Ο Τραμπ κήρυξε οικονομικό πόλεμο στην Κίνα - Υπέγραψε επιβολή δασμών ύψους 60 δισεκ. δολαρίων

Ο Τραμπ κήρυξε οικονομικό πόλεμο στην Κίνα - Υπέγραψε επιβολή δασμών ύψους 60 δισεκ. δολαρίων Facebook Twitter
0

Ο Τραμπ έκανε πράξη την απειλή του και κήρυξε αυτό που για τους αναλυτές θεωρείται οικονομικός πόλεμος στην Κίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδροςυπέγραψε σήμερα το προεδρικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται τιμωρητικοί δασμοί ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, σε αντίποινα για τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους του Πεκίνου.

Με βάση τους όρους αυτού του μνημονίου, οι κινεζικές εισαγωγές θα στοχοθετηθούν αφού μεσολαβήσει μια μια περίοδος διαβουλεύσεων 60 ημερών, ώστε να δοθεί στους λομπίστες και τους κοινοβουλευτικούς η ευκαιρία να εξετάσουν τη λίστα με τα περίπου 1.300 προϊόντα.

Κατά την τελετή της υπογραφής, ο Τραμπ χαρακτήρισε "φίλη" χώρα την Κίνα, προσθέτοντας ότι τρέφει «τεράστιο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι" Τζινπίνγκ». Επέμεινε επίσης ότι έχει άριστη προσωπική σχέση με τον Κινέζο ηγέτη.

Σχολίασε ωστόσο αμέσως μετά ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα είναι εκτός ελέγχου, έχοντας φτάσει στα 504 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ διαπιστώνεται και μια τεράστια κατάσταση κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα οποιασδήποτε χώρας στην ιστορία του κόσμου. Είναι εκτός ελέγχου», τόνισε. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ζήτησε από την Κίνα να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμά της άμεσα, κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Μιλήσαμε με την Κίνα και είμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων», είπε, προσθέτοντας ότι η απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ λόγω των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους εξελέγη ο ίδιος στην προεδρία το 2016.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι επιθυμεί αμοιβαίες εμπορικές συμφωνίες. «Όλοι οι εμπορικοί εταίροι θέλουν να διαπραγματευτούν» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε, ανακοινώνοντας ότι ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των εμπορικών φραγμών. Όσον αφορά τη συμφωνία με τη Νότια Κορέα, την χαρακτήρισε πολύ μονόπλευρη και είπε ότι χρειάζεται τροποποίηση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια που καταβάλλεται για τη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα καταστήσει τις ΗΠΑ πιο ισχυρό και πλουσιότερο έθνος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ είπε ότι η Ουάσινγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα εφαρμόζει μια πολιτική εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας. Οι περιορισμοί στις κινεζικές επενδύσεις που προωθεί ο πρόεδρος Τραμπ σχετίζονται με τον τομέα της τεχνολογίας, εξήγησε.

Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε ότι «τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι το μέλλον μας» ενώ ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς σχολίασε ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών σημαίνει ότι "η εποχή των οικονομικών εκχωρήσεων έχει τελειώσει".

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Διεθνή / Τι είναι η βόβμα «bunker buster» που κάνει τον Τραμπ να αμφιβάλλει για την επίθεση στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν θα είχε νόημα μόνο αν υπάρχει εγγύηση πως μπορεί να εξουδετερώσει την υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντόου
LIFO NEWSROOM
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τα αποθέματα νερού των πιο ξηρών περιοχών της Ευρώπης

Η ΕΕ θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης - Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν λάβει υπόψη την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση νερού που απαιτεί ο τομέας αυτός.
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Διεθνή / Η ΕΕ σχεδιάζει ταμείο επένδυσης της «παγωμένης ρωσικής περιουσίας» για στήριξη της Ουκρανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αξιοποιήσει 200 δισ. ευρώ από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέσω επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου, αποφεύγοντας τη νομική σύγκρουση της κατάσχεσης και ενισχύοντας την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν: Πρωτοφανής συντονισμός Μυστικών Υπηρεσιών και τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εισχώρησε στο Ιράν: Οι Μυστικές Υπηρεσίες, η τεχνολογία, οι «μεταμφιέσεις»

Απόρρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες, hack σε τηλέφωνα, δορυφορικές εικόνες και εξελιγμένοι αλγόριθμοι δημιούργησαν μια «τράπεζα στόχων» που επέτρεψε ταυτόχρονες ακριβείς επιθέσεις κατά στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρήγμα στον Λευκό Οίκο: Η οργή Τραμπ για την Τούλσι Γκαμπάρντ και οι προειδοποιήσεις για πυρηνικό πόλεμο με Ιράν

Διεθνή / Νέα ρήξη στον Λευκό Οίκο: Οργή Τραμπ για την επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Γκαμπάρντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκαμπάρντ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με το Ιράν, προκαλώντας ένταση στον Λευκό Οίκο - Πώς αντιδρά ο Τραμπ και τι σημαίνει για τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
LIFO NEWSROOM