Το Lifeline με τους 233 μετανάστες αναμένεται να δέσει στο λιμάνι της Μάλτας

Το Lifeline με τους 233 μετανάστες αναμένεται να δέσει στο λιμάνι της Μάλτας Facebook Twitter
EPA/Felix Weiss
0

Στο λιμάνι της Μάλτας αναμένει σήμερα να δέσει το πλοίο της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Lifeline που μεταφέρει 233 μετανάστες.

Την ίδια ώρα έξι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν δεχθεί να φιλοξενήσουν κάποιους από τους μετανάστες.

«Μόλις συνομίλησα με τον πρωθυπουργό, Τζόζεφ Μουσκάτ, στο τηλέφωνο: το πλοίο Lifeline θα ελλιμενιστεί στη Μάλτα», ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε ανακοίνωσή του, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ιταλία θα δεχθεί ένα μέρος των μεταναστών».

Ωστόσο δεν διευκρίνισε πότε θα φτάσει στη Μάλτα το πλοίο, που περιμένει εδώ και μία εβδομάδα άδεια για να γίνει δεκτό από κάποιο λιμάνι, ούτε πόσους μετανάστες θα δεχθεί η Ρώμη.

Οι μετανάστες θα μοιραστούν σε έξι χώρες, «μερικές δεκάδες άτομα ανά χώρα» υποδοχής, διευκρίνισε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Ρώμη αφού επισκέφθηκε τον πάπα.

Εξάλλου ο Μακρόν είχε μια διακριτική συνάντηση με τον Κόντε με τον οποίο συζήτησε το μεταναστευτικό ζήτημα, εξαιτίας του οποίου έχουν οξυνθεί οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Μάλτα έχει δεχθεί να επιτρέψει στο Lifeline, το οποίο βρίσκεται εδώ και ημέρες στα ανοικτά του νησιού, να προσαράξει σε λιμάνι της με τη συμφωνία ότι οι μετανάστες θα διανεμηθούν σε διάφορες χώρες της ΕΕ.

Μεταξύ των χωρών είναι και η Πορτογαλία.

Όμως η κυβέρνηση της Μάλτας προειδοποίησε ότι αν το Lifeline φτάσει στο νησί, θα ερευνήσει και θα λάβει μέτρα εναντίον του πληρώματος του πλοίου «το οποίο αγνόησε τις εντολές που του δόθηκαν από τις ιταλικές αρχές και οι οποίες ήταν σύμφωνες με τους διεθνείς κανόνες».

«Λάβαμε ένα μήνυμα από τη Μάλτα στις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) το οποίο ανέφερε ότι δεν έχουμε άδεια να εισέλθουμε σε διεθνή ύδατα. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε όσα αναφέρονται στα μέσα», σχολίασε στο Twitter η ΜΚΟ Lifeline.

Υιοθετώντας τη σκληρή γραμμή του υπουργού του των Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, ο Κόντε επίσης επεσήμανε ότι το Lifeline «θα υποβληθεί σε έλεγχο για να επιβεβαιωθεί η εθνικότητά του και ότι το πλήρωμά του σεβάστηκε τους κανόνες διεθνούς δικαίου».

«Δεύτερη φορά. Μετά το Aquarius που εστάλη στην Ισπανία, τώρα είναι η σειρά του πλοίου της ΜΚΟ Lifeline να πάει στην Μάλτα. Αυτό το παράνομο πλοίο επιτέλους θα κατασχεθεί. Για τα παιδιά και τις γυναίκες που το σκάνε πραγματικά από τον πόλεμο, οι πόρτες είναι ανοικτές, για όλους τους άλλους όχι. Στοπ στην εισβολή», έγραψε στο Twitter ο Σαλβίνι.

Οι ΜΚΟ «που βοηθούν ηθελημένα ή άθελά τους διακινητές» απαγορεύεται να εισέρχονται στα ιταλικά λιμάνια, είχε τονίσει ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Ο Μακρόν ενστερνίστηκε χθες κάποιες από τις επικρίσεις της ιταλικής κυβέρνησης αναφορικά με τον ρόλο των ΜΚΟ στη Μεσόγειο και κατήγγειλε ότι η γερμανική οργάνωση Lifeline «ενήργησε καταστρατηγώντας όλους τους κανόνες και παραβιάζοντας (τις εντολές) της λιβυκής ακτοφυλακής», «εξυπηρετώντας τους διακινητές».

«Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε επ' αόριστον αυτήν την κατάσταση, καθώς στο όνομα του ανθρωπισμού αυτό θα σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας έλεγχος. Στο τέλος θα εξυπηρετούμε τους διακινητές μειώνοντας το κόστος των κινδύνων του διάπλου» σημείωσε ο Μακρόν.

Οι μετανάστες που βρίσκονται πάνω στο Lifeline ήταν αντιμέτωποι χθες με τη ζέστη και επιδεινούμενες συνθήκες υγιεινής, καθώς βρίσκονται επί μία εβδομάδα πάνω σε αυτό το πλοίο των 30 μέτρων μήκους, περίπου 30 μίλια στα ανοικτά της Μάλτας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM