Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν για πρώτη φορά γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα έμβρυα

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν για πρώτη φορά γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα έμβρυα Facebook Twitter
0

Η πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων ανθρώπινων εμβρύων στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από μία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «MIT Technologie Review», οι επιστήμονες κατάφεραν να τροποποιήσουν τα ελαττωματικά γονίδια σε ανθρώπινα έμβρυα, χρησιμοποιώντας την επαναστατική τεχνική CRISPR.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα δημοσιευθούν προσεχώς σε μια επιστημονική επιθεώρηση» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έρικ Ρόμπινσον, ένας εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Επιστημών και Υγείας του Όρεγκον (OHSU). «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

Ο Σάιμον Ουάντινγκτον, καθηγητής τεχνολογίας γενετικής μεταφοράς στο University College του Λονδίνου, τόνισε με τη σειρά του πως «είναι πολύ δύσκολο να σχολιάσουμε αυτές τις έρευνες, δεδομένου ότι δεν έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό».

Μέχρι τώρα, οι Αμερικανοί επιστήμονες παρακολουθούσαν με έναν συνδυασμό δέους, φθόνου αλλά και κάποιας ανησυχίας επιστήμονες σε άλλες περιοχές του πλανήτη να εξερευνούν την αμφιλεγόμενη αυτή πρακτική. Μέχρι σήμερα, τρεις μελέτες επεξεργασίας ανθρώπινων εμβρύων είχαν δημοσιευτεί, όλες από επιστήμονες στην Κίνα.

Σύμφωνα με τη MIT «Technologie Review», η οποία επικαλείται έναν από τους επιστήμονες της ομάδας, τα πειράματά τους κατέδειξαν ότι είναι δυνατόν να «επιδιορθωθούν» αποτελεσματικά και χωρίς κινδύνους τα γενετικά ελαττώματα που ευθύνονται για τις κληρονομικές ασθένειες.

Παρότι, μάλιστα, σε κανένα από αυτά τα έμβρυα δεν επετράπη να αναπτυχθούν περισσότερο από μερικές μέρες, και ενώ δεν υπήρχε επίσης η πρόθεση να εμφυτευτούν σε κάποια μήτρα, τα πειράματα αυτά αποτελούν ορόσημο σε μία πορεία που είναι πιθανό να οδηγήσει στη γέννηση των πρώτων γενετικά τροποποιημένων ανθρώπων.

Για τους επικριτές τέτοιου είδους πειράματα μπορούν να λειτουργήσουν ως κερκόπορτες για έναν νέο κόσμο «κατά παραγγελία μωρών», κατασκευασμένων με γενετικές βελτιώσεις. Μία προοπτική που πολεμάτε σφόδρα από θρησκευτικές οργανώσεις, οργανώσεις για τα δικαιώματα των ανθρώπων και εταιρίες που ασχολούνται με τη βιοτεχνολογία.

Η τεχνολογία CRISPR/Cas9, ένας μηχανισμός που ανακαλύφθηκε στα βακτήρια, συνιστά μια τεράστια δυνατότητα για τη γενετική ιατρική καθώς επιτρέπει να τροποποιούνται γρήγορα και αποτελεσματικά τα γονίδια. Πρόκειται για ένα «μοριακό ψαλίδι» που μπορεί, με μεγάλη ακρίβεια, να αφαιρεί τα ανεπιθύμητα τμήματα ενός γονιδιώματος και να τα αντικαθιστά με νέα τμήματα DNA.

Την περασμένη χρονιά, η αμερικανική κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών είχε χαρακτηρίσει την τεχνολογία CRISPR/Cas9 ως πιθανό «όπλο μαζικής καταστροφής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και technologyreview.com

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Apple ενώνει τις δυνάμεις της με τη SpaceX, εισάγοντας το Starlink στα iPhones

Τech & Science / Η Apple ενώνει τις δυνάμεις της με τη SpaceX, εισάγοντας το Starlink στα iPhones

O Έλον Μασκ ανέφερε ότι οι χρήστες μπορούν να αναμένουν υποστήριξη για εικόνες, μουσική και podcasts μέσω της τρέχουσας τεχνολογίας Starlink, με σχέδια για προσθήκη υποστήριξης βίντεο σε μελλοντικές ενημερώσεις
LIFO NEWSROOM
Σταματήστε να μετράτε πρόβατα... και άλλα ανούσια tips για να σας πάρει ο ύπνος

Τech & Science / Σταματήστε να μετράτε προβατάκια και ακόμα επτά πρακτικά tips για να σας πάρει ο ύπνος

Από την αλλαγή περιβάλλοντος μέχρι το να σταθείτε ξυπόλητοι στο κρύο πάτωμα του μπάνιου, ειδικοί μοιράζονται δοκιμασμένα κόλπα για να χαλαρώσετε και να ξαναβυθιστείτε στην αγκαλιά του Μορφέα
LIFO NEWSROOM
«Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Τech & Science / «Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Η καθημερινή κατανάλωση περιεχομένου στο κινητό μοιάζει αθώα – μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι πέρασε η μισή μέρα. Πόσο χρόνο χάνουμε τελικά και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον πάρουμε πίσω;
LIFO NEWSROOM