Η έρημος Σαχάρα μεγαλώνει συνεχώς και αυτό έχει συνέπειες και στην Ελλάδα

Η έρημος Σαχάρα μεγαλώνει συνεχώς και αυτό έχει συνέπειες και στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Η Σαχάρα, η μεγαλύτερη ζεστή έρημος του κόσμου και η τρίτη μεγαλύτερη αν ληφθούν υπόψη και οι παγωμένες έρημοι, γίνεται συνεχώς ολοένα μεγαλύτερη.

Έχει αυξηθεί κατά 10% περίπου από το 1920 μέχρι σήμερα και συνεχίζει να επεκτείνεται, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Μεταξύ άλλων επιπτώσεων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συνεχής επέκταση της Σαχάρας σημαίνει περισσότερα επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Η Σαχάρα έχει μέγεθος σχεδόν όσο οι ΗΠΑ, γύρω στα 9,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η ήπειρος της Ανταρκτικής και η Αρκτική Ζώνη, που είναι σχεδόν διπλάσιες της Σαχάρας (14,2 εκατ. χλμ. και 14 εκατ. χλμ. αντίστοιχα), θεωρούνται επίσης έρημοι, αλλά είναι παγωμένες.

Τα όρια της Σαχάρας, όπως όλων των ερήμων, αυξομειώνονται με τις εποχές και τις καιρικές συνθήκες. Όσο πιο ξηρές είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, τόσο μεγαλώνουν, ενώ αντίθετα μικραίνουν, όσο αυξάνεται η υγρασία.

Άλλες έρημοι του πλανήτη μπορεί επίσης να διευρύνουν σταδιακά την επικράτειά τους και η βασική αιτία σχεδόν πάντα είναι η κλιματική αλλαγή. Οι έρημοι χαρακτηρίζονται από χαμηλές μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις, συνήθως λιγότερα από δέκα εκατοστά βροχής ετησίως.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ατμοσφαιρικής επιστήμης Σουμάντ Νίγκαμ του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για το κλίμα «Journal of Climate», ανέλυσαν στοιχεία για τις βροχοπτώσεις στην Αφρική από το 1920 μέχρι την εποχή μας.

Συμπέραναν έτσι ότι η Σαχάρα, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Αφρικής, έχει μεγαλώσει κατά το ένα δέκατο περίπου μέσα σε σχεδόν ένα αιώνα.

Η έρημος επεκτείνεται προς τα νότια στη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς υποχωρεί το βόρειο τμήμα της ημιάνυδρης ζώνης του Σαχέλ που χωρίζει τη Σαχάρα από τις εύφορες σαβάνες νοτιότερα. Αντίστροφα το χειμώνα η έρημος κερδίζει έδαφος προς τα βόρεια. Τα καλοκαίρια η μέση αύξηση του εδάφους της Σαχάρας φθάνει πλέον το 16% σε σχέση με το 1920.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Το πανεπιστήμιο Κολούμπια και το νοσοκομείο του θα καταβάλουν 750 εκατομμύρια δολάρια στα θύματα ενός γυναικολόγου

Διεθνή / Το πανεπιστήμιο Κολούμπια και το νοσοκομείο του θα καταβάλουν 750 εκατομμύρια δολάρια στα θύματα ενός γυναικολόγου

Ο πρώην γυναικολόγος Ρόμπερτ Χάντεν, ο οποίος περιγράφηκε από τους δικαστές ως ένα «αρπακτικό με λευκή μπλούζα», κρίθηκε πέρυσι ένοχος για σεξουαλικές επιθέσεις
LIFO NEWSROOM
Η Ρομπέρτα Μέτσολα απειλεί με προσφυγή κατά της Κομισιόν για το σχέδιο δανεισμού 150 δισ. ευρώ στην άμυνα

Διεθνή / Η Ρομπέρτα Μέτσολα απειλεί με προσφυγή κατά της Κομισιόν για το σχέδιο δανεισμού 150 δισ. ευρώ στην άμυνα

Αντιμέτωπη με θεσμική σύγκρουση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απειλεί με προσφυγή κατά της Κομισιόν για τον αποκλεισμό των ευρωβουλευτών από το πρόγραμμα SAFE
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ απειλεί με δασμούς στα Boeing εάν αποτύχουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Η ΕΕ απειλεί με δασμούς στα Boeing εάν αποτύχουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς σε αεροσκάφη της Boeing, σε αντίποινα για τους αμερικανικούς φραγμούς, αν οι διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον-Βρυξελλών οδηγηθούν σε αδιέξοδο
LIFO NEWSROOM
Κονκλάβιο: Πυροτεχνήματα ειδικής κατασκευής και πυροσβέστες σε επιφυλακή - Η διαδικασία πίσω από τον καπνό

Διεθνή / Κονκλάβιο: Πυροτεχνήματα, χημικές ενώσεις και πυροσβέστες σε επιφυλακή για τον «λευκό καπνό»

Ο λευκός ή μαύρος καπνός κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου για την εκλογή Πάπα αποτελεί παράδοση αιώνων και για να λειτουργήσει απαιτείται τεχνική υποδομή και τέλειος συντονισμός
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Διεθνή / ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε παύση των αμερικανικών επιδρομών στην Υεμένη, καθώς οι Χούτι υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία. Το Ομάν επιβεβαιώνει συμφωνία για αποκλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα
LIFO NEWSROOM