Συρία: Ο στρατός πέρασε τον Ευφράτη και σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές στη Ντέιρ Εζόρ

Συρία: Ο στρατός πέρασε τον Ευφράτη και σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές στη Ντέιρ Εζόρ Facebook Twitter
0

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, πέρασαν σήμερα τον ποταμό Ευφράτη, γεγονός που θα τους επιτρέψει να σφίξουν τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Ντέιρ Εζόρ.


Με την κίνηση αυτή, το συριακό καθεστώς επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και στην ανατολική όχθη του ποταμού, όπου η αραβοκουρδική συμμαχία, που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, έχει εξαπολύσει μια δική της επιχείρηση εναντίον του ΙΚ.


«Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις (...) με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, πέρασαν τον Ευφράτη στην περιοχή του Ντέιρ Εζόρ», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.


Οι τζιχαντιστές πολιορκούνται στην πόλη αυτή από τα βόρεια, τα δυτικά και τα νότια. Περνώντας τον Ευφράτη, ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του θα επεκτείνουν την πολιορκία και από την ανατολική πλευρά.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Μόσχα, ο συριακός στρατός εκδίωξε τους μαχητές του ΙΚ «από πολλά χωριά στη δυτική όχθη του Ευφράτη και συνεχίσει την επιχείρησή του προς τα ανατολικά».


Οι τζιχαντιστές δύσκολα μπορούν να φύγουν από την πόλη μέσω του ποταμού, επειδή η συριακή και η ρωσική αεροπορία βάζουν στο στόχαστρο όσους προσπαθούν να τον διασχίσουν, ανέφερε από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Παρατηρητήριο, που επιβεβαίωσε ότι ο στρατός πέρασε τον ποταμό, διευκρίνισε ότι «για να ολοκληρωθεί η πολιορκία» το καθεστώς θα πρέπει να θέσει ακόμη υπό τον έλεγχό του πολλά χωριά στην ανατολική όχθη.


Σήμερα πάντως, για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο, τέθηκε ξανά σε λειτουργία το στρατιωτικό αεροδρόμιο στα νότια του Ντέιρ Εζόρ. Το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana μετέδωσε ότι προσγειώθηκαν εκεί δύο μεταγωγικά αεροσκάφη που μετέφεραν υλικά για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του στρατού.


Περνώντας τον Ευφράτη, ο συριακός στρατός πλησίασε περισσότερο στη ζώνη επιχειρήσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που διεξάγουν μια ξεχωριστή επιχείρηση, με τη στήριξη της Ουάσινγκτον. Οι Κούρδοι και Άραβες μαχητές διαβεβαιώνουν ότι δεν συντονίζουν τις επιχειρήσεις τους με το καθεστώς ή με τη Ρωσία. Υπάρχει όμως μια «γραμμή αποφυγής συγκρούσεων» με στόχο να αποφεύγονται τα επεισόδια μεταξύ των διαφόρων πλευρών. «Θα τηρήσουμε αυτή τη γραμμή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της συμμαχίας, ο συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον. «Όσο περισσότερο πλησιάζουν μεταξύ τους ο συριακός στρατός και οι SDF, τόσο περισσότερο θα πρέπει να επαγρυπνούμε», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM