Frontex: Μειώθηκαν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία αλλά αυξήθηκαν στην Ισπανία

Frontex: Μειώθηκαν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία αλλά αυξήθηκαν στην Ισπανία Facebook Twitter
0

Ο αριθμός των μεταναστών από την Αφρική που έφθασαν στην Ιταλία κάνοντας τον διάπλου της Μεσογείου από τη Λιβύη μειώθηκε κατά το ήμισυ και πλέον τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Frontex, ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.


Όμως, κατά τον Οργανισμό, ο αριθμός των μεταναστών που χρησιμοποίησαν τη δευτερεύουσα διαδρομή της δυτικής Μεσογείου αυξήθηκε ραγδαία τον περασμένο μήνα.


Ο Frontex διευκρίνισε ότι 10.160 μετανάστες αφίχθησαν από τη βόρεια Αφρική στις ακτές της νότιας Ιταλίας τον Ιούλιο· ο αριθμός είναι μειωμένος κατά 57% εν σχέσει με τον Ιούνιο και είναι ο χαμηλότερος αριθμός αφίξεων τον μήνα αυτό από το 2014.


Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και οι συγκρούσεις σε περιοχές από όπου αναχωρούν πλοία διακινητών που μεταφέρουν μετανάστες συνέβαλαν στη μείωση, κατά την εκτίμηση του οργανισμού.


«Επιπλέον, η αυξημένη παρουσία της λιβυκής ακτοφυλακής επίσης αποθάρρυνε τους διακινητές να στέλνουν στη θάλασσα πλεούμενα με μετανάστες», σημείωσε ο Frontex.


Η Ιταλία αποτελεί τη βασική πύλη των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη αφότου η Άγκυρα έκλεισε τα σύνορά της και σταμάτησε τις αναχωρήσεις από την Τουρκία προς την Ελλάδα, τη διαδρομή που χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες, βάσει μιας συμφωνίας που συνήφθη με την ΕΕ το 2016.


Σύμφωνα με τον Φρόντεξ 2.300 μετανάστες έφθασαν τον Ιούλιο στην Ισπανία, αριθμός υπερτετραπλάσιος εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς. Οι αφίξεις στην Ισπανία τους πρώτους επτά μήνες της τρέχουσας χρονιάς είναι «περίπου 11.000, ξεπέρασαν ήδη το σύνολο ολόκληρου του 2016», σύμφωνα με την ίδια πηγή.


Τόσο η λεγόμενη θαλάσσια οδός της δυτικής Μεσογείου, προς την Ισπανία, όσο και αυτή της κεντρικής Μεσογείου, προς την Ιταλία, χρησιμοποιούνται κυρίως από μετανάστες προερχόμενους από κράτη της Αφρικής. Η ΕΕ θεωρεί ότι στην πλειονότητά τους, είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες και δεν προτίθεται να τους υποδεχθεί.


Η μεταναστευτική κρίση κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα της Ιταλίας ενόψει των εκλογών στις αρχές της επόμενης χρονιάς, με την κοινή γνώμη να γίνεται όλο και πιο εχθρική έναντι των μεταναστών. Σχεδόν 600.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ιταλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.


Η ΕΕ συνεχίζει μια σειρά πρωτοβουλιών για την αποτροπή των αναχωρήσεων μεταναστών από τη Λιβύη, αψηφώντας τις έντονες επικρίσεις οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες τονίζουν πως η πολιτική της δεν βοηθά ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM