Εντοπίσθηκε μέσα σε κεχριμπάρι 100 εκατομμυρίων ετών η πρώτη αράχνη με ουρά

Εντοπίσθηκε μέσα σε κεχριμπάρι 100 εκατομμυρίων ετών η πρώτη αράχνη με ουρά Facebook Twitter
0

Ένα παράξενο, άγνωστο έως τώρα, είδος ζώου, το οποίο μοιάζει πολύ με αράχνη με ουρά, ανακαλύφθηκε διατηρημένο σε κεχριμπάρι από τη Μιανμάρ, που έχει ηλικία περίπου 100 εκατομμυρίων ετών.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γερμανία και τη Βρετανία, που έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Nature Ecology & Evolution», ανακάλυψαν συνολικά τέσσερα δείγματα και ονόμασαν το ζώο Chimerarachne yingi (C. yingi), συνδυάζοντας τη λέξη αράχνη με τη Χίμαιρα της ελληνικής μυθολογίας.

Το ζώο έχει σαφή χαρακτηριστικά αράχνης (π.χ. όργανα στο πίσω μέρος για να δημιουργεί μεταξένιο ιστό), δόντια, τέσσερα πόδια, αλλά και μία μακριά ουρά, κάτι που δεν έχει καμία σημερινή αράχνη.

Το ίδιο το ζώο έχει μήκος μόλις δυόμισι χιλιοστά, ενώ η ουρά του φθάνει τα τρία χιλιοστά. Εκτιμάται ότι η ουρά λειτουργούσε ως κεραία για την ανίχνευση του περιβάλλοντος.

Το μικροσκοπικό ζώο βρέθηκε παγιδευμένο μέσα σε κεχριμπάρι (ήλεκτρο), δηλαδή σε απολιθωμένη ρητίνη, οπότε μάλλον ζούσε κάτω από κάποιο δέντρο με ρετσίνι.

Παραμένει άγνωστο αν ύφαινε ιστούς για να παγιδεύσει θύματα.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ