Διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο με 7 νεκρούς και 48 τραυματίες - Νεκροί και οι 3 δράστες

Διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο με 7 νεκρούς και 48 τραυματίες - Νεκροί και οι 3 δράστες Facebook Twitter
Getty Images
0
Διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο με 7 νεκρούς και 48 τραυματίες - Νεκροί και οι 3 δράστες Facebook Twitter
Getty Images

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους -σύμφωνα με νεότερο απολογισμό- και τουλάχιστον 48 έχουν τραυματιστεί από το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου. Νεκροί είναι και οι τρεις δράστες, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τα πυρά αστυνομικών, όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.

Η νύχτα τρόμου ξεκίνησε όταν ένα λευκό φορτηγάκι έπεσε με ταχύτητα πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου. Το φορτηγάκι φέρεται να κινούνταν με ταχύτητα περίπου 80 χιλιόμετρα την ώρα όταν ανέβηκε πάνω στο πεζοδρόμιο και τους χτύπησε. «Φάνηκε σαν (ο οδηγός) να είχε στόχο να χτυπήσει όσους περισσότερους μπορούσε. Πάγωσα, δεν ήξερα τι να κάνω», είπε ο 53χρονος Μαρκ Ρόμπερτς, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας. «Ήταν φρικιαστικό».


Στη συνέχεια, τρεις άνδρες που βγήκαν από το φορτηγάκι άρχισαν να μαχαιρώνουν αδιακρίτως πολίτες στην κοντινή συνοικία της αγοράς Μπόροου Μάρκετ. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι μαχαίρωσαν ανθρώπους στον δρόμο, μέσα σε παμπ και σε εστιατόρια.

 

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τους δράστες λίγα λεπτά αργότερα. «Οι ύποπτοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς που τους πυροβόλησαν μέσα σε οκτώ λεπτά από την πρώτη κλήση. Οι ύποπτοι φορούσαν γιλέκα που έμοιαζαν να περιέχουν εκρηκτικά, αλλά αργότερα αποδείχθηκε πως ήταν ψεύτικα», δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι, ανώτερος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας.

 


Οι δράστες είχαν ζωστεί με κυλινδρικού σχήματος αντικείμενα, που έμοιαζαν με μεταλλικά κουτάκια. Ένας δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε ότι άκουσε ισχυρούς κρότους, που θα μπορούσαν να είναι ελεγχόμενες εκρήξεις στις οποίες ενδέχεται να προχώρησαν πυροτεχνουργοί της αστυνομίας.

Ένα άλλο συμβάν στο Βόξολ, σε απόσταση περίπου 3,5 χιλιομέτρων, είχε αρχικά συνδεθεί με τρομοκρατία, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα κρίθηκε ότι δεν σχετιζόταν με τις επιθέσεις, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκε στην κλήση που έλαβε για το συμβάν στη Γέφυρα του Λονδίνου στις 22:08 (00:08 την Κυριακή ώρα Ελλάδας). Στις 00:25 τοπική ώρα (02:25 ώρα Ελλάδας) τα συμβάντα στη Γέφυρα και στο Μπόροου Μάρκετ κηρύχθηκαν τρομοκρατικές ενέργειες.

Διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο με 7 νεκρούς και 48 τραυματίες - Νεκροί και οι 3 δράστες Facebook Twitter

«Μετά τις ενημερώσεις που μου έγιναν από την αστυνομία και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η φρικτή εξέλιξη που σημειώθηκε στο Λονδίνο θεωρείται ως μια πιθανή τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζας Μέι.

Η έρευνα «εξελίσσεται ραγδαία», συνέχισε η Μέι. «Θέλω να εκφράσω την τεράστια ευγνωμοσύνη μου στην αστυνομία και τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας που βρίσκονται επιτόπου. Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε αυτούς που παγιδεύτηκαν σ' αυτά τα φοβερά γεγονότα».

Η Μέι αναμένεται να προεδρεύσει σε μια συνεδρίαση της COBR, της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, αργότερα σήμερα το πρωί. Στη συνεδρίαση αυτή συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη, οι επικεφαλής των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και πληροφοριών. Η διπλή επίθεση σημειώνεται πέντε ημέρες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, την 8η Ιουνίου.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για την επίθεση. Ωστόσο το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έστειλε νωρίτερα το Σάββατο ένα μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, καλώντας τους οπαδούς του να εξαπολύσουν επιθέσεις με φορτηγά, μαχαίρια και κάθε είδους όπλο εναντίον των «Σταυροφόρων» κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο με 7 νεκρούς και 48 τραυματίες - Νεκροί και οι 3 δράστες Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM