«Βαθιά ανήσυχη» η Ουάσινγκτον για τις εξελίξεις στην Αφρίν

«Βαθιά ανήσυχη» η Ουάσινγκτον για τις εξελίξεις στην Αφρίν Facebook Twitter
EPA/AREF TAMMAWI
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν «βαθιά ανήσυχες» για τις εξελίξεις στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού φαίνεται ότι την εγκατέλειψε λόγω της επαπειλούμενης επίθεσης από την Τουρκία.

«Έχουμε κατ' επανάληψη εκφράσει τη βαθιά ανησυχία μας στις τουρκικές αρχές για την κατάσταση στην Αφρίν», σημειώνει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νόιερτ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ανησυχούμε επίσης για τις πληροφορίες περί λεηλασιών στην πόλη», συνέχισε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλες τις πλευρές που δρουν στη βορειοδυτική (Συρία), συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος, να παράσχουν πρόσβαση στους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι ΗΠΑ δεν δρουν στην περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας όπου βρίσκεται η Αφρίν».

Η Ουάσινγκτον εκφράζει επίσης τη «δέσμευσή της» στη σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ Τουρκία αλλά ταυτόχρονα και τη «δέσμευσή της» στους εταίρους της, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) της ανατολικής Συρίας, βασική συνιστώσα των οποίων αποτελούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Επισημαίνει επίσης ότι λόγω των μαχών στη δυτική Συρία τους τελευταίους δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης στην Αφρίν, έχει μπει σε δεύτερο πλάνο ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν σε ορισμένες περιοχές.

«Αυτή είναι μια σοβαρή και εντεινόμενη ανησυχία», καταλήγει η εκπρόσωπος.

Η Δαμασκός καταδικάζει «την τουρκική εισβολή»

Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα την «τουρκική εισβολή» στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, αξιώνοντας την «άμεση απόσυρση» των στρατευμάτων που η Άγκυρα έχει αναπτύξει στη Συρία, επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Sana.

«Η ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας ότι οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής ελέγχουν πλέον την Αφρίν είναι παράνομη» τονίζεται από το ΥΠΕΞ, σε επιστολές που εστάλησαν στον ΟΗΕ.

«Η Συρία αξιώνει οι δυνάμεις εισβολής να αποσυρθούν αμέσως από τα συριακά εδάφη που κατέλαβαν».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Όρμπαν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM