Για «ξέπλυμα» χρήματος καταδικάστηκε ο Γάλλος πρώην υπουργός Προϋπολογισμού

Για «ξέπλυμα» χρήματος καταδικάστηκε ο Γάλλος πρώην υπουργός Προϋπολογισμού Facebook Twitter
Ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Ζερόμ Καϊζάκ (EPA)
0

Ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος είχε κρυφούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, καταδικάσθηκε σήμερα από το εφετείο του Παρισιού σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, τα δύο από τα οποία με αναστολή, για φορολογική απάτη και «ξέπλυμα» χρημάτων.

Πέντε χρόνια αφότου ξέσπασε το πιο ηχηρό σκάνδαλο της προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ, στον πρώην κήρυκα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 300.000 ευρώ, ενώ δεν μπορεί για πέντε χρόνια να εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα.

Ο Ζερόμ Καϊζάκ «δεν αξίζει τη φυλακή», υποστήριξε βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου ο δικηγόρος του, ο Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, ο οποίος θα ζητήσει αμέσως μείωση της ποινής του. Ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα άμεσης μείωσης για κάθε ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών, εφόσον δεν υπάρχει υποτροπή.

Κατά την ανακοίνωση της ποινής ο 65χρονος Ζερόμ Καϊζάκ παρέμεινε ήρεμος και συγκεντρωμένος. Κατά τη διάρκεια της δίκης του σε δεύτερο βαθμό, είχε εξομολογηθεί τον «φόβο του να πάει φυλακή».

Η υπεράσπισή του είχε ζητήσει να του επιβληθεί μια ποινή που «δεν θα καταρρακώσει περισσότερο απ' ό,τι είναι απαραίτητο έναν διαλυμένο άνθρωπο», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αυτοκτονίας του πρώην ανερχόμενου αστέρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.


Η απόφαση αποτελεί χαστούκι για τη γαλλική οικονομική εισαγγελία, η οποία είχε ζητήσει την επικύρωση της ποινής φυλάκισης τριών ετών χωρίς αναστολή που είχε επιβληθεί το 2016 πρωτοδίκως στον πρώην υπουργό για ένα λάθος «εξαιρετικής σοβαρότητας».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Διεθνή / Η Δύση φιμώνει και καταστέλλει διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, καταγγέλλει νέα έκθεση

Νέα έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποκαλύπτει πως η Δύση περιορίζει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, ποινικοποιώντας τις φιλοπαλαιστινιακές φωνές σε Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Ξεκινά τώρα το δεύτερο στάδιο» της συμφωνίας για τη Γάζα - Τι περιλαμβάνει

Διεθνή / Τραμπ για Γάζα: Ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας - «Αν η Χαμάς δεν αφοπλιστεί, θα την αφοπλίσουμε εμείς»

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ προβλέπει τη δημιουργία μιας Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, αραβικών και διεθνών εταίρων
LIFO NEWSROOM
Μακρόν σε κρίσιμη φάση: Προσπάθεια για σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία

Διεθνή / Η Γαλλία στο χείλος της νέας κρίσης: Ο Μακρόν ζητά σταθερότητα, η χώρα «βράζει»

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά σταθερότητα μετά από μια εβδομάδα πολιτικής κρίσης, ενώ ο πρωθυπουργός Λεκορνί προσπαθεί να περάσει τον νέο προϋπολογισμό και να αποφύγει πρόταση δυσπιστίας
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο Έλον Μασκ στο πλευρό του ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον

Διεθνή / Βρετανία: Ο Έλον Μασκ στο πλευρό του ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον

Ο Τόμι Ρόμπινσον, γνωστός ακροδεξιός ακτιβιστής, υποστηρίζει ότι ο Έλον Μασκ πληρώνει τα νομικά του έξοδα στη δίκη του - Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση και γιατί η σχέση τους προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία
LIFO NEWSROOM