Τα νέα πρόσωπα της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου σε κοντινό πλάνο

Τα νέα πρόσωπα της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου σε κοντινό πλάνο Facebook Twitter
0

Η ιδέα της δημιουργίας ενός βίντεο με τους φετινούς απόφοιτους της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου έπεσε στο τραπέζι από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Γιώργο Ζώη όταν χρειάστηκε να σκεφτεί να αναθέσει ένα πρότζεκτ στα πλαίσια της εξεταστικής του μαθήματος της υποκριτικής του σινεμά που έκανε στο Εθνικού. "Σκέφτηκα να καλέσω εφτά νέους σκηνοθέτες και ο κάθε ένας από αυτούς να επιλέξει δυο φοιτητές να κινηματογραφήσει όπως αυτός θέλει, εχοντας στο μαυλό του την συνθήκη του Close Up (κοντινό πλάνο). " Σκοπός της ιδέας του Ζώη ήταν να δημιουργηθεί ένα βίντεο "Who is Who" για τους απόφοιτους της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, έτσι ώστε θεατρικοί και κινηματογραφικοί σκηνοθέτες, casting directors και οποιοδήποτε άλλος να μπορεί να δει άμεσα αυτά τα νέα πρόσωπα και να έρθει σε επαφή μαζί τους αν ενδιαφέρεται αμέσως μετά την αποφοίτηση τους.


 



"Έστειλα φωτογραφίες από τα παιδιά σε όλους τους σκηνοθέτες και ο κάθε ένας επίλεξε μέχρι τέσσερεις με τους οποίους θα ήθελε να συνεργαστεί. Μετά έγιναν οι κατάλληλοι μαθηματικοί συνδυασμοί που συνυπολογιστηκαν και οι ιδιαίτερες προτιμήσεις των σκηνοθετών και κάπως έτσι προέκυψαν τα τελικά ζευγάρια. Εδώ θέλω να τους ευχαριστήσω όλους γιατί έδωσαν πολύτιμο χρόνο από την εργασία και την ενέργεια τους για να το κάνουν αφιλοκερδώς και με ενθουσιασμό.", λέει ο ίδιος ο Ζώης.

Η όλη εμπειρία ήταν συναρπαστική και φοβερά εκπαιδευτική, κυρίως για τα παιδιά αλλά και τους σκηνοθέτες. Οι μελλοντικοί ηθοποιοί είχαν την δυνατότητα να δουλέψουν με διαφορετικούς σκηνοθέτες που είναι εν ενεργεία και διακεκριμένοι, έτσι ώστε να δουν στην πράξη ότι δεν υπάρχει μια μόνο μέθοδος εργασίας, αλλά ότι ο κάθε ένας σκηνοθέτης δημιουργεί τον δικό του ξεχωριστό κόσμο με τα δικά του εργαλεία. Από την άλλη οι σκηνοθέτες ήρθαν αντιμέτωποι με το πιο φρέσκο δυναμικό αυτής της χώρας και κάποιοι ίσως σκέφτονται ήδη κάποια από τα παιδιά για τις ταινίες που ετοιμάζουν.

"Οι περισσότερες εξετάσεις στην σχολή είναι ημερήσιας κατανάλωσης όπου συγγενείς, φίλοι και καθηγητές έρχονται, βλέπουν τα παιδιά και μετά αποχωρούν. Εύχομαι η διεύθυνση της σχολής να ακολουθήσει πιο εξωστρεφείς συνεργασίες, να επενδύσει σε νέους μάχιμους καθηγητές, να αφήσει τις παρωχημένες βαθμολογίες 1-10 και ήδη μέσα από την σχολή να φέρνει τα παιδιά σε επικοινωνία με τον έξω κόσμο, μακρία από τον ιδρυματισμό που τους επιβάλλει", καταλήγει ο Γιώργος Ζώης.


Τα νέα πρόσωπα της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου σε κοντινό πλάνο Facebook Twitter


Τα νέα πρόσωπα της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου σε κοντινό πλάνο Facebook Twitter
Τα νέα πρόσωπα της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου σε κοντινό πλάνο Facebook Twitter
Τα νέα πρόσωπα της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου σε κοντινό πλάνο Facebook Twitter
Τα νέα πρόσωπα της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου σε κοντινό πλάνο Facebook Twitter
Τα νέα πρόσωπα της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου σε κοντινό πλάνο Facebook Twitter
Τα νέα πρόσωπα της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου σε κοντινό πλάνο Facebook Twitter
Τα νέα πρόσωπα της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου σε κοντινό πλάνο Facebook Twitter

To Close Up δημιουργήθηκε για την τελική παρουσίαση του μαθήματος του κινηματογράφου στο διδακτικό έτος 2016-2017, υπό την επιμέλεια του καθηγητή Γιώργου Ζώη.

Οι σκηνοθέτες που συμμετείχαν στο πρότζεκτ είναι οι:

Κεφάλαιο 1: σκηνοθ. Χάρης Βαφειάδης | φωτ. Στέλιος Πίσσας
Κεφάλαιο 2: Βαρδής Μαρινάκης
Κεφάλαιο 3: Τζώρτζης Γρηγοράκης
Κεφάλαιο 4: σκηνοθ. Θέλγια Πετράκη | φωτ. Αλέξης Σταυρόπουλος
Κεφάλαιο 5: Παναγιώτης Φαφούτης
Κεφάλαιο 6: σκηνοθ. Ελίνα Ψύκου | φωτ. Γιάννης Καραμπάτσος
Κεφάλαιο 7: σκηνοθ. Σοφία Εξάρχου | φωτ. Κατερίνα Μπαρμπατσάλου

Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου

Colour Grading: Μάνθος Σαρδής

Εξοπλισμός FOSS PRODUCTIONS

Ευχαριστούμε Στέλιο Κοτιώνη, Κορίνα Βαρδάκη, Δημήτρη Ζαμπαρά, Bios

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Θέατρο / Δημήτρης Καπουράνης: «Το αόρατο νήμα που ενώνει τα παιδιά μεταναστών είναι το πένθος»

Από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας μέχρι τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ζωή του βραβευμένου ηθοποιού, τραγουδιστή και σεναριογράφου είναι μια διαρκής προσπάθεια συμφιλίωσης με την απώλεια. Η παράσταση «Μια άλλη Θήβα» τον καθόρισε, ενώ ο ρόλος του στο «Brokeback Mountain» τού έσβησε κάθε ομοφοβικό κατάλοιπο. Δηλώνει πως αυτό που τον ενοχλεί βαθιά είναι η αδράνεια απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: Το έπος μάς έμαθε να αναπνέουμε ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Θέατρο / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Από μια κοινωνία της αιδούς, γίναμε μια κοινωνία της ξεδιαντροπιάς»

Με τη νέα του παράσταση, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επιστρέφει στην Οδύσσεια και στον Όμηρο και διερευνά την έννοια της φιλοξενίας. Αναλογίζεται το «απύθμενο θράσος» της εποχής μας, εξηγεί τη στενή σχέση του έπους με το βίωμα και το θαύμα που χάσαμε και παραμένει σχεδόν σιωπηλός για τη νέα του θέση ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ