No.1

Χωρίς αποτέλεσμα η προσέγγιση Τουρκίας σε Γερμανία: Σε ψυχρό κλίμα η συνάντηση Μέρκελ - Γιλντιρίμ

Χωρίς αποτέλεσμα η προσέγγιση Τουρκίας σε Γερμανία: Σε ψυχρό κλίμα η συνάντηση Μέρκελ - Γιλντιρίμ Facebook Twitter
EPA
0

Σε ψυχρό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιλαλί Γιλντιρίμ στο Βερολίνο  και περιορίσθηκε στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές επικοινωνούν ξανά σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Ενδεικτική για αυτή την εκτίμηση είναι η δήλωση της κ. Μέρκελ ότι η επίσκεψη συνιστά «ένα μήνυμα ότι και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να βελτιώσουν της γερμανοτουρκικές σχέσεις, πιθανώς στη βάση κοινών αξιών, αλλά αυτό δεν είναι προς το παρόν και τόσο εύκολο».

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση είχε αναλάβει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο κ. Γιλντιρίμ είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα να επισκεφθεί την κ. Μέρκελ με αφορμή τη συμμετοχή του στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια την Παρασκευή και το Σάββατο.

Αρχικά προβλεπόταν μόνο η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε αυτή την εκδήλωση. Στο Βερολίνο εκτιμάται πως η επίσκεψη του κ. Γιλντιρίμ στη Γερμανία συνδέεται με την προσπάθεια της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της πολιτικής απομόνωσης από τους δυτικούς εταίρους.

Καθ' όλη την διάρκεια των δηλώσεων της στη συνέντευξη τύπου στην καγκελαρία η γερμανίδα καγκελάριος χρησιμοποίησε μια σκληρή γλώσσα. Χωρίς περιστροφές αναφέρθηκε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ που εδώ και ένα χρόνο κρατείται χωρίς κατηγορητήριο των εισαγγελικών αρχών.

Όπως τόνισε η Μέρκελ τόσο η υπόθεση του όπως και οι υποθέσεις των άλλων Γερμανών που κρατούνται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία συνιστούν για το Βερολίνο «κατεπείγον» θέμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συνδιαλλαγή. Δεν πρόκειται δηλαδή η Γερμανία να εξάγει όπλα στην Τουρκία για να πετύχει την αποφυλάκιση τους.

Από την πλευρά του ο εμφανώς συγκρατημένος Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε τις δηλώσεις που έκανε στα πρόθυρα της επίσκεψης του αναφορικά με τον Ντενίζ Γιουτζέλ. Δηλαδή, εξέφρασε την ελπίδα πως ο δημοσιογράφος θα αποφυλακιστεί και πως σύντομα θα ξεκινήσει η δίκη του. Επιδιώκοντας να αιτιολογήσει την κωλυσιεργία της τουρκικής δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση ο κ. Γίλντιριμ ανέφερε τις δεκάδες χιλιάδες δίκες που απασχόλησαν τα δικαστήρια μετά το πραξικόπημα.

Καμία «έκπτωση» στην Τουρκία

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο καγκελάριος ρωτήθηκε για την υπόσχεση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατάργηση της βίζας για τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ. Η Α. Μέρκελ κατέστησε σαφές πως προϋπόθεση για αυτό το μέτρο είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Άγκυρα στο πλαίσιο της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό.

Σε ό,τι αφορά το τουρκικό αίτημα για διεύρυνση της Τελωνιακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ η καγκελάριος τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί στην ημερησία διάταξη μόνον αν προηγουμένως σημειωθεί πρόοδος στην λειτουργία του κράτους δικαίου στην Τουρκία. «Θα χρειασθεί ακόμη πολύ χρόνος», δήλωσε η Α. Μέρκελ, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόοδος.»

Στη συνέχεια η καγκελάριος αναφέρθηκε και στην τουρκική επέμβαση στη Βορειοδυτική Συρία. Ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα της Άγκυρας για αυτοάμυνα εξέφρασε την ανησυχία της για την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ. Ο τούρκος πρωθυπουργός πάντως απέφυγε να σχολιάσει το «οθωμανικό χαστούκι» με το οποίο απείλησε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν σταματήσουν να παρέχουν βοήθεια στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.

Πηγή: Deutsche Welle

0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM