Φωτιά τώρα στου Ρέντη

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Γαλλία - Γνωστός στις αρχές ο δράστης

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Γαλλία - Γνωστός στις αρχές ο δράστης Facebook Twitter
EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
3

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην πόλη Τρεμπ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε πως ένας «στρατιώτης του χαλιφάτου» πραγματοποίησε την επίθεση, χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό αυτό. Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έδωσε άλλες πληροφορίες.

  

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε τρία ξεχωριστά περιστατικά, τα οποία η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει στο σύνολό τους ως τρομοκρατική ενέργεια. Ο δράστης σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας. 

Όπως έγινε γνωστό ο δράστης ξεκίνησε από την κοντινή πόλη Καρκασόν, όπου έκλεψε αρχικά ένα αυτοκίνητο, σκοτώνοντας έναν επιβάτη και τραυματίζοντας τον οδηγό. Στη συνέχεια, τραυμάτισε στον ώμο έναν αστυνομικό των γαλλικών ΜΑΤ, την ώρα που έκανε τζόγκινγκ με συναδέλφους του, επίσης στην Καρκασόν.

Μετά κατευθύνθηκε στην πόλη Τρεμπ και εισέβαλε σε σουπερμάρκετ πυροβολώντας και κρατώντας ομήρους. Δύο άτομα σκοτώθηκαν εκεί, ενώ ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας έπειτα από έφοδο της αστυνομίας στο κατάστημα.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ, στο σουπερμάρκετ, όπου ο τρομοκράτης κρατούσε τους ομήρους, ένας υψηλόβαθμος από την χωροφυλακή της Καρκασόν δέχθηκε να πάρει τη θέση ενός ομήρου, πράγμα που αποδέχτηκε ο δράστης. Ο χωροφύλακας άφησε στο τραπέζι ανοικτό το τηλέφωνό του, ώστε οι συνάδελφοί του να μπορούν να ακούν ό,τι γινόταν στο εσωτερικό του σουπερμάρκετ.

Έτσι στο άκουσμα ενός πυροβολισμού εφόρμησαν και σκότωσαν τον δράστη, παρότι η αρχική πρόθεση ήταν να τον συλλάβουν ζωντανό. Ο χωροφύλακας που πήρε τη θέση του ομήρου τραυματίστηκε σοβαρά από τον πυροβολισμό.

 

Ο δήμαρχος της πόλης Τρεμπ Ερίκ Μενασί ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό LCI πως ο άνδρας εισήλθε στο κατάστημα φωνάζοντας «Αλλάχου Ακμπάρ (Ο Θεός είναι μεγάλος), θα σας σκοτώσω όλους».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο άνδρας που σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους σε επιθέσεις στη νότια Γαλλία ήταν ένας 26χρονος που ήταν γνωστός στις αρχές για μικροαδικήματα και κατοχή ναρκωτικών. Πρόσθεσε πως ενήργησε μόνος.

Ο Κολόμπ είπε πως ο επιτιθέμενος λεγόταν Ρεντουάν Λακντίμ και πως ήταν από τη γειτονική Καρκασόν, απ' όπου ξεκίνησαν οι επιθέσεις. Είχε γεννηθεί το 1992 στο Μαρόκο

«Ηταν γνωστός [στις αρχές] για μικροαδικήματα. Τον είχαμε παρακολουθήσει και πιστεύαμε ότι δεν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί», είπε ο Κολόμπ. «Τίποτε δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να περάσει σε τρομοκρατική ενέργεια. Η αλλαγή ήταν ραγδαία και ενόσω ήταν υπό παρακολούθηση» πρόσθεσε.

Ο δράστης φέρεται να δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Ο τηλεοπτικός σταθμός BFM μετέδωσε, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, πως ο ένοπλος ζήτησε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, κύριου επιζώντα υπόπτου για τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από τις Βρυξέλλες χαρακτήρισε το περιστατικό «τρομοκρατική ενέργεια».

Διεθνή
3

Φωτιά τώρα στου Ρέντη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Διεθνή / Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την κινεζική παρουσία στον Πειραιά, με σχέδιο περιορισμού της COSCO και ανάκτησης του γεωπολιτικού ελέγχου του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη»

Διεθνή / Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη» - Τι σημαίνει αυτό

Σε ομιλία του ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μια «υπερ-Σπάρτη», προδιαγράφοντας το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικοποιημένου, αυτοδύναμου μέλλοντος, με λιγότερες εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Διεθνή / Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Ο πρόεδρος κατηγόρησε την εφημερίδα ότι λειτουργεί ως «εικονικό φερέφωνο της ριζοσπαστικής αριστεράς και του Δημοκρατικού Κόμματος», επικαλούμενος μεταξύ άλλων την υποστήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις στις εκλογές του 2024
LIFO NEWSROOM
Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Διεθνή / Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), που ανοίγει επίσημα τις πύλες του την 1η Νοεμβρίου 2025, αποτελεί το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM
«Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Διεθνή / «Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Το πραγματικό του όνομα είναι Σιμόν Γεχούντα Χαγιούτ, και φέρεται να εξαπάτησε γυναίκες σε διάφορες χώρες, παρουσιάζοντας ψευδώς τον εαυτό του ως γιο του δισεκατομμυριούχου «βασιλιά των διαμαντιών» Λεβ Λεβίεφ
LIFO NEWSROOM
«Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Διεθνή / «Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Στο απροχώρητο φαίνεται πως έχει φτάσει η κατάσταση με τους τουρίστες στη Βενετία, με τους ντόπιους να δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν την πόλη με ασέβεια και ζητούν αυστηρότερα μέτρα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια