Γαλλία: Εξομαλύνεται η κατάσταση στα πανεπιστήμια

Γαλλία: Εξομαλύνεται η κατάσταση στα πανεπιστήμια Facebook Twitter
Την Τετάρτη το κτίριο της Σχολής Φιλολογίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Νανσί και πανεπιστημιακά κτίρια στο Μετς εκκενώθηκαν, μερικές ημέρες μετά τα πανεπιστήμια του Μονπελιέ, της Γκρενόμπλ, του Στρασβούργου και του πανεπιστημίου του Παρισιού-1, καθώς οι διοικήσεις των πανεπιστημίων εκμεταλλεύθηκαν τις διακοπές για να άρουν τις καταλήψεις. (EPA/YOAN VALAT)
0

Ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε σήμερα πως η κατάσταση στα πανεπιστήμια βαίνει «προς εξομάλυνση», μερικές ημέρες μετά την εκκένωση πολλών πανεπιστημιακών κτιρίων που είχαν καταληφθεί από φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στις σχολές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

«Για το θέμα των πανεπιστημίων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως βαίνουμε προς εξομάλυνση, με κάποια σημεία να πρέπει ακόμη να διορθωθούν», δήλωσε ο Μπενζαμέν Γκριβό στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Θα φροντίσουμε ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά» δήλωσε την Τετάρτη ο Εντουάρ Φιλίπ έπειτα από συνάντηση με την υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης Φρεντερίκ Βιντάλ και εκπροσώπους της διάσκεψης των προέδρων των πανεπιστημίων.

Την Τετάρτη το κτίριο της Σχολής Φιλολογίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Νανσί και πανεπιστημιακά κτίρια στο Μετς εκκενώθηκαν, μερικές ημέρες μετά τα πανεπιστήμια του Μονπελιέ, της Γκρενόμπλ, του Στρασβούργου και του πανεπιστημίου του Παρισιού-1, καθώς οι διοικήσεις των πανεπιστημίων εκμεταλλεύθηκαν τις διακοπές για να άρουν τις καταλήψεις.

Το πανεπιστήμιο Ρεν-2, που θα παραμείνει κλειστό έως τις 30 Απριλίου, ανακοίνωσε την Τρίτη την αναβολή των τελικών εξετάσεων.

Στην Τουλούζη, το συνδικάτο UNI και τέσσερις φοιτητές ζήτησαν χθες Πέμπτη ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου την άρση του αποκλεισμού του πανεπιστημίου Ζαν-Ζορές, όπου κανέναν μάθημα δεν έχει πραγματοποιηθεί από τις 6 Μαρτίου, αλλά το πανεπιστήμιο υποστήριξε «ότι δεν υπάρχει επείγων λόγος και δεν είναι χρήσιμο» το μέτρο αυτό. Το διοικητικό δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του «το αργότερο το πρωί της Δευτέρας».

Τα μαθήματα έχουν ανασταλεί σε δύο σχολές του πανεπιστημίου Λιμιέρ-Λιόν 2.

Ο νόμος «Προσανατολισμός και επιτυχία των φοιτητών», που τυγχάνει πολύ διαφορετικών αναγνώσεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη, καταργεί κυρίως την τυχαία επιλογή, η οποία εφαρμοζόταν μέχρι πριν από έναν χρόνο όταν ο αριθμός των υποψηφίων υπερέβαινε τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων σε μία σχολή.

Σύμφωνα με το κείμενο, τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «ναι, εφόσον» (μια υποψηφιότητα που γίνεται αποδεκτή, αλλά υπόκειται σε επιπλέον προϋποθέσεις) για τους υποψηφίους με απολυτήριο Γενικού Λυκείου. Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι από τις θέσεις, ένα νέος μπορεί να βρεθεί «σε αναμονή» μέχρι να απελευθερωθεί μια θέση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιγουριά Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Διεθνή / Σιγουριά Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Το σχέδιο Ε1 για την κατασκευή 3.400 κατοικιών εποίκων, το οποίο θα διχοτομήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και θα την αποκόψει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα
LIFO NEWSROOM
Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Διεθνή / Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας καταδίκασε τον Ζαΐχ Μπολσονάρου για σχέδιο στρατιωτικού πραξικοπήματος - Ο πρώην πρόεδρος κινδυνεύει με έως 43 χρόνια φυλάκιση, ενώ οι οπαδοί του προωθούν αμνηστία και χάρη για να τον σώσουν
LIFO NEWSROOM
Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Διεθνή / Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Η δολοφονία του συντηρητικού influencer Τσάρλι Κερκ σοκάρει τις ΗΠΑ και αναζωπυρώνει τον πολιτικό διχασμό - Ο Τραμπ κατηγορεί την αριστερά, ενώ οι Δημοκρατικοί του απαντούν με σκληρές δηλώσεις
LIFO NEWSROOM
Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Διεθνή / Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Σύμφωνα με τον Ράμα, η Diella θα μπορεί να αξιολογεί διαγωνισμούς, να «προσλαμβάνει ταλέντα από όλο τον κόσμο» και να συμβάλει ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατική δυσκαμψία της δημόσιας διοίκησης
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Διεθνή / Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα SAFE της Ε.Ε., που χρηματοδοτεί την άμυνα των κρατών-μελών - Τι απαντά η Κομισιόν, ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες και πώς μπορεί να αποκλειστεί η Άγκυρα
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Σφαίρες με «αντιφασιστικά» και «υπέρ των τρανς» μηνύματα βρέθηκαν στο όπλο του δράστη

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Σφαίρες με «αντιφασιστικά» μηνύματα βρέθηκαν στο όπλο του δράστη

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: στο όπλο του δράστη βρέθηκαν σφαίρες με χαραγμένα ιδεολογικά μηνύματα - Οι αρχές ερευνούν το εύρημα, ενώ η υπόθεση πυροδοτεί έντονη συζήτηση για την πολιτική βία στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: «Όχι» της Μετσόλα σε ενός λεπτού σιγή - Χτυπούσαν τα έδρανα δεξιοί και ακροδεξιοί

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: «Όχι» της Μετσόλα σε ενός λεπτού σιγή - Χτυπούσαν τα έδρανα δεξιοί και ακροδεξιοί

Αντιδράσεις αφού η Μέτσολα απέρριψε την ενέργεια, επικαλούμενη τον κανονισμό που ορίζει ότι τα λεπτά σιγής ανακοινώνονται από την Πρόεδρο κατά την έναρξη της ολομέλειας, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα
LIFO NEWSROOM