Ο Καναδάς προσφέρει καταφύγιο σε πρόσφυγες Γεζίντι από το Ιράκ

Ο Καναδάς προσφέρει καταφύγιο σε πρόσφυγες Γεζίντι από το Ιράκ Facebook Twitter
0

Ο Καναδάς υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο περίπου 800 πρόσφυγες Γεζίντι από το Ιράκ, μέλη μιας μειονότητας που υπέστη διωγμό από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανακοίνωσε την Πέμπτη ο καναδός υπουργός Μετανάστευσης Άχμεντ Χουσέν.


Το καναδικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει πριν από έναν χρόνο μια απόφαση με την οποία χαρακτήριζε «γενοκτονία» τις ωμότητες που υπέστησαν οι Γεζίντι στο βόρειο Ιράκ και υποσχόταν η χώρα να υποδεχθεί 1.200 «πολύ ευάλωτους επιζήσαντες».


«Είμαι σήμερα υπερήφανος που ανακοινώνω ότι περίπου 800 γυναίκες και κορίτσια, καθώς και άλλοι επιζήσαντες (των διωγμών) του ΙΚ έχουν ήδη φθάσει εδώ κι έχουν αρχίσει να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους στον Καναδά χάρη στην υποστήριξη ιδιωτών και κοινοτήτων», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Άχμεντ Χουσέν.


«Συνεχίζει να με εκπλήσσει η γενναιοδωρία και η συμπόνια που έδειξαν οι Καναδοί απέναντι σε αυτή την πολύ ευάλωτη (εθνοτική) ομάδα», πρόσθεσε ο Χουσέν, κι ο ίδιος πρόσφυγας από τη Σομαλία που μετεγκαταστάθηκε στον Καναδά.


Οι Γεζίντι, μια μειονότητα που μιλάει την κουρδική γλώσσα με προϊσλαμική θρησκεία που έλκει εν μέρει την καταγωγή της από τον ζωροαστρισμό, δεν είναι Άραβες ούτε μουσουλμάνοι και το ΙΚ τους θεωρεί αιρετικούς πολυθεϊστές.


Χιλιάδες γυναίκες και έφηβες, ειδικά αυτές που ανήκαν στη μειονότητα των Γεζίντι, υπέστησαν φρικιαστική μεταχείριση στις περιοχές που έλεγχε το ΙΚ—βιασμούς, απαγωγές, δουλεία και άλλες μορφές απάνθρωπης συμπεριφοράς—σημείωνε στα τέλη του Αυγούστου ο ΟΗΕ.

Το 2014, οι τζιχαντιστές προχώρησαν στη σφαγή χιλιάδων Γεζίντι σε μια από τις περιοχές όπου ζούσαν οι περισσότεροι μειονοτικοί, το όρος Σίντζαρ, στο βόρειο Ιράκ, και πήραν ομήρους χιλιάδες γυναίκες και έφηβες, μετατρέποντας πολλές σε σεξουαλικές σκλάβες.


Περίπου 3.000 από αυτές συνεχίζουν να ζουν στην αιχμαλωσία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή στο Ιράκ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Από τα τέλη του Νοεμβρίου του 2015, ο Καναδάς έχει υποδεχθεί επίσης πάνω από 40.000 πρόσφυγες από τη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM