χρειαστείς αυτοκίνητο, ομπρέλα, ένα ψυγειάκι με προμήθειες και βιβλία – αρκούν!

 

Εναλλακτικά, αν θέλεις να κολυμπήσεις σε κάποια από τις οργανωμένες, αξίζει να επισκεφθείς τη σχετικά απόμακρη Ρόχαρη στον Πάνορμο, γνωστό και αγαπημένο spot του νησιού λόγω και του πολύχρωμου beach bar με προσεγμένες και σπάνιες μουσικές επιλογές για παραλία.

 

Τις εκδρομές σου σχεδόν οφείλεις να τις ξεκινήσεις από την πλευρά του νησιού που βλέπει στη Σύρο, δηλαδή την Έξω Μεριά. Εκεί μπορείς να περιπλανηθείς στο χωριό Καρδιανή. Αν το κάνεις Κυριακή πρωί, μετά τη λειτουργία στην Αγία Τριάδα, οι ενορίτες θα σε καλέσουν να φας και να πιεις μαζί τους δίπλα στην εκκλησία το δικό τους αυθεντικό σπιτικό brunch, το... τηνιακό. Ξέρουν αυτοί.

 

Τήνος: Φως, τέχνη, αγνότητα
Το σπίτι-μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου... Φωτ.: Σπύρος Στάβερης


Ανακάλυψε τους ουκ ολίγους περιστεριώνες στον οικισμό Ταραμπάδο και κάνε διάλειμμα για καφέ στο χωριό Κάμπος. Αν, μάλιστα, βρίσκεσαι στο νησί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού, δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις τη Γιορτή Μελιού του Κάμπου με τα θεσπέσια γλυκίσματα-κεράσματα (σιροπιαστά, παστέλια, αμυγδαλωτά) των χωριανών που σου προσφέρουν μαζί με άφθονη ρακή.


Κομψοτεχνήματα από το περίφημο μάρμαρο της Τήνου θα συναντήσεις στο μεγαλύτερο, μετά τη Χώρα, χωριό του νησιού, τον Πύργο. Εκεί μπορείς να μπεις στο σπίτι-μουσείο του Χαλεπά αλλά και στο διάσημο Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, όπου εκτίθενται έργα ξακουστών γλυπτών.


Πριν φύγεις, μπορείς να ξαποστάσεις στην πλατεία του χωριού, πίνοντας καφέ στη χόβολη και τρώγοντας πραγματικά σπιτικά γλυκά ταψιού κάτω από δύο αιωνόβιους πλατάνους. Σκηνικό βγαλμένο από κάποιο φιλμ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

 

Τήνος: Φως, τέχνη, αγνότητα
Ανακάλυψε τους ουκ ολίγους περιστεριώνες στον οικισμό Ταραμπάδο και κάνε διάλειμμα για καφέ στο χωριό Κάμπος. Φωτο: Shutterstock


Το επίκεντρο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του νησιού εντοπίζεται στα Κιόνια, όπου βρίσκεται ο ανακατασκευασμένος από τον 3ο αιώνα ναός του Ποσειδώνα, ο οποίος λατρευόταν και ως θεραπευτής, εκτός από θεός της θάλασσας. Μέσα στα τμήματα των θεμελίων του ναού διακρίνονται, μεταξύ των ευρημάτων, διάφορα ενδεικτικά της μεγαλοπρέπειάς του γλυπτά και διάκοσμα σε ένα πανέμορφο τοπίο που τα αναδεικνύει. Εκεί θα περπατήσεις σε ξύλινα γεφυράκια ανάμεσα στα δέντρα.

 

Μετά τη Ρόχαρη, στο (σαν ξεχασμένο από επισκέπτες) χωριό Αετοφωλιά θα ξεχάσεις οτιδήποτε τουριστικό και θα ευχαριστηθείς, αν επιλέξεις να φας σε μία από τις δύο ταβέρνες. Από τις ωραιότερες φουρτάλιες (παραδοσιακή ομελέτα) της Τήνου και τα διάσημα τυριά της θα απολαύσεις στο καφενείο της κυρά Λένης στον Κρόκο. Ελάχιστα ακόμη νόστιμα και λιτά πιάτα συμπληρώνουν το μενού με τους μεζέδες.


Γεύσεις σπιτικές με άρωμα... κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού θα βρεις στην ταβέρνα «Ακρογιάλι» του Αγίου Ρωμανού. Μαγειρευτά και ψητό ψάρι μετά τη θάλασσα θα σε περιμένουν εκεί, σαν να γυρνάς στο σπίτι. Απλά και αγαπημένα πιάτα θα απολαύσεις και στο ταβερνάκι πάνω από την παραλία της Λιβάδας. Μερικά μαγειρευτά, σπιτικές τηγανητές πατάτες, παγωμένη ρακή και μπίρες αρκούν για να νιώσεις την πληρότητα.


Φεύγοντας, πάρε μαζί σου, για να σου θυμίζουν την Τήνο, λουκάνικα με σκόρδο, τυριά (γραβιέρα, κοπανιστή και το «δικό τους» πέτρωμα), κάππαρη, αγκινάρες, κρασί, ρακή, μέλι και αμυγδαλωτά. Αλλά, κυρίως, πάρε μαζί σου τις μαγικές εικόνες και τη γαλήνη που απλόχερα σου πρόσφερε.

 

Τήνος: Φως, τέχνη, αγνότητα
Μπορείς να ξαποστάσεις στην πλατεία του χωριού, πίνοντας καφέ στη χόβολη και τρώγοντας πραγματικά σπιτικά γλυκά ταψιού κάτω από δύο αιωνόβιους πλατάνους. Φωτο: Shutterstock