Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας στους ναούς της Γερμανίας

Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας στους ναούς της Γερμανίας Facebook Twitter
0

Η εικόνα πάνοπλων αστυνομικών και οι έλεγχοι τσαντών στις εισόδους του καθεδρικού ναού της Κολωνίας ήταν κάτι το συνηθισμένο τα περσινά Χριστούγεννα.

«Αυτό δεν το είχαμε ποτέ ξανά στο παρελθόν. Πρέπει να συνηθίσουμε αυτή την εικόνα», δήλωσε ο ιεράρχης Γκερντ Μπάχνερ, υπεύθυνος του καθεδρικού ναού της πόλης.

Μόλις λίγες ημέρες μετά την περσινή αιματηρή τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο τα μέτρα ασφαλείας στη Γερμανία αυξήθηκαν αισθητά.

Τα ασυνήθιστα αυτά προληπτικά μέτρα συμπεριέλαβαν και τους πιο γνωστούς ναούς των γερμανικών πόλεων. Μπορεί σήμερα να μην υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για τρομοκρατική απειλή, ωστόσο ο έστω και αόριστος βαθμός επικινδυνότητας αξιολογείται ως υψηλός από τις αρχές ασφαλείας της χώρας.

Ως εκ τούτου εξετάζονται σε ποιο βαθμό και πώς μπορούν να προστατευθούν οι επικείμενες χριστουγεννιάτικες θείες λειτουργίες.

Στην περίπτωση της Κολωνίας οι αρμόδιοι ακολουθούν το περσινό πλάνο. «Συντονιζόμαστε και πάλι στενά με την αστυνομία, η οποία θα έχει αυξημένη παρουσία γύρω από τον καθεδρικό ναό», λέει ο εκπρόσωπος τύπου του ναού Μάρκους Φρέντριχ.

Η είσοδος στον ναό με μεγάλες βαλίτσες, σακ βουαγιάζ και σακίδια πλάτης απαγορεύεται ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα ελέγχου κάθε χειραποσκευής που εισέρχεται εντός του ναού, εξηγεί ο Μάρκους Φρέντριχ.

«Όχι» σε εκκλησίες φρούρια

Η Αρχιεπισκοπή Κολωνίας –με περίπου δύο εκατομμύρια καθολικούς η μεγαλύτερη επισκοπή της Γερμανίας- προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει τις ισορροπίες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπό της, κάθε ενορία κάνει τα πάντα προκειμένου να μεριμνήσει για την ασφάλεια. Ταυτόχρονα όμως, «είναι πολύ σημαντικό για εμάς οι εκκλησίες να μείνουν ανοιχτές ώστε οι άνθρωποι να έχουν πάντα τη δυνατότητα να βρουν γαλήνη και να προσευχηθούν», υπογραμμίζει, εννοώντας ότι οι ναοί δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε φρούρια.

Οι αστυνομικές αρχές του Βερολίνου προσεγγίζoυν το συγκεκριμένο ζήτημα με ψυχραιμία αλλά και επαγρύπνηση. Από τη μία δεν σχεδιάζουν μεν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στη γερμανική πρωτεύουσα , ωστόσο επισημαίνουν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και είναι ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα για ενδεχόμενες αλλαγές δεδομένων στο πεδίο της ασφάλειας.

Άλλωστε μετά την περσινή τρομοκρατική επίθεση κάθε εκδήλωση μεγάλης κλίμακας βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών ασφαλείας του Βερολίνου.

Σε επιφυλακή δηλώνουν ότι βρίσκονται και οι αστυνομικές αρχές του Μονάχου. Σύμφωνα με εκπρόσωπό τους, όσοι προσέρχονται στις θρησκευτικές τελετές τα φετινά Χριστούγεννα δεν προβλέπεται να ελέγχονται δίχως αφορμή. Όταν υφίσταται δικαιολογημένη υποψία για πιθανούς κινδύνους, τότε προβλέπονται έλεγχοι τσαντών και σωματικός έλεγχος.

Οι αστυνομικές αρχές της Φρανκφούρτης δεν προβλέπουν επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας, ωστόσο δηλώνουν ότι εστιάζουν την προσοχή τους στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης. Επιπλέον μέτρα ασφαλείας τις εορταστικές ημέρες δεν προβλέπεται να λάβουν ούτε οι αστυνομικές αρχές στο Αμβούργο και στη Δρέσδη.

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Διεθνή / Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Το εμιράτο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει αυτή την κατάφωρη επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM
Έξι στους δέκα Ευρωπαίους θέλουν την παραίτηση φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία με τον Τραμπ

Διεθνή / Έξι στους δέκα Ευρωπαίους θέλουν την παραίτηση φον ντερ Λάιεν μετά τη συμφωνία με τον Τραμπ

Η κύρια αιτία δυσαρέσκειας είναι η εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου ότι θα επέβαλε δασμούς 30% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές
LIFO NEWSROOM