Αργεντινή: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της πρώην προέδρου Κριστίνα Κίρσνερ

Αργεντινή: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της πρώην προέδρου Κριστίνα Κίρσνερ Facebook Twitter
EPA
0

Η δικαιοσύνη της Αργεντινής διέταξε σήμερα (7/12) την άρση της ασυλίας και τη σύλληψη της πρώην προέδρου και γερουσιαστή Κριστίνα Κίρσνερ.

Η κατηγορία είναι για παρεμπόδιση της έρευνας σχετικά με την επίθεση, το 1994, εναντίον ενός κέντρου της εβραϊκής κοινότητας του Μπουένος Άιρες που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 85 ανθρώπους, γνωστοποίησε δικαστική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Ο ομοσπονδιακός δικαστής Κάρλος Μπονάντιο διέταξε επίσης τη σύλληψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Έκτορ Τίμερμαν και πολλών άλλων πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων.


Η πρώην πρόεδρος (2007-2015) διώκεται για «προδοσία». Η δικαιοσύνη την κατηγορεί ότι υπέγραψε ένα σύμφωνο με την Τεχεράνη ώστε υψηλόβαθμοί ιρανοί αξιωματούχοι, ύποπτοι ότι είχαν παραγγείλει την επίθεση εναντίον του κέντρου της εβραϊκής κοινότητας, να καταθέσουν σε αργεντινούς δικαστές στην Τεχεράνη, αφού αυτό δεν μπορούσε να γίνει στο Μπουένος Άιρες.


Η Κίρσνερ εξελέγη γερουσιαστής τον Οκτώβριο και πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά της στις 10 Δεκεμβρίου. Για να καταστεί δυνατό να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης, είναι απαραίτητη μια διαδικασία άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας. Η άρση της θα πρέπει να εγκριθεί από πλειοψηφία των δύο τρίτων της Γερουσίας, η οποία θα πρέπει προηγουμένως να συγκληθεί σε έκτακτη συνεδρίαση από τον πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι.


Η επίθεση στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας, η οποία ήταν η σοβαρότερη που έχει πραγματοποιηθεί στην ιστορία της Αργεντινής, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 85 ανθρώπους ενώ εκατοντάδες άνθρωποι είχαν τραυματισθεί. Ένας εκρηκτικός μηχανισμός είχε καταστρέψει το κτίριο που στέγαζε τους εβραϊκούς θεσμούς της χώρας --περιλαμβανομένης της αλληλασφαλιστικής εταιρείας Amia-- στις 18 Ιουλίου 1994 στο Μπουένος Άιρες.


Η επίθεση ουδέποτε εξιχνιάσθηκε ούτε ανέλαβε ποτέ κανείς την ευθύνη γι' αυτή, όμως το Ισραήλ και οι αργεντινοί δικαστές που έχουν αναλάβει την έρευνα κατηγορούν το Ιράν.


Το σύμφωνο με το Ιράν είχε συναφθεί το 2012 και εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Αργεντινής, παρά την αντίθεση της αντιπολίτευσης. Όμως το ιρανικό κοινοβούλιο ουδέποτε το επικύρωσε με αποτέλεσμα να μην τεθεί ποτέ σε ισχύ. Είκοσι τρία χρόνια μετά την επίθεση, δεν έχει γίνει ακόμη καμιά δίκη.


Καταθέτοντας στα τέλη Οκτωβρίου στον δικαστή Μπονάντιο, η Κίρσνερ είχε καταγγείλει ένα «μεγάλο δικαστικό σκάνδαλο». «Ο στόχος της δίωξης αυτής είναι να τρομοκρατηθούν τα μέλη της αντιπολίτευσης», είχε δηλώσει.


Η δικαστική διαδικασία για παρεμπόδιση της έρευνας είχε μπει στο αρχείο το 2014 και άνοιξε και πάλι στις αρχές του 2017. Ο ειαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση, ο Χεράρντο Πογισίτα, είχε δικαιολογήσει το εκ νέου άνοιγμά της επικαλούμενος ένα «εγκληματικό σχέδιο ενορχηστρωμένο και εκτελεσμένο (...) για να εξασφαλισθεί η ατιμωρησία» των ιρανών υπόπτων.


Η Κριστίνα Κίρσνερ κατηγορείται εξάλλου σε πολλές υποθέσεις υπεξαιρέσεων και ξεπλύματος χρημάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Διεθνή / Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη δεύτερου βαλλιστικού πυραύλου που είχε εκτοξευθεί από το Ιράν - Βίντεο από το περιστατικό
THE LIFO TEAM
Η Βουλή της Σενεγάλης ψήφισε αυστηρότερο νόμο κατά των ομόφυλων σχέσεων

Διεθνή / Η Βουλή της Σενεγάλης αυστηροποιεί τις διώξεις ομοφυλοφίλων: «Δεν είναι της κουλτούρας μας»

Η Βουλή της Σενεγάλης ενέκρινε νομοσχέδιο που αυξάνει στα 10 χρόνια τη μέγιστη ποινή για ομόφυλες σχέσεις και προβλέπει κυρώσεις και για την προώθηση ή χρηματοδότησή τους.
THE LIFO TEAM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της , λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Διεθνή / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της, λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια του πρώτου επίσημου μηνύματός του στον λαό του Ιράν, αξίζει να σημειωθεί πως δεν ανέφερε πουθενά τη μητέρα του
THE LIFO TEAM
Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Διεθνή / Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ ζουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, προσπαθώντας να κρατήσουν την κανονικότητα παρά τις συνεχείς επιθέσεις της Χεζμπολάχ και τις εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων
THE LIFO TEAM