Θρίλερ στο Βερολίνο: Καταρρέει η κυβέρνηση Μέρκελ;

Θρίλερ στο Βερολίνο: Καταρρέει η κυβέρνηση Μέρκελ; Facebook Twitter
2

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση αργά το βράδυ της Κυριακής: ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί, θεωρώντας προφανώς μη ικανοποιητική την "ευρωπαϊκή λύση" για το προσφυγικό που επέτυχε ο καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Αυτό φέρεται να έχει δηλώσει ο Ζέεχοφερ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Μόναχο την Κυριακή. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), o υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι ούτως ή αλλως την Τετάρτη κλείνει 69 χρόνια ζωής και έχει ήδη "επιτύχει πολλά" στην πολιτική.

Μετά από οκτώ ώρες διαβουλεύσεων η συνεδρίαση της CSU διεκόπη και ο Ζέεχοφερ αποσύρθηκε για ιδιαίτερες συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κ.Ο. Αλεξάντερ Ντομπρίντ και τον γ.γ. του κόμματος Μάρκους Μπλούμε.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας δεν είχε γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο Βερολίνο μια αποχώρηση Ζέεχοφερ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ. Πάντως ο Αλεξάντερ Ντομπρίντ φέρεται να έχει δηλώσει ότι "δεν μπορεί να αποδεχθεί" την παραίτηση Ζέεχοφερ.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του πρώτου καναλιού της γερμανικικής τηλεόρασης (ARD) στο Βερολίνο, η καγκελάριος αναμένει την οριστική έκβαση των διαβουλεύσεων στο Μόναχο, προκειμένου να διαπιστώσει αν η απειλή παραίτησης αποτελεί προσωπική επιλογή του Ζέεχοφερ ή στηρίζεται και από τους βουλευτές της CSU, που παραδοσιακά αποτελεί τον πιο πιστό εταίρο των χριστιανοδημοκρατων.

Άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για επικείμενες δηλώσεις Μέρκελ, οι οποίες πάντως δεν είχαν γίνει μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ARD η καγκελάριος θα περιμένει μία καθαρή τοποθέτηση από τον υπουργό Εσωτερικών πριν κάνει δηλώσεις.

Μετά τα μεσάνυχτα εκπρόσωπος της CDU δήλωσε πάντως ότι οι διαβουλεύσεις στο Βερολίνο έχουν διακοπεί και θα συνεχιστούν το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων το πρωί της Δευτέρας θα υπάρξει και μία "τελευταία επαφή" μεταξύ Μέρκελ και Ζέεχοφερ σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού. "Εμείς από την πλευρά μας καναμε ό,τι μπορούσαμε" δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και έμπιστος συνεργάτης της Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαιερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ είχε απευθύνει στον καγκελάριο "διορία" για να βρει μία ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό μέχρι τα τέλη Ιουνίου, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αρχίσει με δική του πρωτοβουλία τις επαναπροωθήσεις στα γερμανικά σύνορα. "Στην καγκελάριο δεν δίνουν τελεσίγραφα" είχε δηλώσει σχετικά ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Υπουργοί της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ ζητούν άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Διεθνή / Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Δικηγόρος αποκαλύπτει ότι ταυτοποιήσεις ήταν εσφαλμένες και λείψανα θυμάτων είχαν «συνενωθεί» σε κοινά φέρετρα – Ζητείται παρέμβαση Στάρμερ ενόψει της συνάντησής του με τον Ναρέντρα Μόντι
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Διεθνή / Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως υπάρχουν συζητήσεις με τον πρώην τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα για παρόμοια συμφωνία Τουρκία και Συρίας για θαλάσσια σύνορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Διεθνή / Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Η σύλληψη του Μοχάμεντ Αμπντέλ Χαφίζ στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί τη μετατόπιση της Τουρκίας προς ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο, απομακρυνόμενη από τη στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Διεθνή / Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Το γραφείο του Ομπάμα προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να εκδώσει μια έντονη διάψευση, μετά τις κατηγορίες του Τραμπ εναντίον του πρώην Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Διεθνή / ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Σε διακομματική επιστολή, οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν τους κινδύνους που εγείρει μια πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και ζητούν από την κυβέρνηση να παραμείνει αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία πλησιάζει σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter

Διεθνή / Eurofighter Typhoon: Η Τουρκία κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά μαχητικών

Η Τουρκία πλησιάζει σε συμφωνία για την αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και επαναπροσδιορίζοντας τις στρατιωτικές της συμμαχίες
LIFO NEWSROOM