Το κοινοβούλιο της Σκωτίας απέρριψε το νομοσχέδιο της Μέι για το Brexit

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας απέρριψε το νομοσχέδιο της Μέι για το Brexit Facebook Twitter
0

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας απέρριψε σήμερα το νομοσχέδιο-ναυαρχίδα για το Brexit, ωθώντας τη Βρετανία σε συνταγματικώς αχαρτογράφητα εδάφη, καθώς το Λονδίνο την ίδια ώρα πιέζει ώστε να εγκριθεί με κάθε τρόπο ο νόμος αυτός.

Με ψήφους 93 έναντι 30 το κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν έδωσε την έγκρισή του στον Νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αποχώρηση) ο οποίος αυτήν την περίοδο συζητάται από τη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο. Με το νομοσχέδιο αυτό θα διακοπούν οι πολιτικοί, οικονομικοί και νομικοί δεσμοί του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Μολονότι το σκωτσέζικο κοινοβούλιο δεν μπορεί να ασκήσει βέτο, η άρνησή του να συγκατατεθεί συνιστά μια άνευ προηγουμένου συνταγματική σύγκρουση μεταξύ Εδιμβούργου και Λονδίνου, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για θέματα Σκωτίας Ντέιβιντ Μάντελ είπε ότι το Λονδίνο θα εξακολουθήσει να προωθεί αυτό το νομοσχέδιο, όμως αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο για περαιτέρω συζητήσεις. «Θα υπάρξει μια ευκαιρία για περαιτέρω συνομιλίες. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα», είπε μιλώντας στο BBC.

Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) που ελέγχει και την κυβέρνηση μειοψηφίας στη Σκωτία, θεωρεί από την πλευρά του ότι θα ήταν «εξωφρενικό» να επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό στη Σκωτία.

Το τοπικό κοινοβούλιο «μίλησε δυνατά και ξεκάθαρα, τώρα επαφίεται στην κυβέρνηση του ΗΒ να σεβαστεί αυτήν την ψήφο», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του SNP Ας Ντέναμ.

Η διαμάχη περιστρέφεται γύρω από μια ρήτρα του νομοσχεδίου για την Αποχώρηση που, όπως υποστηρίζει το SNP, περιορίζει τις εξουσίες του σκωτικού κοινοβουλίου και της τοπικής κυβέρνησης.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας έχει δικαιοδοσία για διάφορα τοπικά ζητήματα -για παράδειγμα, για θέματα που αφορούν τη γεωργία και την αλιεία- αν και στην πράξη μέχρι τώρα τα ζητήματα αυτά ελέγχονταν από τις Βρυξέλλες. Μια αρχική πρόταση του Λονδίνου, οι αρμοδιότητες αυτές μετά το Brexit να δοθούν αρχικά στη Βουλή των Κοινοτήτων είχε απορριφθεί κατηγορηματικά από Ουαλούς και Σκωτσέζους πολιτικούς.

Το SNP υποστηρίζει ότι στην παρούσα μορφή του το νομοσχέδιο σημαίνει ότι οι εξουσίες του τοπικού κοινοβουλίου μπορεί να τροποποιηθούν απο τη βρετανική κυβέρνηση χωρίς τη συγκατάθεσή του, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM