ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Ποια ήταν η πριγκίπισσα Αλίκη, η γυναίκα στον τάφο της οποίας βρέθηκε σήμερα ο Ουίλιαμ;

0

Νωρίτερα σήμερα και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στους Αγίους Τόπους, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ βρέθηκε στον τάφο της προγιαγιάς του, πριγκίπισσας Αλίκης. Το πώς ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας κατέληξε εκεί είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία που μέχρι σήμερα συγκινεί και εμπνέει για αντίστοιχες πράξεις. 

Στην καρδιά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η πριγκίπισσα είχε το σθένος και τη γενναιότητα να κρύβει μια οικογένεια Εβραίων στο σπίτι της στην Αθήνα. Το υπηρετικό προσωπικό της πριγκίπισσας αγνοούσε την πραγματική αιτία που η τριμελής οικογένεια διέμενε στην πριγκιπική κατοικία. Όλοι ήξεραν ότι η κυρία Κοέν ήταν στην υπηρεσία της πριγκίπισσας Αλίκης ως γκουβερνάντα των παιδιών της. 

Σε μέρες που οι Ναζί όργωναν κάθε γωνιά της Αθήνας για να εντοπίσουν κρυμμένες εβραϊκές οικογένειες και να τους στείλουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπέργκεν Μπέλσεν, σκοτώνοντας, βασανίζοντας ή φυλακίζοντας αυτούς που τους έκρυβαν, η προγιαγιά του Ουίλιαμ δοκίμαζε ένα μεγάλο ρίσκο. Τόσο για την ίδια όσο και για τη βασιλική οικογένεια. 

Το γεγονός ότι ήταν κωφή τη διευκόλυνε στις φορές που χρειάστηκε να απαντήσει στις πιεστικές ερωτήσεις των αντρών της Γκεστάπο. Η ανεπαρκής ακοή της ήταν η τέλεια δικαιολογία για μια ανεπαρκή και ελλιπή από ζωτικά στοιχεία συνεννόηση με τους εκπροσώπους του εχθρού. Η οικογένεια Κοέν κατάφερε να επιζήσει και απόγονοι της υπάρχουν μέχρι σήμερα, χάρη στην γενναία παρέμβαση της Αλίκης. 

Το 1993 της απονεμήθηκε ο τίτλος των «Δικαίων των Εθνών». Τάφηκε στον ναό της Μαρίας της Μαγδαληνής, καθώς το είχε ζητήσει η ίδια, λίγα χρόνια μετά την απόφασή της να γίνει μοναχή. 

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον δικτάτορα Φράνκο και τον βασιλιά Λεοπόλδο μέχρι τον Κριστιάνο Ρονάλντο: Αγάλματα που Εξαφανίστηκαν

Διεθνή / Από τον δικτάτορα Φράνκο και τον βασιλιά Λεοπόλδο μέχρι τον Κριστιάνο Ρονάλντο: Αγάλματα που εξαφανίστηκαν

Από αμφιλεγόμενα έργα τέχνης μέχρι ιστορικά πρόσωπα και… κλεμμένα αρκουδάκια, αυτά είναι τα αγάλματα που απομακρύνθηκαν, γκρεμίστηκαν ή εξαφανίστηκαν, αποκαλύπτοντας τι πραγματικά τιμά η κοινωνία μας
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Εν μέσω πολέμου οι κάτοικοι βιώνουν τη «χειρότερη επιδημία χολέρας εδώ και χρόνια» 

Διεθνή / Σουδάν: Εν μέσω πολέμου οι κάτοικοι βιώνουν τη «χειρότερη επιδημία χολέρας εδώ και χρόνια» 

Διεθνείς οργανώσεις προειδοποιούν ότι η εξάπλωση της ασθένειας, εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να επιδεινώσει παρόμοια ξεσπάσματα σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο για εβδομάδες ή και μήνες
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν δεν υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο Τραμπ

Διεθνή / Ο Πούτιν αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν δεν υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα επιδιώξει τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εφόσον η συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα εξελιχθεί θετικά
LIFO NEWSROOM