Επιστήμονες δημιούργησαν νέα κάμερα που μπορεί να δει μέσα από το ανθρώπινο σώμα

Επιστήμονες δημιούργησαν νέα κάμερα που μπορεί να δει μέσα από το ανθρώπινο σώμα Facebook Twitter
0

Μια πρωτοποριακή ιδέα πού εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη λύση ποικίλων ιατρικών προβλημάτων έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες. Σύμφωνα με το BBC, επιστήμονες έχουν στη διάθεση τους πλέον μια κάμερα που μπορεί να δει μέσα από το ανθρώπινο σώμα. Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους γιατρούς να παρακολουθούν εργαλεία γνωστά ως ενδοσκόπια κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Μέχρι σήμερα, οι γιατροί έπρεπε να βασιστούν σε πολύ ακριβά μηχανήματα, όπως οι ακτίνες-Χ, ωστόσο η νέα κάμερα λειτουργεί ανιχνεύοντας πηγές φωτός μέσα στο σώμα όπως πχ το φωτιζόμενο άκρο στο σωληνάκι του ενδοσκοπίου.

Ο καθηγητής, Kev Dhaliwal, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε ότι το νέο αυτό εργαλείο, «Έχει τεράστιες δυνατότητες για ποικίλες εφαρμογές». Η νέα κάμερα μπορεί να ανιχνεύσει μεμονωμένα σωματίδια, που ονομάζονται φωτόνια, και είναι τόσο ευαίσθητη, που μπορεί να εντοπίζει ακόμα και μικροσκοπικά ίχνη φωτός που διέρχονται από τον ανθρώπινο ιστό.

Οι ακτίνες από το ενδοσκόπιο μπορούν να περάσουν μέσα από το σώμα, αλλά συνήθως διασκορπίζονται στους ιστούς και τα όργανα και δεν ταξιδεύουν κατευθείαν καθιστώντας προβληματική τη λήψη σαφούς εικόνας για το πού πραγματικά είναι το εργαλείο.

Επιστήμονες δημιούργησαν νέα κάμερα που μπορεί να δει μέσα από το ανθρώπινο σώμα Facebook Twitter

Μπορεί επίσης να καταγράψει το χρόνο που απαιτείται για να περάσει το φως μέσα στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι η συσκευή είναι σε θέση να επεξεργαστεί ακριβώς πού είναι το ενδοσκόπιο. Οι ερευνητές σχεδίασαν έτσι την κάμερα ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από το κρεβάτι του ασθενούς. 

Το έργο εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt ως μέρος μιας διεπιστημονικής συνεργασίας, η οποία έχει σκοπό να αναπτύσσει μια σειρά από νέες τεχνολογίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων των πνευμόνων.

Ο Michael Tanner, καθηγητής το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt, ανέφερε ότι το σπουδαίο σε αυτό το έργο ήταν να προσαρμόσουν προηγμένες τεχνολογίες, που κανονικά δεν θα γινόταν παρά μόνο σε ένα εργαστήριο φυσικής, για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων.

 Με πληροφορίες BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM