ΕΥ: Βελτιώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας- Περισσότερες επιχειρήσεις προχωρούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές

ΕΥ: Βελτιώνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας- Περισσότερες επιχειρήσεις προχωρούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές Facebook Twitter
0

Ενισχυμένη είναι η αισιοδοξία και διάθεση για συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 16η έκδοσης του Global Capital Confidence Barometer της Ernst & Young (ΕΥ).


Συγκεκριμένα, αισιόδοξοι εμφανίζονται περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς το ποσοστό όσων βλέπουν βελτίωση εκτινάχθηκε στο 53% από 6% τον περασμένο Οκτώβριο και 8% τον Απρίλιο του 2016.

Ιδιαίτερα θετικές εμφανίζονται ειδικότερα οι εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα της οικονομίας (47%), καθώς και τη διαθεσιμότητα πιστώσεων (40%).


Παράλληλα, έχει αυξηθεί στο 43%, από 21% τον Οκτώβριο και 8% τον Απρίλιο του 2016, και το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η τοπική αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών βελτιώνεται. Ειδικότερα, ένα 60% (από 35% τον περασμένο Οκτώβριο) αναφέρει ότι βελτιώνεται η ποιότητα των ευκαιριών εξαγορών.


Με τα δεδομένα αυτά, για πρώτη φορά από το 2015 εμφανίζεται αυξημένο και το ποσοστό των συμμετεχόντων που εκτιμά ότι η επιχείρησή του θα επιδιώξει ενεργά Συγχωνεύσεων και Εξαγωγών κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, φθάνοντας το 30% από 26% τον Οκτώβριο, υστερώντας, ωστόσο, ακόμη σημαντικά σε σχέση με το παγκόσμιο δείγμα (56%), σύμφωνα με την EY.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 32% αναφέρει ως βασικό κίνητρο για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές την απόκτηση τεχνολογίας ή νέων παραγωγικών δυνατοτήτων και το 29% την αύξηση του μεριδίου αγοράς.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ειδικής έκδοσης της EY, η αβεβαιότητα για την πολιτική και το ενδεχόμενο αυξημένου κυβερνητικού παρεμβατισμού, μέσω νέων πολιτικών και κανονισμών, περιλαμβάνονται μεταξύ των ανησυχιών των στελεχών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, οι συνάψεις συμφωνιών υποστηρίζονται από τους θετικούς εταιρικούς δείκτες και την ανάκαμψη της οικονομικής εμπιστοσύνης, με το 64% των στελεχών, έναντι 21% τον Οκτώβριο του 2016, να εκτιμά ότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνεται.

Η αβεβαιότητα που πηγάζει από τον αυξανόμενο προστατευτισμό το 2016 θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές παγκοσμίως.

Ωστόσο, παρά τους προβληματισμούς για εμπόδια στο εμπόριο, οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές αποτελούν ήδη σήμα κατατεθέν των συμφωνιών το 2017, με τις συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης να ανακάμπτουν. Οι εταιρείες αναζητούν ευκαιρίες ανάπτυξης παντού, αν και εστιάζουν κυρίως ξανά στις αναπτυγμένες αγορές, σύμφωνα με την έρευνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM