100.000 Ροχίνγκια ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Μιανμάρ στα τέλη Γενάρη

100.000 Ροχίνγκια ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Μιανμάρ στα τέλη Γενάρη Facebook Twitter
0

Οι αρχές του Μπανγκλαντές προετοιμάζουν την επιστροφή 100.000 Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, στο πρώτο κύμα επαναπατρισμού προσφύγων της μουσουλμανικής μειονότητας, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Ομπαϊντούλ Κουαντέρ τόνισε ότι ένας κατάλογος 100.000 ονομάτων θα σταλεί σήμερα στις αρχές της Μιανμάρ, με στόχο οι επαναπατρισμοί να ξεκινήσουν στα τέλη Ιανουαρίου, με βάση μια συμφωνία των δύο κυβερνήσεων.

«Η επόμενη συνάντηση της κοινής ομάδας εργασίας θα γίνει στη Μιανμάρ και εκεί θα καθοριστούν οι όροι του επαναπατρισµού», πρόσθεσε ο υπουργός.

Περισσότεροι από 650.000 μέλη της μειονότητας Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού της Μιανμάρ.

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τις ενέργειες του στρατού της Μιανμάρ «εθνοκάθαρση» και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον έχουν κατηγορήσει για ωμότητες, όπως για ομαδικούς βιασμούς, πυρπολήσεις και φόνους.

Οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν μια συμφωνία τον Νοέμβριο για τους όρους της διαδικασίας επαναπατρισμού με αφετηρία τις 23 Ιανουαρίου.

Ο Αμπούλ Καλάμ Αζάντ, αρμόδιος της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές του Μπαγκλαντές αποφάσισαν την Πέμπτη να στείλουν στις αντίστοιχες της Μιανμάρ μια λίστα 100.000 ονομάτων προσφυγών.

Όπως τόνισε, οι επαναπατρισμοί θα ξεκινήσουν μόλις ο κατάλογος εγκριθεί από την Μιανμάρ και οι αρχές του Μπανγκλαντές εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση των προσφύγων.

Αρκετές οργανώσεις και διπλωμάτες εκφράζουν ανησυχία αν οι Ροχίνγκια δεχτούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η πλειοψηφία των προσφύγων που βρίσκονται σε καταυλισμούς και με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει και πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας στην Πολιτεία Ραχίν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ θέλουν να «προγραμματίσουν» μια συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι-Πούτιν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ θέλουν να «προγραμματίσουν» μια συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι-Πούτιν

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς εξήγησε ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν η άρνηση του Πούτιν να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ζελένσκι, αλλά ο Τραμπ κατάφερε να αλλάξει αυτή τη στάση
LIFO NEWSROOM
Κίνα: Νέοι και άνεργοι πληρώνουν για να προσποιούνται πως δουλεύουν

Διεθνή / Κίνα: Η νέα τάση θέλει τους άνεργους να πληρώνουν για να προσποιούνται πως δουλεύουν

«Λόγω της οικονομικής μετάβασης και της ασυμφωνίας μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, οι νέοι χρειάζονται τέτοιους χώρους για να σκεφτούν τα επόμενα βήματά τους ή για να κάνουν διάφορες μικρές δουλειές ως μεταβατικό στάδιο»
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – Βίντεο από τη στιγμή των 6,1 Ρίχτερ

Διεθνή / Σεισμός στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – Βίντεο από τη στιγμή των 6,1 Ρίχτερ

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν την ένταση της δόνησης και τον πανικό που ακολούθησε, καθώς μετασεισμοί – με ισχυρότερο στα 4,6 Ρίχτερ – συνεχίστηκαν για περίπου 20 λεπτά
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Διεθνή / Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Μεταξύ των θυμάτων στη Γάζα είναι ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα, Ανάς αλ Σαρίφ που βρισκόταν στη Γάζα από το ξέσπασμα του πολέμου το 2023 - Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε «στοχοποιημένα» τον Αλ Σαρίφ, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη» που «παρίστανε τον δημοσιογράφο»
LIFO NEWSROOM