100.000 Ροχίνγκια ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Μιανμάρ στα τέλη Γενάρη

100.000 Ροχίνγκια ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Μιανμάρ στα τέλη Γενάρη Facebook Twitter
0

Οι αρχές του Μπανγκλαντές προετοιμάζουν την επιστροφή 100.000 Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, στο πρώτο κύμα επαναπατρισμού προσφύγων της μουσουλμανικής μειονότητας, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Ομπαϊντούλ Κουαντέρ τόνισε ότι ένας κατάλογος 100.000 ονομάτων θα σταλεί σήμερα στις αρχές της Μιανμάρ, με στόχο οι επαναπατρισμοί να ξεκινήσουν στα τέλη Ιανουαρίου, με βάση μια συμφωνία των δύο κυβερνήσεων.

«Η επόμενη συνάντηση της κοινής ομάδας εργασίας θα γίνει στη Μιανμάρ και εκεί θα καθοριστούν οι όροι του επαναπατρισµού», πρόσθεσε ο υπουργός.

Περισσότεροι από 650.000 μέλη της μειονότητας Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού της Μιανμάρ.

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τις ενέργειες του στρατού της Μιανμάρ «εθνοκάθαρση» και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον έχουν κατηγορήσει για ωμότητες, όπως για ομαδικούς βιασμούς, πυρπολήσεις και φόνους.

Οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν μια συμφωνία τον Νοέμβριο για τους όρους της διαδικασίας επαναπατρισμού με αφετηρία τις 23 Ιανουαρίου.

Ο Αμπούλ Καλάμ Αζάντ, αρμόδιος της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές του Μπαγκλαντές αποφάσισαν την Πέμπτη να στείλουν στις αντίστοιχες της Μιανμάρ μια λίστα 100.000 ονομάτων προσφυγών.

Όπως τόνισε, οι επαναπατρισμοί θα ξεκινήσουν μόλις ο κατάλογος εγκριθεί από την Μιανμάρ και οι αρχές του Μπανγκλαντές εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση των προσφύγων.

Αρκετές οργανώσεις και διπλωμάτες εκφράζουν ανησυχία αν οι Ροχίνγκια δεχτούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η πλειοψηφία των προσφύγων που βρίσκονται σε καταυλισμούς και με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει και πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας στην Πολιτεία Ραχίν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι στέλνει τον υπουργό Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη – Κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν θέλει ειρήνη

Διεθνή / Ο Ζελένσκι στέλνει τον υπουργό Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη – Κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν θέλει ειρήνη

Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ξεκινούν σε κλίμα δυσπιστίας και χαμηλών προσδοκιών, με τις πραγματικές εξελίξεις να εξαρτώνται από την πολιτική βούληση των δύο προέδρων που παραμένουν εκτός τραπεζιού: του Πούτιν και του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Η πτώση του Τζο Μπάιντεν: Πώς η ομάδα του συγκάλυψε την παρακμή του

Διεθνή / Η πτώση του Τζο Μπάιντεν: Πώς η ομάδα του συγκάλυψε την παρακμή του

Το περασμένο καλοκαίρι, το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ εξέθεσε τον 81χρονο πρόεδρο. Σε νέο βιβλίο, με τίτλο Original Sin, άνθρωποι του Λευκού Οίκου αποκαλύπτουν πώς οι αδυναμίες του Τζο Μπάιντεν κρύφτηκαν από το κοινό
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Με χαμηλές προσδοκίες και χωρίς Πούτιν - Ζελένσκι οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπουλης

Διεθνή / Ουκρανία: Με χαμηλές προσδοκίες και χωρίς Πούτιν - Ζελένσκι οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπουλης

Η απουσία Πούτιν και Ζελένσκι, η χαμηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία και ο σκεπτικισμός των δυτικών επισκιάζουν την πρώτη απευθείας διαπραγμάτευση μετά από τρία χρόνια πολέμου
LIFO NEWSROOM