Ξεκινούν οι Tετάρτες με κρασί στον κήπο του Αleria

Ξεκινούν οι Tετάρτες με κρασί στον κήπο του Αleria Facebook Twitter
0

 

Ξεκινούν οι Tετάρτες με κρασί στον κήπο του Αleria Facebook Twitter
Ο σεφ του Aleria Γκίκας Ξενάκης

Τυράκια από την Άνδρο, την Τήνο και την Κάσο, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, βιοδυναμικά σιτηρά από τη Λάρισα, βιολογικά λαχανικά από το Μαραθώνα και άγρια χόρτα από τη Μεσσηνία, εκλεκτή φάβα και πελτές από άνυδρα τοματάκια Σαντορίνης, λουκάνικα από τη Δράμα, πιπεριές Φλωρίνης, μαύρος χοίρος, ελαιόλαδο από τη Σητεία, μανιτάρια Αττικής, κρασί από τη Κρήτη, τη Νάουσα, τη Πάτρα, τη Λάρισα, τα Μεσόγεια, το Αργος και το Αίγιο… 
Μια καλοκαιρινή γευστική παρέλαση με εκλεκτά προιόντα ξεκινά να σερβίρεται από τις 4 Ιουνίου και καθε Τετάρτη στο δροσερό κήπο του όμορφου εστιατορίου Aleria στο Μεταξουργείο με τίτλο “ Wine Wednesdays”  σε συνδυασμό με αξιόλογα κρασιά από μικρούς ελληνικούς αμπελώνες. Το καλοκαιρινό μενού του σεφ Γκίκα Ξενάκη του μας προσκαλεί να περιηγηθούμε την Ελλάδα απολαμβάνοντας γεύσεις που πλέον σπανίζουν στο τραπέζι μας και που τις γευόμαστε σε λίγα και καλά ταβερνάκια των διακοπών μας, σε πανηγύρια και μικρές γιορτές τοπικών συλλόγων ή πληροφορούμαστε την ύπαρξή τους μέσα από τις σελίδες γαστρονομικών περιοδικών που τα τελευταία χρόνια έριξαν τον προβολέα στο ελληνικό, ποιοτικό και τοπικό τρόφιμο.  
 
Ο σεφ του Aleria Γκίκας Ξενάκης βασίζει πολλά από τα πιάτα του σε “διαμαντάκια” μικρών παραγωγών .Ετσι, η βραβευμένη κορινθιακή σταφίδα του Μάζου από τη Νεμέα νοστιμίζει τη σος για το ψάρι , το εκλεκτό αυγοτάραχο του Τρικαλινού παντρεύεται με φρέσκιες σαρδέλες Μυτιλήνης, τα βιολογικά λαχανικά του Κοσμά από το πρώτο πιστοποιημένο κτήμα …στο Μαραθώνα συνθέτουν τις φρέσκιες σαλάτες,  η μαστίχα Χίου αρωματίζει τη σος για το αρνάκι, οι πιπεριές Φλωρίνης του Ναουμίδη γαρνίρουν κατσικάκι, το βολάκι από το τυροκομείο του Ασούτη στην Ανδρο προστίθεται στις σαλάτες, τα φλωμάρια του Χρυσάφη από τη Λήμνο μαγειρεύονται με κουνελάκι και κανθαρέλες, τα λουκάνικα του Σαρήμπογια με άρωμα Ανατολής από τη Δράμα συνδυάζονται εξαιρετικά με τα βιολογικά αυγά , το τυρί σιτάκα της Κάσου δουλεύεται με μακαρόνια, ο πελτές τομάτας Σάντο αλείφεται στα φρυγανισμένα ψωμάκια που έρχονται πρώτα στο τραπέζι. Αυτές οι ιδιαίτερες ελληνικές νοστιμιές αναφέρονται λεπτομερώς στο μενού του εστιατορίου για όλους όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να μάθουν να ξεχωρίζουν τη γευστική ιδιαιτερότητά τους . Τι γεύση έχει η σιτάκα Κάσου και τι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η φάβα Σαντορίνης; Με ποιά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα ταιριάζει και γιατί; Το ενδιαφέρον σ’ αυτή τη σειρά των εκδηλώσεων είναι ότι οι παραγωγοί και οι οινοπαραγωγοί θα είναι εκεί να συνομιλήσουν με τους επισκέπτες και να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους! 
 
“Τα ποιοτικά εστιατόρια που περιλαμβάνουν στα πιάτα τους ξεχωριστά και ξεχασμένα ελληνικά προϊόντα γίνονται…”γκουρμέ εργαστήρια” και τις πιο πολλές φορές μάλιστα σε στενή συνεργασία με τους ίδιους τους παραγωγούς, εξηγεί ο Γκίκας Ξενάκης . ”Στις κουζίνες τους κάθε προϊόν συζητιέται σε όλη του τη λεπτομέρεια, η γεύση του αναλύεται και γίνονται πολλές μαγειρικές δοκιμές μέχρι να αναδειχθούν όλες τους οι δυνατότητες και να συνδυαστούν κατόπιν γευστικά με τα επιλεγμένα κρασιά. Οι παραγωγοί τέτοιων εκλεκτών προϊόντων γίνονται πολλές φορές δάσκαλοι των σεφ, τους εμπνέουν να τολμήσουν, προτείνοντάς τους ξεχασμένους γευστικούς συνδυασμούς που πηγάζουν από τη παράδοση και το πολιτισμό κάθε τόπου”. 
 
Αυτοί οι μικροί παραγωγοί -όπως έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε τους καλλιεργητές και μεταποιητές που δεν παράγουν μαζικά αγαθά που βρίσκεις στα σούπερ μάρκετ αλλά μάλλον αγνότερα, ιδιαίτερα, βιολογικά τρόφιμα , πολλές φορές με παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας- δεν προορίζουν τα προϊόντα τους αναγκαστικά για τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή για εξαγωγές. Διαθέτουν τα προϊόντα τους σε ειδικευμένα μπακάλικα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού (με δική τους ονομασία ή του καταστήματος) ή μέσα από το διαδίκτυο και σχετικές εκδηλώσεις όπως οι πρόσφατες Ημέρες Γαστρονομίας στο μουσείο Μπενάκη ή οι Γιορτές Γεύσεων του περιοδικού Αθηνόραμα στο Γκάζι. Ως έτσι, η πρόσφατη στροφή πολλών ελλήνων και ξένων σεφ στις ελληνικές συνταγές και γεύσεις είναι ένα ακόμα κανάλι πώλησης αλλά και προώθησης των προιόντων τους.  “Και όχι μόνο!, λέει ο σεφ του Αλέρια που τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή ορισμένους παραγωγούς που ξεχωρίζουν για τη σταθερή ποιότητα και τη εκλεκτή γεύση των προϊόντων τους. “ Γίνονται οι μικροί πρεσβευτές των μοναδικών τοπικών γεύσεων τόσο εντός Ελλάδας -για να γνωρίσουμε ή να θυμηθούμε εμείς οι Έλληνες μέσα από τα καλά εστιατόρια τα νόστιμα αλλά ξεχασμένα τοπικά προϊόντα μας- όσο και στο εξωτερικό που όλο και περισσότερο ενδιαφέρεται για τις τοπικές ή εθνικές κουζίνες”.

Στις Wine Wednesdays του Aleria συμμετέχουν οινοπαραγωγοί από μικρούς αξιοσημείωτους ή βιολογικούς αμπελώνες όπως : Γιώργος Κίτος από τη Λάρισσα, Κτήμα Πατεριανάκη με βιολογικά κρασιά από τη Κρήτη, Κτήμα Θεοδωρακάκου με βιολογικά κρασιά από τη Λακωνία , Κάναβα του Π. Νομικού από τα Φυρά Σαντορίνης, Αχαιών Οινοποιητική από το Αίγιο, Αμπελώνες Γκίκα από τα Μεσόγεια Αττικής, το Κτήμα Τάτση με βιολογικά κρασιά από τη Γουμένισσα, , Γέννημα Ψυχής του Γ. Μανωλεσάκη από τη Δράμα, Κτήμα Χρυσοχόου από τη Νάουσα και Οινοποιία Παπαντώνη από το Αργος .Κάθε πιάτο στο μενού σερβίρεται με το δικό του ξεχωριστό κρασί. 
Το κόστος ανά άτομο είναι 35 ευρώ για τέσσερα πιάτα και τέσσερα ποτήρια κρασί. Την πρώτη Τετάρτη 4 Ιουνίου το μενού που σερβίρεται περιλαμβάνει: σαλάτα με γλυστρίδα, ψητά ροδάκινα, κατσικίσιο τυρί Φθιώτιδας και βινεγκρέτ απάκι, φρέσκο τόνο Αιγαίου με κρέμα καπνιστής μελιτζάνας, μαρμελάδα παντζάρι και σάλτσα από λεμόνι και κόλιανδρο, μοσχαρίσια στηθοπλευρά με κρούστα ελιάς, κρέμα από ρεβύθια, αφυδατωμένα τοματίνια και λάδι βασιλικού ενώ το γεύμα κλείνει με πορτοκαλόπιτα με πουρέ βύσσινο, ζελεδάκια μέντας και παγωτό από τσαϊ του βουνού. Αυτή τη φορά το μενού συνοδεύουν τα κρασιά Χρυσοχόου από τη Νάουσα. 
 
Εστιατόριο Aleria , Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, 210-5222633, ( www.aleria.gr ). Oι εκδηλώσεις Wine Wednesdays ξεκινούν τη Τετάρτη 4 Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 6 Αυγούστου.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ