Το Συνταγματικό Δικαστήριο μπλόκαρε την επανεκλογή Πουτζντεμόν στην προεδρία της Καταλονίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο μπλόκαρε την επανεκλογή Πουτζντεμόν στην προεδρία της Καταλονίας Facebook Twitter
0

Μεγάλο εμπόδιο στην επανεκλογή του Κάρλες Πουτζδεμόν στην προεδρία της Καταλονίας ύψωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, μετά από προσφυγή της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Και αυτό γιατί, όπως αποφάνθηκε, ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν μπορεί να παρακολουθήσει μια συνεδρία για την ανάδειξή του ως προέδρου της περιφέρειας μόνο αν είναι φυσικά παρών στο κοινοβούλιο και έχει άδεια από δικαστή για να παρευρεθεί.

Ο Πουτζντεμόν, που ζει στις Βρυξέλλες από τον περασμένο Οκτώβριο, κατηγορείται στην Ισπανία για εξέγερση και στάση ως επικεφαλής του κινήματος για την ανεξαρτησία. Θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το καταλανικό κοινοβούλιο, ως μοναδικός υποψήφιος για τον θώκο, στις 30 Ιανουαρίου.

Υποστηρικτές του Πουτζντεμόν έχουν δηλώσει πως θα μπορούσε να κυβερνά την περιοχή εξ αποστάσεως μέσω βιντεοσύνδεσης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέφερε ότι θα αποφασίσει κατά πόσον θα εξετάσει το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης κατά της νομιμότητας του Πουτζντεμόν ως υποψηφίου για την προεδρία της Καταλονίας όταν θα έχει μιλήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Βάσει της ισπανικής νομοθεσίας, από τη στιγμή που το δικαστήριο δεχθεί επίσημα να εξετάσει το αίτημα της κυβέρνησης, η υποψηφιότητα του Πουτζντεμόν θα ανασταλεί μέχρι το δικαστήριο να αποφασίσει για τη νομιμότητά της.

Αυτό θα είναι μια ήττα για τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, τα οποία διαθέτουν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, και έχουν προτείνει τον Πουτζντεμόν ως υποψήφιο πρόεδρο της περιφέρειας.

Η ισπανική κυβέρνηση προσέβαλε χθες την ανακήρυξή του ως μοναδικού υποψηφίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο, λέγοντας πως κάποιος που διαφεύγει από τη δικαιοσύνη δεν μπορεί να γίνει επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ωστόσο το κόμμα του Πουτζντεμόν, Junts per Catalunya («Μαζί για την Καταλονία»), δήλωσε σήμερα πως δεν στοιχειοθετείται βάσει της ισπανικής νομοθεσίας απαγόρευση εκλογής του ως προέδρου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM
USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πλήρη έλλειψη καταφυγίων για παλαιστινιακές πόλεις

Διεθνή / Ισραήλ: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκαλύπτουν έλλειψη καταφυγίων σε παλαιστινιακές πόλεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα στην πόλη Ταμρά κοντά στη Χάιφα, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε καταφύγια και τις ανισότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Politico: Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Politico / Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Ποιες χώρες μετατρέπουν υπόγεια σε χειρουργεία, εκπαιδεύουν προσωπικό στην αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων και εξοπλίζονται με αλεξίσφαιρα γιλέκα, γεννήτριες ρεύματος και κινητές ιατρικές μονάδες για μαζικά περιστατικά
LIFO NEWSROOM
Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Διεθνή / Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Το Ισραήλ απέλασε όλους τους επιβαίνοντες του πλοίου που επιχείρησε να μεταφέρει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM