14 νεκροί από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε τέμενος στη Νιγηρία

14 νεκροί από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε τέμενος στη Νιγηρία Facebook Twitter
0

Μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι που αποδόθηκε στην τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στοχοθέτησε πιστούς μέσα σε τέμενος σε μια πόλη στα σύνορα της Νιγηρίας και του Καμερούν και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι.

Η επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας.

Ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί λίγο πριν από την πρώτη πρωινή προσευχή των μουσουλμάνων πιστών στο τζαμί της Γκαμπόρου (Πολιτεία Μπόρνο), σύμφωνα με μέλη πολιτοφυλακών.

«Προς το παρόν έχουν ανασυρθεί 14 πτώματα από τα συντρίμμια του τεμένους, στη συνοικία Ουνγκουγουόρ Αμπούτζα», ενώ «το τέμενος καταστράφηκε τελείως από την έκρηξη», ανέφερε ο Ούμαρ Κατσάλα, μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης που πολεμάει την Μπόκο Χαράμ στο πλευρό του στρατού της Νιγηρίας.

«Όμως ο απολογισμός μπορεί να γίνει βαρύτερος», πρόσθεσε ο ίδιος. «Μόνο ο μουεζίνης επιβίωσε και θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά ακόμα θύματα κάτω τα συντρίμμια».

Η Γκαμπόρου, πόλη που αποτελεί σημαντικό εμπορικό κόμβο στη μεθόριο της Νιγηρίας και του Καμερούν, είχε πέσει στα χέρια της Μπόκο Χαράμ τον Αύγουστο του 2014. Παρά την ανακατάληψή της τον Σεπτέμβριο του 2015, με τη συμβολή του στρατού του Τσαντ, μέλη της Μπόκο Χαράμ συνεχίζουν να διαπράττουν σποραδικά επιθέσεις σε γύρω χωριά και σε δρόμους στην περιοχή.

Την Τρίτη, διανεμήθηκε ένα βίντεο με το οποίο ο ιστορικός ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αμπουμπακάρ Σεκάου ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά επιθέσεων που διαπράχθηκαν τον Δεκέμβριο.

Ο νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι διαβεβαίωσε στην ομιλία του για το νέο έτος ότι η Νιγηρία «έχει τελειώσει με την Μπόκο Χαράμ», παρότι οι ενέργειες βομβιστών-καμικάζι, οι έφοδοι ενόπλων και οι επιθέσεις εναντίον θέσεων του στρατού αυξήθηκαν θεαματικά μέσα στους τελευταίους δύο μήνες.

Πριν από δύο χρόνια, ο πρόεδρος Μπουχάρι είχε υποστηρίξει πως η Μπόκο Χαράμ είχε ήδη «ηττηθεί από τεχνική άποψη».

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, που ξέσπασε το 2009, και οι επιχειρήσεις του στρατού της Νιγηρίας και άλλων κρατών της περιοχής για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους, ενώ 2,6 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί και στην περιοχή όπου δρα η οργάνωση έχει προκληθεί μια σοβαρή επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Διεθνή / Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Αιφνιδιαστική απαγόρευση εισόδου για αλλοδαπούς στο παραθαλάσσιο συγκρότημα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» - Εκτιμήσεις για αντίδραση σε ρωσικό ρεπορτάζ που εξέθεσε την επιτηδευμένη εικόνα του θερέτρου
LIFO NEWSROOM
Από το Παρίσι στον Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Διεθνή / Από το Παρίσι στο Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Μόνο τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές προτηγανισμένης πατάτας από την Ινδία ξεπέρασαν τις 20.000 τόνους σε έναν μήνα. Σε ετήσια βάση, εξήγαγε 181.773 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι.
LIFO NEWSROOM
Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Διεθνή / Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Ο Τραμπ εξοργίστηκε με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal για τις ευχές του με σεξουαλικά υπονοούμενα προς τον Έπσταϊν και τώρα απειλεί με μηνύσεις
LIFO NEWSROOM