Μογκερίνι: Η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ

Μογκερίνι: Η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ Facebook Twitter
EPA/STEPHANIE LECOCQ
0

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, οι θεμελιώδες ελευθερίες, ανάμεσά τους και η ελευθερία του Τύπου είναι όλες βασικές επιτακτικές απαιτήσεις για την οποιαδήποτε πρόοδο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Ομέρ Τσελίκ.


Η Μογκερίνι τόνισε από την πλευρά της ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην Ένωση, παρά τις έντονες ανησυχίες για την κατάσταση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.


«Σαφώς η Τουρκία είναι και παραμένει μια χώρα υποψήφια για ένταξη», ακόμη και αν αυτή την περίοδο το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της χώρας δεν βρίσκεται στην ατζέντα.


Ο Τσαβούσογλου απάντησε στην κριτική που άσκησαν η Μογκερίνι και ο Χαν για τις δίκες δημοσιογράφων και την σύλληψη δέκα ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τονίζοντας ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να εξαπατώνται από «ψευτο-δημοσιογράφους που βοηθούν τρομοκρατικές δραστηριότητες».


Πριν την συνάντησή της με τους τούρκους αξιωματούχους, η Μογκερίνι συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι και φωτογραφήθηκε κρατώντας μια λίστα υπογραφών περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που ζητούν την απελευθέρωση των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναγνωρίσει ότι με την προφυλάκιση του προέδρου και της διευθύντριας της Αμνηστίας στην Τουρκία, η Άγκυρα δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για οποιεσδήποτε συνέπειες», τόνισε ο Σέτι σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η Αμνηστία.


«Οποιοσδήποτε υποστήριξε ενεργά την απόπειρα πραξικοπήματος, ή εκείνοι που συμμετείχαν σε αυτό, είτε ήταν δημοσιογράφος, στρατιώτης, αστυνομικός, πολιτικός, αυτό δεν έχει καμία διαφορά», δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου ο Τσαβούσογλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Υπάρχουν απόγονοι του Τζέφρι Έπσταϊν; - «Πέθανε αλλά το γενετικό του υλικό μπορεί να επέζησε»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Τζέφρι Έπσταϊν είχε καταθέσει το σπέρμα του σε τράπεζα σπέρματος αρκετά χρόνια πριν τον θάνατό του - Ποιοι ήταν οι όροι του συμβολαίου που είχε υπογράψει
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΑΣΜΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στην ΕΕ και σε άλλες 54 οικονομίες

Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουάσιγκτον για τη διατήρηση των δασμών στο 15% για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΖΑΡΕΝΤ ΚΟΥΣΝΕΡ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Αλβανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το τουριστικό θέρετρο του Τζάρεντ Κούσνερ - Τι δηλώνει ο Ράμα

Οι αλβανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σχέδιο κατασκευής του πολυτελούς θερέτρου του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, στο ακατοίκητο νησί Sazan και σε προστατευόμενη παράκτια περιοχή, εν μέσω διαμαρτυριών των πολιτών
THE LIFO TEAM