Τουρκία: Μέτωπο κατά του Ερντογάν από τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης

Τουρκία: Μέτωπο κατά του Ερντογάν από τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης Facebook Twitter
EPA
0

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και τρία ακόμη κόμματα της αντιπολίτευσης θα υπογράψουν αύριο Πέμπτη συμφωνία συνεργασίας ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου, μετέδωσαν το NTV και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το CHP κατέληξε σε συμφωνία με το κόμμα Iyi, το ισλαμιστικό κόμμα Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AKP έχει ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί με το εθνικιστικό κόμμα MHP.

Όπως έγραψε τη Δευτέρα η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ο Ιμπραήμ Καλίν, επισκέφθηκαν τον πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό Γκιουλ προκειμένου να τον πείσουν να μην κατέβει στις προεδρικές εκλογές, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως ανέφεραν τα κόμματα, η επίσκεψη αυτή «ισοδυναμεί με επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα» της Τουρκίας.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για πραξικοπηματική ενέργεια, για μια προσπάθεια να σχεδιαστούν οι πολιτικές εξελίξεις από τα χέρια του στρατού. Με αυτή την επίσκεψη, το πολιτικό πραξικόπημα της 20ής Ιουλίου φόρεσε (στρατιωτική) στολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Μπουλέντ Τεζτζάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, σημείωσε η Χουριέτ.

Με το σχόλιο αυτό, ο Τεζτζάν παρέπεμπε στην κατηγορία του ηγέτη του CHP, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εναντίον του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ότι υπονόμευσε, όπως τονίζει, την εξουσία της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Για τον Κιλιτσντάρογλου, το κυβερνών κόμμα είχε διαπράξει ένα «πολιτικό πραξικόπημα» την 20ή Ιουλίου 2016, όταν είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως υπενθυμίζει η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα στο πρώτο θέμα της αγγλόφωνης ηλεκτρονικής της έκδοσης.

Ο Γκιουλ, ιδρυτικό μέλος του AKP, ήταν ένα από τα ονόματα που ακούγονταν πολύ συχνά στις συζητήσεις για τους πιθανούς υποψήφιους της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές, ιδίως αφού έκανε μια εμφάνιση στο πλευρό του ηγέτη του Κόμματος Ευτυχίας (SP), του Τεμέλ Καραμολάογλου, την 22α Απριλίου.

Η επίσκεψη των Ακάρ και Καλίν στον Γκιουλ αποκαλύφθηκε από τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο μέσω διαδικτύου. Όμως το κείμενο διαγράφτηκε την 26η Απριλίου.

Για τον Τεζτζάν του CHP, οι φήμες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ούτε έχουν διαψευστεί, ούτε έχουν καλυφθεί από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «όσο θα έπρεπε».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM