Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατηγορούν την ΕΕ για τους αυξημένους θανάτους μεταναστών

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατηγορούν την ΕΕ για τους αυξημένους θανάτους μεταναστών Facebook Twitter
EPA
0

Τα ευρωπαϊκά κράτη ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πρόσφατη αύξηση των θανάτων μεταναστών στη Μεσόγειο, όπως καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η οργάνωση SOS Méditerranée.

Οι οργανισμοί επικρίνουν και το «μπλοκάρισμα» των διασωστικών πλοίων των ΜΚΟ από ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία και η Μάλτα.


«Περισσότεροι από 600 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την κεντρική Μεσόγειο πνίγηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ανάμεσά τους μωρά και μικρά παιδιά» καταγγέλουν οι δυο μή κυβερνητικές οργανώσεις σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Όπως εξηγούν, αυτές οι τραγωδίες σημειώθηκαν διότι δεν υπάρχουν περισσότερα μη κυβερνητικά διασωστικά πλοία στην κεντρική Μεσόγειο.


Πριν από ένα μήνα, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αποφάσισε να απαγορέψει την είσοδο στα λιμάνια της χώρας στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες οι οποίοι διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Τον Ιούνιο η υπόθεση με το πλοίο διάσωσης Aquarius των δύο ΜΚΟ που είχε περισυλλέξει 630 μετανάστες είχε διχάσει τους Ευρωπαίους:η Ιταλία και η Μάλτα αρνήθηκαν να τους υποδεχθούν με αποτέλεσμα το πλοίο να αγκυροβολήσει τελικά στις 17 Ιουνίου στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των δύο ΜΚΟ, οι πολιτικές αποφάσεις που έλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν θανάσιμα αποτελέσματα.

Η υπεύθυνη εκτάκτων αναγκών των Γιατρών Χωρίς Συνορα Καρλίν Κλάιτσερ χαρακτήρισε σκόπιμη την απόφαση οι ευρωπαϊκές χώρες να αφήσουν να πνιγούν στη θάλασσα της Μεσογείου άνδρες, γυναίκες και παιδιά, λέγοντας οτι πρόκειται για μία κατάσταση σκανδαλώδη και απαράδεκτη.

Οι δύο ΜΚΟ κατακεραυνώνουν επίσης την στρατηγική της ΕΕ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε να διερευνηθεί μία «νέα προσέγγιση» με τη δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης » των μεταναστών εκτός ΕΕ.


«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν πλήρη επίγνωση των ανησυχητικών επιπέδων βίας και εκμετάλλευσης που υφίστανται οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες στη Λιβύη, ωστόσο είναι αποφασμένες να αποτρέψουν τους ανθρώπους αυτούς να προσεγγίσουν την Ευρώπη με κάθε κόστος», τονίζουν. 

Υπό την αυστριακή Προεδρία της ΕΕ, η οποία υπερασπίζεται ριζοσπαστικές επιλογές, οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 χωρών - μελών συναντώνται σήμερα στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας σε μία προσπάθεια να βρουν τρόπους να αποτρέψουν την άφιξη μεταναστών στις ευρωπαϊκές ακτές .

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Ποια είναι η πρώην σύντροφός του, Νάντια Μαρτσίνκο, που πρόκειται να ερευνηθεί

Η Μαρτσίνκο υπήρξε σύντροφος του Έπσταϊν για επτά χρόνια - η σημαντικότερη σχέση του μετά τη Γκιλέιν Μάξγουελ - ενώ αργότερα εργάστηκε και ως βοηθός πιλότου στο ιδιωτικό του αεροσκάφος
THE LIFO TEAM
ΜΕΓΚΑΝ ΜΑΡΚΛ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΓΑΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Διεθνή / Μέγκαν Μαρκλ: Μοιράστηκε αδημοσίευτες φωτογραφίες από τον γάμο της με τον πρίγκιπα Χάρι στο Instagram

Με αφορμή την επέτειο του γάμου τους, η δούκισσα του Σάσεξ δημοσίευσε φωτογραφίες από την τελετή και τη δεξίωση που ακολούθησε - Το «βλέμμα» των media στο φόρεμα του πάρτι
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ EUROPOL

Διεθνή / Europol: Απενεργοποιήθηκαν χιλιάδες λογαριασμοί των Φρουρών της Επανάστασης σε 19 χώρες

Η Europol ανέφερε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο και οργανωμένο ψηφιακό δίκτυο που εκτεινόταν σε μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης
THE LIFO TEAM